Vad orsakar de höga SD-siffrorna?

Björn Nilsson har länge bloggat som Björnbrum. Han är infödd Söderbo som "sitter i sitt Stockholms-ide och brummar och tänker om politik och samhälle, konst och litteratur, vetenskap, natur och filosofi. Och lite annat också, när andan faller på". Nu har han beslutat avveckla sin egen blogg och istället söka sig hit med sina brummanden. Det hälsar jag med stor tillfredsställelse. Välkommen!

metro-sd-rekord

På torsdagsmorgonen meddelar Metros löpsedlar ”Rekordsiffror för SD i mätning”. ”Kan bero på KD:s och FP:s flyktingutspel” menar ”experter”. Fast jag hade redan sett nyheten kvällen innan, på den sverigedemokratiska sajten Avpixlat.

Hos avpixlarna var minerna inte ledsna! De tävlar med moderaterna om att vara Sveriges näst största parti! (Näst störst i opinionsundersökningar alltså, riktiga val är något annat.)

Det är klart att ”experterna” kan ha rätt, annars vore de väl inte experter. Kristdemokraterna och Folkpartiet kan ha yttrat sig på ett sätt som gynnar Sverigedemokraterna. Besvikna moderater letar efter alternativ. Själv är jag inte expert och det jag skriver bör behandlas som amatörmässiga gissningar. Men jag tror att det är djupare förhållanden än uttalanden från olika partier som spelar in, nämligen hur den så kallade verkligheten ser ut. Vi får då tänka oss att de gamla etablerade partierna har så till den grad växt fast i sin statsfinansierade parlamentarism att de har svårt att uppfatta vad som händer utanför riksdagshuset och partikanslierna. Men ett färskare parti har ofta kvar tentaklerna bland sitt fotfolk och kan vara bättre på att avläsa stämningar. Detta gäller stämningar som inte alltid hörs så tydligt i media.

Jag tar några exempel från min närmiljö, som inte alls handlar om stora parlamentariska debatter och partiutspel, men som kanske ändå kan vara lärorika.

 • För några veckor sedan berättade en äldre herre, som tidigare själv varit missbrukare och kåkfarare, om sitt arbete med hemlösa i Stockholm. Han ville trycka på att uteliggarna skulle få ordentligt boende, och att vi skulle ta hand om våra egna hemlösa först. För detta hade han blivit kallad ”rasist”.
 • I en stor park här i närheten fanns en grusplätt som en pensionerad dam på eget initiativ med åratals arbete och egna penninginsatser förvandlat till en fantastiskt fin blomsteräng. Inte långt därifrån har ett tiggarläger växt upp sedan slutet av förra året. Tiggarna använder blomsterplanteringen som toalett. Damen är med rätta ledsen för det, och kommunen verkar inte vilja göra något.
 • För någon dag sedan berättade en annan dam för mig om samma område. Det finns ett daghem där, och hennes barnbarn går där. Personalen på daghemmet kan inte släppa ut barnen i lekparken innan de gått igenom området och bokstavligen plockat skit.

Det här är inga enorma politiska principfrågor, men jag tror att de är långt ifrån unika. Om man adderar alla långt ifrån unika missförhållanden, konstigheter och dumma påhopp får man en mycket lång lista. Och den torde vara en icke oväsentlig del av förklaringen till varför Sverigedemokraterna snart är uppe i en femtedel av väljarkåren (i alla fall i en opinionsundersökning). När Sverigedemokraternas motståndare antingen ger intryck av att vara ointresserade av dagliga problem, alternativt ger intryck av att vara spritt språngande galna, kommer ju naturligtvis intresset för vad Jimmie&Co har att säga. Och det växer även om somliga mer eller mindre handgripligt försöker hindra Jimmie att tala. – Fast jag är ju inte expert så det kan vara fel av mig att tänka så.

