Per-Albin Reinfelt
Per-Albin Reinfelt [Bildmontage: KL]
Den svenska samlingsregering 1939-45 har som bekant kritiserats för bristande neutralitet. Men antag att det nuvarande politiska garnityret suttit vid makten då?

  • Kanske hade vi haft en debatt huruvida Sverige borde ansluta sig till Antikominternpakten där de borgerliga yrkade för anslutning och sossarna var delade?
  • Kanske hade vi ändrat lagarna så att tyska, italienska, ungerska och rumänska trupper, i den mån de behövde det, kunde etablera sig på svensk mark.
  • Eftersom Sverige inte var med i Antikominternpakten när Jugoslavien anfölls i april 1941 kunde man inte delta i bombningen av Belgrad, men tack vare tillmötesgående från Luftwaffe fick svenska plan äran att släppa ner flygblad över staden med uppmaning till invånarna att kapitulera.
  • Inte heller kunde svenska trupper delta i kriget emot den jugoslaviska gerillan, men vi kunde sända sjukvårdsutrustning och etablera fältsjukhus m m för de sårade tyska soldaterna.
  • Terroristiska norrmän, danskar, fransmän, polacker m m, som påträffades skickades omedelbart till Berlin för vidare förhör.

Listan kan nog göras ännu längre, men nu tar min fantasi slut. Kanske någon av bloggläsarna kan fylla på?

Föregående artikelFred i Syrien är enda hållbara lösningen
Nästa artikelWallenberg – den eviga frågan

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.