GB:s försvarsminister Richard.Marless med Pål Jonson. (Bild: Instagram)


Sveriges försvarsminister Pål Jonsson har deltagit i den årliga säkerhetskonferensen Shangri-La Dialogue (SLD) i Singapore i början av september. SLD är en mellanstatlig säkerhetskonferens där försvarsministrar, departementschefer och militärchefer från mestadels Asien-Stillahavsområdet deltar. En lång rad länder från både Väst och Globala syd har genom åren deltagit i dialogen kring säkerhetsfrågor som rör regionen.

Pål Jonsson höll ett anmärkningsvärt inlägg. Han talade om vad Sverige ”tillsammans med andra kan göra för att bidra till stabilitet och säkerhet i Asien och Stillahavsområdet” (ett område som sträcker sig från Röda havet och Australien till Koreahalvön och delar av Japan). Sverige kan bidra militärt. Han är ödmjuk och säger att Sverige har begränsade resurser, men vi kan hjälpa till att bemanna andra läders fartyg. Han hänvisar till att Sverige exportorienterat land med intressen i området.

Han talade om de som utmanar den ”regelbaserade världsordningen” och att Sverige står upp för denna. ”Vi vill inte ha en internationell ordning där makt ger rätt.”

Vän av ordning frågar sig naturligtvis vad Sverige har att göra i detta område militärt. Det uppenbart för deltagande länder att Sverige är ett land som hjälper USA att kontrollera Asien och Stillahavsområdet militärt. Ingen är ovetande om att det Sverige kallar ”regelbaserad världsordning” inte har något med den internationella rätt vi kommit överens om i FN om, utan USA:s egna regler som andra skall tvingas följa.

Om Sverige deltar i USA-stödda militära operationer i området skadar vi vår relation till Kina. Frågan är om Sverige över huvud taget bryr sig, regeringen har ju pekat ut Kina som fiende.

Den kinesiske försvarsministern Dong Juan gjorde klart hur Kina ser på sådant prat som Pål Jonsson ägnade sig åt:

”Vi kommer inte att tillåta hegemonism och maktpolitik underminera ländernas intressen i Asien och Stillahavsområdet. Vi kommer inte tillåta att geopolitiska konflikter förs in i vårt område oberoende om de är varma eller kalla. Vi tillåter inte att något land skapar konflikter och kaos i vår region.”

Föregående artikelKANSKE DETTA KAN FÅ BILDEN ATT KLARNA?
Nästa artikelMario Bergbäcks fredsförslag
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

6 KOMMENTARER

  1. Rubriken borde väl vara Shangri-la-dialogen? Visserligen vill väl USA:s ledare bomba bort det moderna och överlägset konkurrenskraftiga Shanghai, men detta utan någon dialog eller annat civiliserat beteende.

  2. Har verkligen lille Pål alla hästar hemma? en internationell ordning där makt ger rätt är ju själva definitionen av den ”regelbaserade världsordningen”.

    Bra svarat av Kina däremot.

  3. Men på tal om Shanghai i alla fall: det grälas nu mellan Kina och Nederländerna om en helikopter från ett holländskt marinfartyg som flugit olämpligt nära Shanghai. Kineserna är arga. Kan det vara så att det är en provokation beordrad av USA för att höja temperaturen nära kinesiska kusten? Och tänker svenska regeringen ställa upp på att vår lilla flotta skall göra något liknande i området, för att göra USAmerikanerna glada?

  4. Sverige har ju visat sig bra på att fotografera lämpliga bombmål i Libyen och bidra till förstörelsen av Afrikas rikaste land… som genom sitt exempel störde den av Washington önskade världsordningen…

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.