Stilla och lugnt bland fjällbjörkarna utan Internet. Foto: K Lindelöf


Efter några dagar i Internetskugga slår jag på mina fyra huvudsakliga informationskanaler; SR, SVT, DN och The Duran. Vad framkommer då?

Vrångbilden

SR, SVT och DN meddelar som vanligt vad de stora västerländska elefanterna vill att vi ska veta. Det viktiga de senaste dagarna tycks vara att Natos utrikesministrar har samlats i Brüssel för ett arbetsmöte inför sommarens beslutande toppmöte.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg håller där det anförande som nu ska sprids till västvärldens menighet med ungefär följande innehåll. Han konstaterar att läget för Ukraina är mycket allvarligt och att Ryssland håller på att vinna kriget på slagfältet. Problemet för Ukraina är att inte vapen, ammunition och pengar strömmar in i tillräckligt snabb takt påstår han och alla andra unisont. Även om inte Ukraina kan vinna kriget under överskådlig tid måste Ryssland hindras att vinna, hur det nu ska gå till.

Eftersom USA inte lyckas få igenom sitt enorma stödpaket måste någon annan ta över stafettpinnen. Därför vill Stoltenberg att Nato ska ta hand om den och skapa en stödfond på 100 miljarder dollar till för Ukraina under fem år. Tobias Billström (SR) tycker det är en fin idé, men vill inte svara på hur mycket t ex Sverige skulle behöva bidra med. På frågan om inte Nato med denna nya roll blir direkt krigförande svarar Billström självklart nej. Bara pengar och vapen, inga soldater. En expert som tillfrågas i samma program, är aningen skeptisk till hur en sådan fond ska kunna skapas under Nato, som ju kräver konsensus bland sina 32 medlemmar. Hur blir det med Ungern?

Om situationen på själva slagfältet meddelas inget. Utredningen av vem som egentligen låg bakom terrordådet mot Corcus City Hall har redan försvunnit ur fokus. Där ligger historien (narrativet) sedan minuterna efter dådet fast, alltså att det var ISIS-K och ingen annan som låg bakom. Vad Ryssland presenterar i sin utredning intresserar ingen. Allt från det hållet betraktas alltid som bluff och båg.

Här ser vi vem som gör anspråk på att få bestämma Sveriges försvars- och säkerhetspolitik på egen hand och därmed sätta demokratin ur spel – för frihetens skull. Det är närmast skrattretande – om det inte vore så allvarligt.

I DN den 2 april begär ÖB Bydén fria händer för att planera Sveriges försvar långt utanför Sveriges gränser, något som alltså politiker inte längre ska lägga sig i. ÖB talar inte längre om svenskt territorialförsvar, utan om att vårt territorium skall nyttjas ”för andra länders militära förband som försörjs, genomför operationer eller transiteras genom vårt territorium”. Den så omstridda ”transiteringstrafiken” av tyska soldater till Norge och Finland 1941–1944, vem minns den idag? Finns likheter?

Tisdagen den 2 april presenterar Michael Winiarski i DN medvetet en falsk bild av vad som hände i mars-april 2022 i fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Kiev-Ukraina. Här står inte ord mot ord, utan fakta mot bättre vetande.

Detta är i stora drag vad jag fått veta via de stora medierna vid min återblick efter påskens Internetskugga.

Alternativbilden

Så lyssnar jag till analytikerna Christoforos och MercourisThe Duran (bakom betalvägg) som menar att Stoltenbergs Natofond är ett försök att Trumpsäkra stödet till Ukraina. Alltså, att lyfta bort den stora ekonomiska Ukrainastödfrågan från USA:s kongress och låta det gå in under det vanliga Natobidraget fem år framåt. På så sätt skulle Ukrainastödet kunna fortsätta strömma ostört var än Trump tycker – om nu han kommer att sitta i Vita huset från januari 2025, vilket är högst troligt.

Jag får också veta att den kievukrainska försvarsfronten bryter samman överallt, att stora flyktingströmmar nu går från den strömlösa storstaden Charkiv efter riktade ryska robotattacker mot energinyckelpunkter, att K-ukrainska ledare medger att de ägnat sig åt terrorattacker på Krim och andra ställen i Ryssland, att Zelensky talat om att återgå till 2022 års gränser (Minskavtalet), att ukrainska befolkningen flyr från vidare mobilisering med insikten om att detta meningslösa krig redan är militärt förlorat.

Summa summarum

Alltså, bilderna man får via dessa olika kanaler skiljer sig som natt och dag. Vad en normalt vaken medborgare vid det här laget borde fundera över är varför Ukrainakriget inte redan är vunnet, Ryssland besegrat och Putin detroniserad. Storebrorsmedierna har ju förutspått detta sedan april 2022. Alltså att med Väst-stöd av stridsvagnar, artilleri, luftvärnssystem, pansarfordon, ammunition, långdistansrobotar, Jas-Gripen, F-16…, utbildning av soldater, och med pengar, pengar och åter pengar, samt sanktioner, sanktioner och åter sanktioner mot Ryssland, och sist men inte minst att ukrainska soldater ska dö för vår frihets skull, så är Väst oövervinnerligt.

Nu har det gått två hela år och ingenting av vad man förutspått har blivit verklighet. Tvärtom har Ryssland allt mer fått övertaget och successivt malt ner det ukrainska motståndet i de sydöstra rysktalande delarna av Ukraina – som ju kriget i realiteten gäller. Till råga på allt har Rysslands ekonomi stärkts och Västs ekonomi hamnat i allvarlig kris.

Så vem tror fortfarande att Ryssland kan knäckas med mer av samma medicin? Uppenbart gör svenska regeringen och dess lydiga mediesvans det. De har gjort sig totalt beroende av västliga stormakter och fastnat i en fälla, som de omöjligt nu kan ta sig ur. Medlemskapet i Nato och DCA-avtalet fördjupar bara beroendet och låser fast dem än mer.

Hur lång tid ska det ta innan opinionen svänger också här i Sverige då insikten sakta men säkert kommer att växa om att det inte är Ryssland som hotar Europa, utan USA/Nato och Europa som hotar Ryssland, att Sverige faktiskt inte behöver Nato och DCA för sin fred, utan Nato och USA som behöver Sverige för sitt krig, och att Ukrainakriget inte är ett krig mellan diktatur och demokrati, utan om makten över handelsvägar, råvaror och strategiska stödjepunkter. Ja när kommer denna svängning? Det dröjer väl ännu ett tag, men snart vänder det.

Föregående artikelChris Hedges: Ett förutbestämt folkmord
Nästa artikelHellre sekularisering än teokrati
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

 1. Ja mycket galenskaper sker i dagarna.

  Sveriges Radios journalist, Nathalie Rotschild sprider propaganda för Israel på sociala medier, inga åtgärder sker mot henne meddelar SR ansvariga utgivare:
  https://globalbar.se/2024/01/eko-reporter-gjorde-propagandainslag-for-israelisk-lobbygrupp/

  Som om det inte vore nog hade igår Sveriges radio ett flera långt minuter inslag där israels(!) tidigare talesperson får försvara mordet på hjäparbetarna i Gaza!

  Israel-kopplad journalist gjorde nytt ”propagandainslag” i Studio Ett
  https://globalbar.se/2024/04/israel-kopplad-journalist-gjorde-nytt-propagandainslag-i-studio-ett/

  Vad är det som händer med Sverige? Är det inte krighets mot Ryssland/Kina så är det alltså stöd för Israels massaker i Gaza?
  Var är den röda oppositionen? Varför låter de högern få förstöra Sverige på detta sätt? Varför säger de inget??

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.