Vad i helsicke är det här?

Citat från svt-play: “Stolpskotten Fanny och Jens börjar sin utbildning på utrikesdepartementet, och tillsammans med sin inkompetenta handledare Mimmi skapar de redan första dagen en diplomatisk kris med Kina…

Igår råkade jag av en tillfällighet ramla in på ett program på SVT-Play som kallas DIPS och sades handla om tre “helt inkompetenta” svenska diplomater.

Min spontana reaktion, efter att ha sett de första avsnitten, var:

– Vad i helsicke är det här?

Det kunde omöjligen vara ett svenskt program. För det första var det enormt roligt! Och har vi inte blivit varnade att de slemma ryssarna numera också använder sig av HUMOR för att förvrida våra sinnen.

Komediserien måste alltså vara en skicklig rysk desinformation där man skaffat fram sina mest humoristiska komediförfattare och städslat en samling ryska agenter som behärskar svenska språket perfekt och dessutom liknar en del svenska personligheter – allt för att genomföra en hejdlöst rolig och ironiskt parodi på svenska Utrikesdepartementet (UD)! Dessutom verkade ryssarna ha hittat något gammalt palats i St Petersburg som på insidan ser ut som svenska UD i Stockholm…

Insiderkunskaper?
För det andra verkar serien vara skriven av någon eller några med “insiderkunskaper” om UD. Huvudpersonen, spelad av någon som liknar Jesper Rönndahl, är en goddagspilt som tillbringat större delen av sitt liv utomlands eftersom hans föräldrar verkat diplomatiskt på olika ambassader. Han har fått sitt jobb på UD just i kraft av sina föräldrars inflytande. Dessutom verkar han just återkommit till Sverige eftersom han då och då demonstrerar okunnighet om självklara svenska fenomen.

Bredvid sig har han en blond och kramgo norrländska som möjligen kan vara en parodi på Margot Wallström. Denna, också nyanställda UD-tjänstekvinna, råkar ständigt i klistret på grund av sin naiva idealism.

Tredje huvudpersonen är en ännu mer inkompetent person, en kvinna som sägs ha kommit in på UD den “horisontella” vägen. När en UD-kollega, som kan ha varit en av hennes älskare, vill att hon hjälper honom ut ur en knipa, ställer hon som villkor att han fixar åt henne en stationering i Washington. Det är han inte i stånd att göra, men hon nöjer sig med en post i Rom.

För det tredje frågar man sig: vilka står bakom denna serie och – framför allt – varför sänds den nu? Visserligen “bara” på SVT Play, men ändå. Ty jag har till slut kommit fram till slutsatsen att det inte rör sig om skicklig rysk desinformation, utan är ett gediget svenskt hantverk.

“Wallrafferi”
Serien innehåller en massa andra detaljer som kanske bara UD-anställda kan begripa.

I en TT-intervju 22 december berättar en av skådespelarna, Marie Agerhäll:

– Vi har wallraffat [på UD] och intervjuat folk både på golvet och högst upp hemligt, och har fått massor av roliga historier. Mycket av det vi ser i serien är sant, men vi har “tweakat” till det lite eftersom att det inte är en dokumentär.

Samtidigt tror de att man inte måste vara intresserad av politik för att uppskatta serien.

– Alla vet hur det är att jobba på en arbetsplats där man vill göra karriär och inte göra bort sig inför chefen. Samma typ av pinsamhet om man råkar spilla på chefen uppstår på en fin arbetsplats som UD, bara att mer står på spel, säger Marie Agerhäll.

– Det är det som är så roligt med UD, allting ska vara så korrekt. I värsta fall kan världsfreden stå på spel, säger Jesper Rönndahl.

“Rysskräcken”
Serien bör avnjutas i kronologisk ordning, men för att ni ska bli på gott humör vill jag att ni tittar på inledningen av del tre, kallad “Rysskräcken”.

En ryskt örlogsfartyg har rört sig mellan Gotland och Öland – på internationellt vatten. Försvarsmakten kan därför inte ingripa, utan saken hänskjuts till UD som inte har några problem att stämpla det hela som en “rysk provokation”. Den ryske ambassadören kallas upp till UD och det är Jesper Rönndahl som ska fungera som tolk…

Min ryska räcker inte till för att avgöra om det som Jesper säger på ryska är vad översättningen anger, men det finns kanske någon bland läsarna som kan berätta.

