palestina_520
Så här kan ett fredligt Palestina se ut

Kritiken mot skurkstaten Israel tog så äntligen fart på allvar, vilket medförde att blockaden bröts. Den svagaste länken Egypten brast. För hur länge får vi se. Men att den brast är ett tecken på att de inte längre kunde hålla fast vid sina skamliga överenskommelser med Israel. Tack vare Ship to Gaza har alltså Gazaborna kunnat börja röra sig aningen mindre ofritt över gränsen och börja handla utanför Israels kontroll. Det är ett första steg mot ett värdigt liv för alla palestinier.

Vad ska hända nu? Även en sargad tiger kan slå hårt. Israel är rustat till tänderna och har även kärnvapen. Skulden kommer Israel med alla medel att försöka placera på Iran och Hamas. De kommer att utmålas som terrorister och fiender till alla världens folk. Alla som inte delar denna syn kommer att stämplas som antisemiter och fiender till staten Israel.

Det är här diskussionen om en fredlig lösning tvunget måste börja. Någon gång måste den löken skalas. Men för att det ska vara möjligt måste palestinska folket enas och samordna alla sina olika politiska strömningar under ett organisatoriskt paraply. Så länge det inte sker kommer Israel att härska. Ett första litet steg mot denna enhet har nu tagits av både Hosni Mubarak och Mahmoud Abbas. Här börjar fredsförhandlingarna nu om Palestinas framtid.

Vad svenska medier verkar ha svårast att förstå är att Palestinafrågan faktiskt inte bäst beskrivs som en konflikt mellan två jämbördiga parter – palestinier och israeler. Den har utvecklats till en fråga om rättvisan mot ondskan, där ondskan representeras av militärt övervåld mot miljoner oskyldiga fattiga civila palestinier och nu även mot protesterande fredsaktivister. Israel representerar idag ondskan på samma sätt som apartheid och nazismen för demokrater representerat ondskan sedan flera generationer.

De svenska röster som kritiserar Ship to Gaza är så få att man faktiskt får leta. Någon ”liberal”, någon okunnig ungmoderat, Per Gudmundsson förstås och Ulf Ekman från Livets Ord är de jag funnit. Eftersom Ekman blint tror på Israels propaganda ”vet” han vad som hände. På sin blogg skriver han bl a:

”Kastar sig besättningen över israeliska soldater med yxor, knivar och andra tillhyggen så bäddar det för eldstrid och nu har det hela utvecklats till en stor tragedi med minst nio aktivister döda, ett femtiotal sårade och sju sårade israeliska soldater. Detta är framkallat av amatörmässiga provokationer som varken ger Gazabefolkningen mat, löser problemet med blockaden eller något annat heller.”

Det är bra att det finns några som vill ta på sig omaket att försöka förstå och förklara vad Israel säger och gör. Tack vare det blir Israels övergrepp än mer öronbedövande. Alla andra (inkl. EU, FN, utrikesministrar, statsministrar etc.) pekar samstämmigt ut Israels aktion som brottslig. Det kommer att få konsekvenser.

Läs också: DN 2010-06-02, AB 2010-05-31, DN 2010-06-02, UNT 2010-06-01, SvD 2010-06-02, SvD 2010-06-01

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Föregående artikelFörsvara fredskonvojen till Gaza!
Nästa artikelSveriges nationaldag och …
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

9 KOMMENTARER

 1. Jag tror att du inte är ensam om att känna dig klämd mellan Israel- och palestinavänner.

  Det finns många kristna som över hela världen kämpar för fred mellan Israel och Palestina. Och det handlar inte om att ta ställning för den ena eller den andra parten i en slags svart/vit konflikt.

  Det enda som kan bära frukt är att motståndarna börjar att tala med varandra.

  Läs mer om varför Kyrkornas världsråd just nu har en fredsmanifestation i Israel och Palestina här:

  https://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/world-week-for-peace-har-borjat.html

 2. Ja, nu är det bara Sverigedemokraternas anhängare (som Gudmundson) som stödjer Israel tills de svimmar i trans med Livets Ord. Låt de tala i tungor! 🙂

  … vad ska man annars säga?

