Juholt är något av en gåta. Å ena sidan kommer han hem efter en månads semester och släpper grodorna: ”Nu är jag en bättre människa” och den orimliga anklagelsen mot regeringen för att ha samarbetat med SD. Å andra sidan tar han glasklar ställning emot att Sverige ska ansluta sig till Europakten, vilket är mycket bra. Ja, kanske det viktigaste beslut som fattats av Socialdemokraterna på mycket länge. Det innebär att regeringen inte kan få majoritet för att ansluta Sverige, vilket värnar vårt självbestämmande och försvårar nedskärningspolitiken här hemma och i EU.

Frågan är som vanligt dock, hur förankrat var det beslutet? VU:s tvådagarsmangling kommer Juholt knappast att ta sig igenom som partiledare. Hans kritiker har många exempel på att han inte har tillräckligt med kontroll och omdöme för att vara en statsministerkandidat.

Risken är därför att inte bara Juholt faller, utan att även beslutet att stå utanför Europakten omprövas. Då kan vad som helst hända. Flykten till V kan då bli ett skred. Jonas Sjöstedt har betydande dragningskraft. Även MP och SD kan få en flock missnöjda S-väljare. Ja, partiets sammanhållning hotas faktiskt.

Juholt har gjort misstag, men folk gillar hans politiska framtoning. Han känner stödet från ”verklighetens folk” (må Gud och media förlåta mig). Här har han ett svårspelbart trumfkort.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: ,

Föregående artikelGör inget dumt nu
Nästa artikelHur ska de gå för klimatet?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.