… Humorserien Dips handlar om Sveriges roll som internationell moralisk supermakt, och om spelet på landets finaste och hemligaste arbetsplats: UD. Med Jesper Rönndahl, Marie Agerhäll, Moa Lundqvist och Kristian Luuk.

  7 kommentarer for “Vad i helsicke är det här?

 1. Anders Persson skriver:

  När jag nu sett alla sex avsnitten står det klart att medan “heliga kor” som den feministiska utrikespolitiken, hotet från Ryssland och Sverige som global moralisk supermakt kan man skämta med, men ännu har jag inte hört orden USA, EU eller Israel nämnas. Men det kommer kanske fler avsnitt…

 2. Bertil Carlman skriver:

  Kan detta möjligen visa på att det finns gott om människor, även i Sverige, som inte går på den mer eller mindre officiella russofobin? Jesper Rönndahls humor har jag alltid gillat, även om också jag fann hans inlägg på TV:s Svenska Nyheter (om kineser bl a) tveksamt. Just när detta senare program sänts pratade jag och min hustru om att det nog skulle bli ett himla rabalder. Vi tyckte dock båda att det mest var Sverige och svenska attityder mot kineser som det skämtades om.

  Men humor är en svår sak. Den är både generations- och kulturbunden (minst). Personligen tycker jag t ex att mycket av den könsorganshumor som många komiker (bl a Robert Gustafsson) kommer med oftast bara är tråkig, och mer pekar på framförarens egna tillkortakommanden än på komiska förhållanden.

  Till slut: när det nu varnas för att Putin använder humor i sin propaganda, får det hela en extra krydda!

 3. Anders Persson skriver:

  Jag skrev till Pål Steigan:

  “Hej! Det sägs att dina landsmän gärna tittar på svensk TV. Om ni har tillgång till SVT Play så vill jag till er varmt rekommendera en ny svensk komediserie ‘Dips’. Det där med humor och ironi är alltid farliga saker, men jag tycker att de ingår i vår politiska vapenarsenal.”

  Pål svarade: “Veldig kult. Svenske kan spøke [=skämta]. Det vil overraske mine norske lesere.”

  Jesper Rönndahl & Co kan alltså – också – åstadkomma en omvälvning i de mellanfolkliga norsk-svenska förbindelserna!

 4. Mats Larsson skriver:

  Översättningen från ryska är ok, men Rönndahl pratar “härmad” ryska, i stort sett omöjlig att förstå för en rysktalande. Å andra sidan lär han [Rönndahl] ju prata stockholmska med fransk brytning.

  Den ryske ambassadören pratar ren ryska.

 5. Terje Måløy skriver:

  Joda serien er morsom, men de underliggende formodningene – som framstilles som selvsagte fakta – lurer seerne indirekte til å få et bestemt syn på hvem de skal betrakte som gode og onde.

  Kina, som er det faste medlemmet av FNs sikkerhetsråd med minst aggressiv utenrikspolitikk, framstilles som et land som fritt bomber sivile – virkeligheten snudd på hodet!

 6. Anders Persson skriver:

  Dagen Nyheter berättar idag om hur en “toppchef”“Svenska Kraftnät” raderat eposter för att undgå granskning.

  Hur detta kan gå till visas efter 11 minuter i 6:e avsnittet av “Dips”.

 7. Anders Persson skriver:

  De som skrivit serien ironiserar återkommande över att många på unga, nyanställda på UD är nog svenska medborgare men har tillbringat en stor del av sitt liv utanför landet. De kan alltså inte Sverige.

  Som nu, i 7:e minuten i 3:e avsnittet står Jesper Rönndahl och pratar med en kollega när han hör den bekanta trudelutten från en Hemglassbil, något han som utlandssvensk är helt obekant med.

  – Vad är det för sirén? Är det en polissirén eller vad är det för något?

  Kollegan förklarar att det är SÄPOs polissirén som de använder när de är ute på en expedtion, men har bråttom…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.