Avslutningsvis, ett citat från en bloggpost som är flera år gammal. Bloggaren heter Malcom Kyeyune och bloggen Power & Politics. Jag tycker han uttrycker saken väldigt bra:

… att citera Gandhi är ett ganska populärt handgrepp inom ”progressiva” cirklar. Detta är ironiskt, då det knappast går att föreställa sig ett citat som skulle passa allra bäst kommande från Jimmie Åkessons läppar idag än just ”först så ignorerar de dig, sen så skrattar de åt dig, sen så slåss de mot dig, sen så vinner du”.

De flesta kommer nog ihåg att i princip alla till en början låtsades som om att SD helt enkelt inte fanns. Idag är det dock få kvar som gör det, och diskussionen består istället av diverse beskrivningar om hur dumma/elaka/okunniga de är, plus olika uppmaningar om att ”ta kampen” eller ”bekämpa” både parti och rasism. … Så populärt som det ändå är att citera Gandhi så framstår det som om få människor faktiskt förstår kruxet i citatet ovan. Vi talar om en beskrivning av ett händelseförlopp, men att segern kommer mot slutet beror inte på någon sorts odödlighet hos den egna sidan. Segern kommer ur avsaknaden på ett visst motdrag från fienden. Märk väl: Ingenstans i citatet kommer meningen ”…sen så tar de dig på allvar”, och däri ligger också poängen. Citatet är en beskrivning av ett händelseförlopp där den ena sidan börjar med en förutfattad idé om motståndaren och hur den ska besegras, en idé som sedan successivt visar sig otillräcklig eller rentav direkt felaktig. Trots detta så orkar, vågar eller kan man helt enkelt inte omvärdera situationen. Man försöker vinna kampen med gammal rutin för att man inte vet eller kan någonting annat, men tids nog så ersätts skrattet av förvirring och till slut desperation när det visar sig att de beprövade metoderna helt enkelt inte fungerar. Det är på detta vis som en underdog segrar till slut: David slår inte Goliat på grund av muskelstyrka, utan det som får Goliat på fall är att han förväntar sig just ett styrkeprov och inte någon annan sorts kamp. När ett sådant inte kommer så kan han inte bättre än att ändå försöka sig på sin gamla beprövade taktik, och detta inför en fiende som den helt enkelt inte biter på.

Hej, här är jag!

Hej, här är jag!

Enligt min ringa uppfattning är “vänsterns” oförmåga att hantera Sverigedemokraterna tyvärr bara en detalj i dess totala oförmåga att driva politik i Sverige idag.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: 

  11 kommentarer for “Vad orsakar de höga SD-siffrorna?

 1. Kjell Holmsten skriver:

  Att hantera SD är inte svårt. Då är det svårare att hantera invandringen. Flyktinginvandring kontra ekonomisk invandring, stoppa all ekonomisk och anhöriginvandring och hjälp först och främst ensamkommande barn, sen är det stop. Vi kan inte ha invandring när politiker inte tar problemen på allvar. SD får ju röster endast på denna fråga och de kommer bli näst störst till nästa val, tro mig. Och det är vad S och V vill, för de tror att det blir lättare att hantera “okunniga” SD:are än moderater.

 2. Ulla-Britt Niklasson Göteborgska skriver:

  Det kan väl inte förvåna någon att Sverigedemokraterna växer – vi har ju ett socialdemokratiskt parti som går i samma fotspår – jagar muslimer och kallar dom terrorister medan de verkliga terroristerna de kristna fundamentalisterna likt DÅREN i Norge sitter i sin varma cell och emottager hyllningar från sina likasinnade!

  Damberg knäböjer inför den avlidne saudiarabiska fascisten och diktatorn f d kungen – nu står en annan kung i kulissen och Sverige hälsar honom välkommen och undrar vad dom kan stå till tjänst med i vapenväg! Vem förvånas över SD:s framgångar? Som man bäddar får man ligga!