 3. Läste på din blogg att du anser att man bör kräva att båda parter (israeler och palestinier) stoppar våldet. Det är lika klyftigt som att be både våldtäktsmannen och dennes våldtäktsoffer att stoppa våldet.

 4. När jag läser ”Dåren på gatan” kommer jag att tänka på ett föredrag jag bevistade någon gång på 1970-talet om problem i näringslivet. Det var ju ingen ände på olyckorna som drabbade företagen. Och till slut kom talaren fram till anförandets höjdpunkt, spände ögonen i lyssnarna och sa: ”Och nu ska jag tala om var den verkligt stora skon klämmer!”

  Det ryms ju ganska mycket mellan en Israelkramare och en Palestinavän så jag tror inte att Knut lider av att ”klämmas” däremellan. I varje fall upplever inte jag något större obehag av detta. Däremot kan det ibland kännas något trångt i den svenska solidaritetsrörelsen för Palestina och där är det nog en och annan av oss som kan känna sig ”klämd”, för att inte säga ”beklämd”.

  Om det senaste exempellösa sionistiska piratdådet i Medelhavet lyckas ena de stridande fraktionerna i Palestina så Fatah och Hamas kan ta varandra i handen och enas om huvuduppgiften – att köra ut de som ockuperat och stulit deras hemland – kanske den, trots allt, för något gott med sig. Och offren för den israeliska arméns brutalitet, däribland den svenske judiske konstnären och musikern Dror Feiler, har inte dött eller skadats förgäves.

  Tecken på en sådan omsvängning kan vi redan skönja då, för första gången på länge, en banderoll till stöd för PLO skymtade i demonstrationståget. Apartheidregimen i Israel har länge levt på att så splittring och skapa oenighet bland palestinierna. Nu har dom (ännu en gång) avslöjats som de våldsverkare och förtryckare de är. Mot denna ondska måste vi hålla ihop!

 5. Dennis, jag tror att det finns olika metoder som man använder för att jämställa, palestiniernas situation med israelernas, typ ”båda sidor har svårt”, etc. På så sätt gör man en ohygglig ockupation till ett Lätt&Lagom-smör. En del människor köper det.

 6. Den som vill förstår varför Ekman så fanatiskt stöder Israel behöver bara öppna Gamla testamentet. I jämförelse med GT:s sjuka – men tack och lov påhittade! – berättelser beter sig Israel riktigt humant. Men man ska också komma ihåg att religiösa judiska och kristna sionister skulle stödja Israel även om staten bestämmer sig för att utrota alla icke-judar i landet eftersom de tror på GT. Här är ett utdrag från Josuas bok:

  ”16) Allt detta land intog Josua: bergsbygden och hela Negev, hela Goshenområdet, Låglandet och Jordandalen, Israels bergsbygd och lågland, 17) från Halakberget, som sträcker sig upp till Seir, ända till Baal-Gad på Libanonslätten vid foten av Hermonberget. Alla kungarna där tillfångatog han och slog ihjäl. 18) Länge förde Josua krig mot dessa kungar. 19) Ingen stad slöt fred med israeliterna utom hiveerna i Givon, alla togs med vapen. 20) Det var Herren som förhärdade dem och fick dem att strida mot Israel, för att de skulle vigas åt förintelse utan förskoning och utplånas så som Herren hade befallt Mose. 21) Det var då Josua utrotade anakiterna i bergsbygden, i Hebron, Devir och Anav och i hela Judas och hela Israels bergsbygd, och vigde dem och deras städer åt förintelse. 22) Inga anakiter lämnades kvar i israeliternas land, bara i Gaza, Gat och Ashdod blev några kvar. 23) Josua intog alltså hela landet, alldeles så som Herren hade sagt till Mose. Han gav det som egendom åt Israel, fördelat på stammarna. Nu hade landet ro och slapp krig.” (Josua 11:16-23)

  På denna sida finns några ljudinspelningar från Livets Ord: https://perkornhall.se/Per_Kornhall/Livets_ord.html

  Lyssna framför allt på ljudklippet som heter ”Soldater som är förrädare skall skjutas – så här lät det på Livets Ord i slutet av 1980-talet”. Riktigt vidrigt.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.