Citat från svt-play: ”Stolpskotten Fanny och Jens börjar sin utbildning på utrikesdepartementet, och tillsammans med sin inkompetenta handledare Mimmi skapar de redan första dagen en diplomatisk kris med Kina…

Igår råkade jag av en tillfällighet ramla in på ett program på SVT-Play som kallas DIPS och sades handla om tre ”helt inkompetenta” svenska diplomater.

Min spontana reaktion, efter att ha sett de första avsnitten, var:

– Vad i helsicke är det här?

Det kunde omöjligen vara ett svenskt program. För det första var det enormt roligt! Och har vi inte blivit varnade att de slemma ryssarna numera också använder sig av HUMOR för att förvrida våra sinnen.

Komediserien måste alltså vara en skicklig rysk desinformation där man skaffat fram sina mest humoristiska komediförfattare och städslat en samling ryska agenter som behärskar svenska språket perfekt och dessutom liknar en del svenska personligheter – allt för att genomföra en hejdlöst rolig och ironiskt parodi på svenska Utrikesdepartementet (UD)! Dessutom verkade ryssarna ha hittat något gammalt palats i St Petersburg som på insidan ser ut som svenska UD i Stockholm…

Insiderkunskaper?
För det andra verkar serien vara skriven av någon eller några med ”insiderkunskaper” om UD. Huvudpersonen, spelad av någon som liknar Jesper Rönndahl, är en goddagspilt som tillbringat större delen av sitt liv utomlands eftersom hans föräldrar verkat diplomatiskt på olika ambassader. Han har fått sitt jobb på UD just i kraft av sina föräldrars inflytande. Dessutom verkar han just återkommit till Sverige eftersom han då och då demonstrerar okunnighet om självklara svenska fenomen.

Bredvid sig har han en blond och kramgo norrländska som möjligen kan vara en parodi på Margot Wallström. Denna, också nyanställda UD-tjänstekvinna, råkar ständigt i klistret på grund av sin naiva idealism.

Tredje huvudpersonen är en ännu mer inkompetent person, en kvinna som sägs ha kommit in på UD den ”horisontella” vägen. När en UD-kollega, som kan ha varit en av hennes älskare, vill att hon hjälper honom ut ur en knipa, ställer hon som villkor att han fixar åt henne en stationering i Washington. Det är han inte i stånd att göra, men hon nöjer sig med en post i Rom.

För det tredje frågar man sig: vilka står bakom denna serie och – framför allt – varför sänds den nu? Visserligen ”bara” på SVT Play, men ändå. Ty jag har till slut kommit fram till slutsatsen att det inte rör sig om skicklig rysk desinformation, utan är ett gediget svenskt hantverk.

”Wallrafferi”
Serien innehåller en massa andra detaljer som kanske bara UD-anställda kan begripa.

I en TT-intervju 22 december berättar en av skådespelarna, Marie Agerhäll:

– Vi har wallraffat [på UD] och intervjuat folk både på golvet och högst upp hemligt, och har fått massor av roliga historier. Mycket av det vi ser i serien är sant, men vi har ”tweakat” till det lite eftersom att det inte är en dokumentär.

Samtidigt tror de att man inte måste vara intresserad av politik för att uppskatta serien.

– Alla vet hur det är att jobba på en arbetsplats där man vill göra karriär och inte göra bort sig inför chefen. Samma typ av pinsamhet om man råkar spilla på chefen uppstår på en fin arbetsplats som UD, bara att mer står på spel, säger Marie Agerhäll.

– Det är det som är så roligt med UD, allting ska vara så korrekt. I värsta fall kan världsfreden stå på spel, säger Jesper Rönndahl.

”Rysskräcken”
Serien bör avnjutas i kronologisk ordning, men för att ni ska bli på gott humör vill jag att ni tittar på inledningen av del tre, kallad ”Rysskräcken”.

En ryskt örlogsfartyg har rört sig mellan Gotland och Öland – på internationellt vatten. Försvarsmakten kan därför inte ingripa, utan saken hänskjuts till UD som inte har några problem att stämpla det hela som en ”rysk provokation”. Den ryske ambassadören kallas upp till UD och det är Jesper Rönndahl som ska fungera som tolk…

Min ryska räcker inte till för att avgöra om det som Jesper säger på ryska är vad översättningen anger, men det finns kanske någon bland läsarna som kan berätta.

… Humorserien Dips handlar om Sveriges roll som internationell moralisk supermakt, och om spelet på landets finaste och hemligaste arbetsplats: UD. Med Jesper Rönndahl, Marie Agerhäll, Moa Lundqvist och Kristian Luuk.
Föregående artikel750 miljoner vuxna människor vill flytta till nytt land
Nästa artikelEn partigunstling och social reformvän

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.