 3. Tommy Sjöberg skriver:

  Det är inte bara invandrarfrågan som lockar folk till SD, man är förbannad i allmänhet på arbetslöshet, bostadsbrist, låga pensioner m.m. Den parlamentariska vänstern har funnits i snart 100 år och vad dom har åstadkommit som lindansarparti är inte mycket att orda om. Dom var väl som störst när partiledaren var en alkoholist. Inför valet 2014 var inriktningen att skydda lärare, sjuksköterskor med en lön på ca: 25.000/mån mot marknadens härjningar som dom själva var med att bädda för genom att besluta om köp-och-sälj med SAP våren 1991. Inga partier gick till val på att få ner den otroligt höga ungdomsarbetslösheten, ta tillbaka alla skatter som sänkts, bygga så ungdomar slipper bo hemma tills dom fyllt 30.

  För den som har ögon att se med så finns misären oftast alldeles inpå knutarna om man tar sig tid att prata MED folk och inte gömmer sig i sin egen lilla bubbla framför TV och dataskärmar.

 4. Kristoffer Larsson skriver:

  Tack för inlägget, Björn! Jag tror dessvärre inte att du träffar riktigt rätt.

  Det främsta skälet till att missnöjet växer är inte SD. De är (i ordets sanna bemärkelse) odugliga debattörer och vinner inte röster därigenom. Det är också det som är det “geniala” med SD – det är de övriga partiernas oförmåga att hantera dem som resulterar i att de växer.

  Så varför växer SD? Jo, för att en större andel av de som nu för tiden kommer till Sverige är fattiga. Och fattigdom väcker “otrevliga” känslor. Det vore skönare att slippa det.

  Invandringen som helhet är en kortsiktig kostnad men långsiktig ekonomisk vinst. De kortsiktiga kostnaderna är på intet sätt ohållbara och kommer således inte leda till nationens undergång såsom SD:are förutspått (Åkesson själv har förutspått att vi snart kommer ha 20 miljoner syrier i Sverige – den som lever får se!).

 5. Knut Lindelöf skriver:

  Visserligen påstår opinionsinstitut YouGov i februari att SD har 19%. Men är det bara jag som anar att SD kan komma att hamna lite mer i skymundan nu när alla riksdagspartier tävlar om olika utspel i invandrarfrågan. Kanske SD nu är på väg att normaliseras till ett vanligt skattefinaniserat riksdagsparti på nostalgiska högerkanten?

  Syriza och Podemos är andra tecken på att något annat än högeropportunism är på gång lite varstans.

 6. Kjell Holmsten skriver:

  Nej, SD är inte det överhängande problemet, de fiskar i grumligt vatten och kommer att avslöjas för vilka de är, karriärister! I Örebro län låter SD exakt som de övriga. Vid frågan om vad som är viktigast att driva i Örebro svarar SD: “Prioriterar regionens kärnverksamhet. Tillgängligheten inom vården? Vårdköerna bevöver bla, bla, och man skall känna sig trygg? i kontakten med sjukvården. Punkt” Ja, de låter som V, S, MP, F, C, M och KD. Snacka om karriärister och inget annat. De lever och dör med invandringsfrågan o inget mer. S och V vill ha upp SD på agendan för de tror att det blir lättare att hantera dem än Alliansen och de har nog rätt.

 7. Bo Persson skriver:

  Björn!
  Må vara att högerpopulisterna i SD rider på missnöjet med invandringspolitiken. Men allvarligare är väl som Tommy S påpekar att de också rider på missnöjet med nedmonteringen av välfärdskapitalismen. Och ännu allvarligare är förstås när högerpopulisterna som i Frankrike, där de dessutom är det största partiet, också tar över fredsfrågan: “Gör slut på det europeiska vasallskapet under USA-imperialismen! Fred med Ryssland!”
  Vad finns då kvar för “vänstern” mer än en massa marxologiskt tungomålstalande?

 8. Tommy Sjöberg skriver:

  Den stora utmaningen för SAP, i första hand, och V är varför arbetarklassen väljer M och SD istället. 400.000 arbetslösa? 40% i snitt av nuvarande pensionen i förhållande till dåvarande 70% i ATP? Över 20% ungdomsarbetslöshet? Tror inte att alla SD:s väljare är rasister eller fascister? Nej dom vet att ju fler nya svenskar som kommer blir det ytterligare en påfrestning i deras vardag.

