VANFÖRESTÄLLNINGARNA OM AFGHANISTAN FÖRBLINDAR USA OM RYSSLAND-UKRAINA

1
598

En intressant artikel av Anatol Lieven i Responsible Statekraft, presenterar USA:s politik i Ukrainakriget som resultat av oförmåga eller ovilja att lära från sina egna erfarenheter. Nu sist debaklet i Afghanistan, som ju ”fyller” två år men som ingen vill prata om. (Jag erkänner att när Ryssland invaderade Ukraina tänkte jag två saker: att Putin trodde att USA var så försvagat efter Afghanistan att de inte skulle orka bry sig, och att Biden tackade alla sina gudar för att kriget i Ukraina skulle få alla att glömma det otroligt pinsamma nederlaget i Afghanistan – till skillnad mot hur det blev i Vietnam, som hade stöd av Sovjet och Kina och var en mäktig fiende, hade USA i Afghanistan ingen annan fiende än sina egna brister och misstag).

Enligt författaren kan man se katastrofen i Irak som en konsekvens av att USA inte lärde sig något av Vietnamkriget. Han nämner flera orsaker: Karriärismen och konformismen, alltså följa strömmen utan att ifrågasätta, som enligt honom drabbar USA:s elit, journalister, politiker, experter och militären. Den ena upprepar bara vad den andre sagt som papegojor.

En annan orsak är brist på diplomati, att inte söka lösningar innan man går ut i krig.

Den tredje orsaken är ”tendensen i det amerikanska politiska etablissemanget att abnormt överdriva både fiendens farlighet och faran som den utgör för USA.” Idag hävdar USA att ”Ryssland är så svag att Ukraina helt kan besegra den ryska armén och i grunden undergräva den ryska staten [och samtidigt påstår man att] Ryssland är så stark att om landet inte besegras i Ukraina kommer det att utgöra ett dödligt hot mot Nato och frihet runt om i världen”.

”The Quincy Institute advances its mission to promote ideas that move U.S. foreign policy away from endless war and toward vigorous diplomacy in the pursuit of international peace.” Så presenterar denna tankesmedja sig själv på hemsidan.

Ernesto Katzenstein

Föregående artikelExemplet Österrike…
Nästa artikelTobias Ljungvall om Ryssland, Vitryssland, Ukrainakriget och mediesituationen i Västvärlden

1 KOMMENTAR

  1. Apropå slutklämmen i artikeln undrar jag om han läst Tage Danielssons reflektioner över det mänskliga tankevåndet: UTAN TVIVEL ÄR MAN INTE RIKTIGT KLOK!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.