Vaddå – bristande neutralitet?

Per-Albin Reinfelt

Per-Albin Reinfelt [Bildmontage: KL]

Den svenska samlingsregering 1939-45 har som bekant kritiserats för bristande neutralitet. Men antag att det nuvarande politiska garnityret suttit vid makten då?

  • Kanske hade vi haft en debatt huruvida Sverige borde ansluta sig till Antikominternpakten där de borgerliga yrkade för anslutning och sossarna var delade?
  • Kanske hade vi ändrat lagarna så att tyska, italienska, ungerska och rumänska trupper, i den mån de behövde det, kunde etablera sig på svensk mark.
  • Eftersom Sverige inte var med i Antikominternpakten när Jugoslavien anfölls i april 1941 kunde man inte delta i bombningen av Belgrad, men tack vare tillmötesgående från Luftwaffe fick svenska plan äran att släppa ner flygblad över staden med uppmaning till invånarna att kapitulera.
  • Inte heller kunde svenska trupper delta i kriget emot den jugoslaviska gerillan, men vi kunde sända sjukvårdsutrustning och etablera fältsjukhus m m för de sårade tyska soldaterna.
  • Terroristiska norrmän, danskar, fransmän, polacker m m, som påträffades skickades omedelbart till Berlin för vidare förhör.

Listan kan nog göras ännu längre, men nu tar min fantasi slut. Kanske någon av bloggläsarna kan fylla på?

... är läst 296 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.