  Träffade senast i förmiddags en som sa att han skulle rösta SD i höstas och ännu håller på att hunsas i FAS 3, men jag betraktar honom som en av våra som Frances Tuuleskorpi kallar dessa hunsade medborgare.

  Förstår inte varför man skall lägga så mycket energi och förhoppningar på vänstern utanför SAP. Träffar ibland Kommunistiska Partiets före detta ordförande. En fråga är då tabu; Varför blev resultaten i parlamentsvalen 0.01% – efter 40 års agitation?

  “Det är ingen mening att galoppera om man är på väg åt fel håll” sa Fritjof Nansen.

 9. Björn Nilsson skriver:

  Tack för alla kommentarer. Kanske dags att jag gör mig hörd med några egna reflexioner. Jag börjar från slutet och går uppåt.

  Bo: Vänsterns uppgift är att påvisa socialismens nödvändighet OCH möjlighet. Om den inte klarar av det får jag väl skriva ett nytt inlägg om det. Under tiden kan ju ‘vänstern’ sluta vara någon slags ombud för globaliseringsliberalerna.

  Kjell: Ett jätteproblem för SD är bristen på folk med specialkompetenser, vare sig det gäller kommunalpolitik eller exempelvis pensioner eller utrikespolitik. Därför får man veva invandringen som en huvudfråga och hänga efter de andra partierna i övriga frågor. Annars skulle några skickliga, kunniga och pedagogiska SD-are inom pensionsområdet kunna röra till det ordentligt för resten av partierna.

  Knut: Vet inte så mycket om Syriza och Podemos, men jag tror inte dessa rörelser i syd direkt påminner om skandinavisk vänster. Syriza har ju gått i koalition med något sorts nationalistparti också. Är SD:s vänsterflygel en tänkbar samarbetspartner i Sverige?

  Kristoffer: Massvis med folk invandrade under guldåren 1950-1970. Då fanns det jobb. Nu är läget annorlunda, och den tekniska utvecklingen kommer att krympa behovet av många sorters arbeten ytterligare framöver. Jag är mycket tveksam att det här kommer att vara lönsamt för andra än köpare av arbetskraft och invandringsentrepenörer framöver – det är helt enkelt en massa människor som inte kommer att fungera här som kommer in i landet nu. Hur de skall bli en tillgång har jag svårt att se.

  Tommy och i viss mån Ulla-Britt: En klassisk ståndpunkt är att så länge socialdemokraterna kunde leverera bra och praktisk politik så kunde man också svälja att en del av deras ledare var otrevliga typer. Nu levererar de inte längre, så varför rösta på dem?

  Första Kjell: Eftersom Sverige tagit emot proportionellt mer än andra länder i Europa kanske det vore idé att stänga dörren ett tag? Ta en paus, och ägna paustiden bland annat åt att ta en titt på dem som kommit in under senare år utan dokument eller eventuellt med hjälp av “borttappade” svenska pass. Och så ta itu med förslummade förorter, rensa bort slumvärdar, rusta upp social service och liknande.

  Det var vad jag kunde komma på för tillfället.

 10. Janne Bjernfeldt skriver:

  Orsakerna är många, men en enkel fråga:
  Om inget annat parti än SD vill stoppa planen på 400.000 nya invandrare, där vi riskerar att få hit drösvis med islamister, jihadister och desertörer från Syrien. Vilket parti skall man rösta på då?

  Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet tycker detta är en lysande idé. Säkert också FI. Folkpartiet och Kristdemokraterna börjar vackla, klokt nog. Sverigedemokraterna tycker att planen är rent vansinne. Det tycker jag också. Således tycker jag också att 19% är förvånande låga siffror för SD.

 11. Anders Persson skriver:

  Kolla här! (Fungerar inte utan prenumeration på SvD)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.