Bertil Carlman i Lyåsa (Foto: K Lindelöf)

ORDFÖRANDEN I FÖRENINGEN Tankarnas Trädgård i Växjö har översatt en mycket viktig artikel av fredsforskaren Jan Öberg.

Nu när det är ganska klart att både Sverige och Finland kommer att vara medlemmar i krigsorganisationen Nato, hade det varit bra om svenskar och finnar fått möjlighet att läsa sådana på fakta välgrundade artiklar som den av Jan Öberg. Men varken majoriteten av de svenska eller finska politikerklasserna, och inte heller de större mediekanalerna i Finland och Sverige, tycker det är lämpligt.

Den slutsats som jag tycker är viktigast att dra av den kommande Nato-anslutningen är följande. Sedan många år tillbaka vet folken utanför Väst (mer är 85 procent av jordens befolkning) och dessa folks olika regeringar, att USA är den värsta krigarnation som någonsin funnits på jorden. De vet numer också att USA inte drar sig för att stjäla andra länders tillgångar, även om dessa länder är extremt fattiga som Afghanistan. De vet numer också att USA är en extremt opålitlig handelspartner som genom sin kontroll över Petrodollarn, IMF, Världsbanken, Swiftsystemet m m inte tvekar att straffa det land som inte följer USA:s vilja. De vet också, att USA trots alla sina väldokumenterade krigsbrott, genom sin världsdominans, aldrig ställts till svars för dessa brott. De vet också genom otaliga exempel, att när USA talar om demokrati, ja då skall man vara beredd på ett nära förestående angrepp. Nu vet de också att både Sverige och Finland, även formellt, ställer sig bakom krigsmaskinen USA, eftersom det är USA som genom sin totalt överlägsna militärmakt, är det land som har sista ordet i Nato.

Ändå ser jag ljust på framtiden, inte för mig själv kanske, inte i det kortare perspektivet. Men åtminstone för de som idag är barn, finns det hopp om en ljus framtid. Det händer nämligen sedan en tid viktiga saker utanför det av USA dominerade Väst. (Händelser som dåligt dokumenteras i Sverige och Finland.) Fler och fler länder undviker petrodollarsystemet, gör upp affärer utanför SWIFT, undviker som Argentina IMF och söker sig i stället till BRICS, som har en egen bank, eller blir medlemmar i SCO Shanghai Cooperation Organisation (med nu 60 procent av länderna i Eurasien, 40 procent av jordens befolkning och mer än 30 procent av jordens BNP), eller något annat system som inte USA kan dominera.

Men, som sagt, detta är den framtid som kommer att få betydelse i Sverige och Finland först när jag är död. Den framtid som jag har att leva i är en annan. Fotvården häromdagen hade stigit till 600 kronor. Fotvårderskan kunde ganska väl berätta om sina ökande kostnader. Maten jag handlade tvingade mig till nästan samma prismedvetenhet som min hustru har. Väl hemma pratade jag med en kompis om hur vi måste dra ner på elkonsumtionen.

Detta är finnars och svenskars närmaste framtid, och bägge befolkningarna kommer förhoppningsvis att lära sig, att denna framtid till mycket stor del beror på att majoriteten av politikerklasserna i Sverige och Finland är mer måna om att USA kan behålla sin världsdominans, än de är måna om de egna befolkningarnas väl och ve.

Föregående artikelEva Myrdal: Nej till svenskt medlemskap i Nato!
Nästa artikelVar den 24 februari den stora vändpunkten?

1 KOMMENTAR

 1. Tack! Bertil Carlman! Och naturligtvis Jan Öberg!
  Dessutom rekommenderar jag varmt den unge Richard Medhurst! Hans upprördhet återställer ordens värde:

  Krig är INTE fred.
  Lögn är INTE sanning.
  Han finns på bl a Youtube och Telegram.

  Framtiden är Ljus!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.