I nära 100 år fram till 1712 fanns inom Sveriges gränser ett välkänt ortodoxt kloster. Valamo, på en ö i Ladoga i numera ryska delen av Karelen. Ladoga är Europas största innanhav, 17.700 kvadratkilometer stor. Bland de 660 öarna är Valamo den största.

Ladogas största klenod är Valamo kloster. Det sägenomspunna klostret har anor från 900-talet. Hit kom Ladoga Karelens beskyddare aposteln Andreas som varit på öarna och döpt denna jord. På ett sådant sätt framställs han i Valamos klosterkyrkas målningar. Hit kommer turister i tusental framförallt under sommarhalvåret. Stora ryska kryssningsfartyg kommer till Valamo från S:t Petersburg via floden Neva och Ladoga. Men varför reser man då till ett kloster på en ö i ett då inte så skrämmande Ryssland? Det är en i sanning annorlunda upplevelse.

Artikelförfattaren steg på bussen i Joensuu i finska Karelen i en resa arrangerad av finska ortodoxa kyrkan. Det byråkratiska krånglet hade vi löst på ryska ambassaden i Stockholm. Det här var innan pandemin och Ukrainakriget.

De internationella gränsövergångsställena vid landgränsen mellan Finland och Ryssland (från norr till söder) är Rajajooseppi, Salla, Kuusamo, Vartius, Niirala / Värtsilä, Imatra, Nuijamaa, Vainikkala och Vaalimaa. Konsekvenserna av Finlands blivande Natomedlemskap beträffande gränsövergångarna är fortfarande svåröverskådliga.

Efter gränsövergången i Niirala fortsätter vi på en skakig väg till Sordavala. En gång ett viktigt finskt lärosäte med lärarseminarium. Nu en rysk småstad i periferin med invånare från hela det gamla Sovjetunionen. I hamnen ligger katamaranen och väntar.

Heliga platser bör man nalkas långsamt. Vi kommer dock i en snabbgående katamaran över ett grått Ladoga från Sordavala. Det är en imponerande och vacker fond som reser sig på ön. Klostret grundades på 1300-talet av Herman från Athen. Svenskarna var här och brände ner klostret 1578. Väl i land går vi långsamt mot klostrets huvudkyrka via ett antal trappor. Vår ryska guide är enbart finskspråkig så artikelförfattaren får förlita sig på översättningar av vänliga svenskspråkiga medresenärer.

Förutom i nutid hade klostret sin storhetstid under 1800-talet under fader Damaskin. Då kom tsarer på besök, men även dåtida kändisar som Tolstoj och Tjajkovskij på besök.

Under vinterkriget 1939–1940 bombades klostret av ryssarna. Mannerheim avdelade ett kompani för att hjälpa till att evakuera de ryska munkarna över Ladogas is längre in i Finland. De tog med de värdefullaste ikonerna. Efter några år grundades Nya Valamo kloster i Heinävesi kommun i landskapet södra Savolax.

Efter kriget förlorade Finland Karelen till Sovjetunionen. Under kommunismen var ateismen religionen i Sovjetunionen. Den grekisk ortodoxa religionen levde vidare via babusjkorna som tog barnbarnen med till de kyrkor som fortfarande var öppna. Under sovjettiden inrymdes en sjökrigsskola på ön. Vidare vårdhem för krigsskadade soldater och åldringar. Även ett fängelse fanns på ön och allt jordbruk bedrevs i kolschoser.

Först 1989 kunde klosterverksamheten återupptas. Ett omfattande renoveringsarbete har genomförts på huvudklostret. Ett sidokloster ”sponsras” av en rik oligark från Uralbergen. I klostret finns idag 130 munkar. Vid sidan av det religiösa livet på Valamoön finns också här några hundra ryssar som sysslar med affärsverksamhet för turister, transporter, jord- och skogsbruk. Klostret har också en egen fiskodling. Inget kött serveras på klostrets kafé och restaurang.

Samvaron mellan de civila ryssarna och munkarna är inte friktionsfri. Enligt uppgift finns krafter på klostret som vill flytta civilbefolkningen till Sordavala. Bostadshusen för både munkar och civila ryssar är starkt förfallna.

Vi gästande turister fick en inblick i det religiösa livet och den uråldriga liturgin, där en upplevelse av det heligas närvaro i gudstjänsten är viktigt. Det skall bli en föraning om himmelriket. Den ryska-ortodoxa kyrkan är en viktig traditionsbärare i Ryssland. Alla kvinnor bär obligatorisk huvudduk och kjol. En stämningsfull höjdpunkt blev vidare en liten kör som sjöng gregorianska hymner som bara ryssar kan sjunga. Eftersom vi övernattade på klostrets hotell fick vi en liten känsla av det meditativa lugn som präglar denna plats med en märklig ande.

Maten, frukost och middag, serverades i en spartansk matsal med bänkar och långbord. Tillsammans med ryska turistgrupper blev vi sedan guidade även på olika sidokloster. Artikelförfattaren valde också att vandra utanför klosterområdet för att få en inblick i den civila verksamheten. Förutsättningarna för jordbruk- och trädgårdsskötsel är goda på öarna då klimatet är gynnsamt. Både Ladogas och Saimens väldiga vattenvidder skapar ett milt höstklimat. Vi fick också bekräftat att Vladimir Putin har ett sommarhus på öarna och att han har en positiv inställning till den grekisk ortodoxa tron.

Munkar i roddbåtar på sjön Ladoga, i bakgrunden syns klostret ca 1930. (Bild. Wikipedia)

Valamoklostret sorterar under patriarken i Moskva medan den finländsk-ortodoxa kyrkan, som har sitt starkaste fäste i östra delarna av landet, lyder under patriarken i Konstantinopel (Istanbul). Runt klostret finns marknadskrafterna representerade som bjuder ut ikoner, böcker, dukar men även de mera världsliga ryska dockorna.

Föregående artikelBildaktivisterna, aktioner i bild, svenskt 1960- och 1970-tal
Nästa artikelUkrainakriget, ett krig utan slut?
Rolf Karlman
Socionom, och frilansskribent. Upppvuxen i industrisamhället Hallstahammar vid Kolbäcksån, som länge dominerades av en storindustri, “Bulten”.

2 KOMMENTARER

  1. Rolf Karlman!
    Utomordentlig läsning denna småkyliga lördagsmorgon!

    En av mina absoluta favoritpoeter, Pentti Saarikoski, ligger begravd vid Nya Valamokloster. (Refererar till honom i mina nya bok ”Infall”.) Jag skulle vilja bege mig dit och besöka platsen. PS en anledning till att jag en gång i tiden, många år sedan, tappert försökte att lära mig finska, för att kunna läsa honom på originalspråket. Det gick så där, för att uttrycka det milt. Jag gav upp.

  2. Jag har kompisar (teckningslärare och konstnärer) som varit på ikonmålerikurser i Valamo. Men jag tror att det har varit i Nya Valamo, i Finland. Eller såg du någon kursverksamhet i själva originalklostret?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.