flajel_510
Peo på stegen utan risktillägg

Äntligen är vindflöjeln på plats. När vi köpte Vagnmakartorpet 2003 fanns ingen vindflöjel. I ett mörkt hörn i vedboden hittade jag en underlig trästör med ett handsmitt järnbeslag i ena ändan krönt av lång spets. Fick för mig att det var någon slags ispik. Hade just hört historien om vagnmakarens son som drunknade på Östhammarsfjärden på väg hem från varmbadhusbygget därstädes i slutet av 1800-talet. Stören blev kvar, för den var gåtfull på något sätt och välgjord.

Året därpå kom förra ägaren på besök, en kvinnlig släkting i rakt nedstigande led från vagnmakaren. Stören med beslaget råkade stå framme när vi tittade runt. Jag frågade om hon visste var det var och blev upplyst om att det antagligen var en stång till vindflöjeln som i alla år prytt östra gavelnocken, men som aldrig kom på plats igen efter takrerenoveringen på 80-talet. Var själva vindflöjeln fanns visste hon inte, kanske den smugit sig undan i något förråd. Hon lovade höra av sig om hon hittade den.

Jag hade för länge sedan resignerat om vindflöjeln. Men i våras tittade hon åter förbi för att överlämna den gamla vindflöjeln. Jag blev fånigt glad för den gamla plåtbilen och visste inte riktigt hur jag skulle tacka. Hon fick en kram.

Vindflöjeln är säkert lika gammal som huset, alltså från 1850-talet, om inte ännu äldre. Den är utformad som en tretungad flagga med ett emblem i mitten där en orm slingrar sig runt en pinne, lustigt likt ett dollartecken. Vad det symboliserar visste hon inte. Kanske någon kan hjälpa till och tyda symboliken? En yrkessymbol eller en lokalt präglad betydelse? Det är av mycket tunn plåt, var genomrostad, men fint lagad på de smala utsirade delarna, renborstad från rost och mönjad.

Jag har nu målat den svart.  Med hjälp av vännen Peo och visst besvär har vi lyckats få fast stången på sin gamla plats igen. Peo erbjöd sig att utan risktillägg klättra upp och sätta själva flöjeln på sin pinne, medan jag tog bilden. Nu svänger åter den gamla flöjeln över Vagnmakarens torp.

Andra bloggar om: 

Föregående artikel(S)kolkriget är nu ett faktum
Nästa artikelDebatten på Enn Kokks blogg om friskolor
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

  1. Fint! Vad hette familjen som bodde där förr? Kan dollartecknet vara kopplat till deras namn? Eller så är det S som i Stjärnudden förstås!

  2. Dom hette faktiskt Wallin. Det kan kanske kopplas till ”in Wall” Street, dollarns vagga? S som i orm är ju också ett bra förslag. Men här krävs ännu mer forskning och eftertanke tror jag.

  3. En orm som slingrar sig runt en stav el likn finns ju i många medicinska emblem, fakultetsföreningar för medicinare och farmacevter t ex brukar ju ha sådana tecken. Fast vad det har med vagnmakeri att göra är nog inte jag man att reda ut.

    Fortsätt gärna med det lokala grävandet (och kolla att PeO är ordentligt försäkrad innan han ger sig ut på sådana där äventyr).

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.