Vänster-jargong och facebook-jargong

peter-larsson-photoshop

Peter Larssons profilbild på facebook (något förenklad p g a upphovsrättsproblem)

För er som inte är på facebook kan det vara av intresse att ta del av följande utbyte i en tråd som startades av FiB:s gamle ombudsman Peter Larsson och som handlade om att garnisonen i Umeå nekats att delta i årets nationaldagsfirande.

I diskussionstråden blandade Maria Küchen ihop nationaldagsfirande och midsommarfirande av någon mystisk anledning och tyckte därför att det var ganska rimligt att Umeågarnisonen nekades deltagande.

Då skrev jag:

Men, kära nån! Midsommarfirande och nationaldagsfirande (6 juni) är väl olika saker. Nation och försvar borde inte vara oförenliga storheter. Men om vårt försvar reducerats till insatsstyrkor under Natobefäl i fattiga delar av världen? Hellre då 91:an Karlsson än Swedish Battlegroup på nationaldagen.

Då skrev Peter Larsson:

Vet inte heller varför Nato landade i detta?! Eftersom alla diskussioner handlar om det personliga, istället för det principiella låt mig då säga detta; jag är inte för ett Natomedlemskap, jag är för ett starkt svenskt försvar (för att försvara vår demokrati) och jag är principiellt pacifist.

Det var uppmuntrande tyckte jag, men svarade inte. Peter Larsson och jag är alltså överens om att Sverige inte bör gå med i Nato och att Sverige bör ha ett starkt försvar. Det där med ”principiell pacifist” lämnar jag därhän.

Så skrev Maria Küchen:

Nato och svenska försvaret samarbetar tajt, inte minst upplåts alltså stora delar av Norrland regelbundet till Nato-övningar. Jag värderar inte detta, anser att frågan är komplicerad för att göras till projektionsduk för kategoriskt tyckande, men det är ett faktum. Egentligen är detta ett sidospår här, men även försvaret globaliseras alltså. Och, vill en svensk kommun fira svenska flaggans dag tillsammans med ett friluftsmuseum kan det lika gärna i mina ögon sägas vara helt rimligt att försvaret INTE är med. Min syn på saken är som sagt att det måste arrangörerna få bestämma alldeles själva, om arrangörerna är en kommun och ett museum. Att de skulle ha något slags plikt att bjuda in försvaret är svårt för mig att förstå, detta dock inte alls sagt i fientlighet mot försvarsmakten. Arctic Challenge, heter sommarens stora övning i svenskt luftrum över Norrland. Avslutas dock två dagar före nationaldagen så någon snygg uppvisning med sweet F sixteens över Umeå just denna dag kan vi inte se fram emot.

På det svarade jag:

Bra Maria! Den 27 april klockan 18 ska vi protestera mot den där Nato-övningen – på Södermalmstorg i Stockholm. Då ska jag tala till folket bland annat om Natos övertagande av Sveriges försvar. Även Stina Oscarsson ska prata har jag hört.

På det replikerar Peter Larsson:

Det är föga överraskande att Putinisten Lindelöf applåderar derailandet av denna tråd. [”derailandet” är facebookjargong enl. PL och betyder urspårning (KL)]

Och han fortsätter:

Sverige har beslutat inom ramen för partnerskap för fred att delta i övningar, deltagandet är fattat av demokratiskt valda organ, om femtekolonnare som Lindelöf inte gillar det håller det mig inte vaken om nätterna.

Sådan är tonen – trots att vi verkar vara överens i sak!

Att knipa billiga poänger, skapa fiendskap och så split, det verkar vara målet. Jag känner igen jargongen från 70-talets vänstersplittrare. Peter Larsson har uppenbarligen kvar sina färdigheter på detta område, vilket ibland faktiskt kan göra det svårt för mig att somna på kvällarna.

PS. Jag ogillar personpåhopp, men tillåter mig ända detta eftersom Peter Larsson nu vid flera tillfällen kletat liknade epitet som ovan på min person. Jag har slutat tro att han ska ändra sig.

  11 kommentarer for “Vänster-jargong och facebook-jargong

 1. Hans O Sjöström skriver:

  Om man inte har något vettigt att säga får man ta till förolämpningar mot dem man diskuterar med i stället. Putinist är inte mycket att ligga sömnlös för. Jag har inte märkt att Putin förkunnar någon speciell lära och det kanske är det som är problemet med honom. Vad problemet med Peter Larsson är vet jag inte. Av bilden att döma kan det vara högt blodtryck. För övrigt även av argumentationen. Sedan Sverige gick med i partnerskap för fred har vi varit i krig i Afghanistan och Libyen och planerar nu att skicka trupp till Irak. Partnerskap verkar ju trevligt, men fred? Nämn saker vid deras rätta namn.

  PS. Detta bekräftar mina värsta fördomar om Facebook. Det verkar inte gå att stänga av. Därför har jag aldrig satt igång det.
  DS.

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Peter Larsson kommenterar länken till denna sida på följande sätt: Kul att du vill sprida ett foto av mig som jag själv gillar, i övrigt instämmer jag i mina ord.

  Hans O!
  Kanske är det min uppljusning av bilden i Photoshop som givit Peter rosiga kinder och näsa. Jag tycker han ser ut som en mysgubbe. Men skenet bedrar alltså.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Eftersom PL inte skriver här förmedlar jag det han skriver på facebook, där han av någon anledning önskar hålla igång diskussionen.

  Han skriver:
  “Nu är det 39 år sedan jag var medlem i någon organisation som kunde kallas maoistisk, varför jag lämnade FiB/K är väl känt och t ex Myrdal har i sina Skriftställningar 79-80 någorlunda korrekt angripet mig för detta.

  Sedan kan man något fundera över hur det kan komma sig att delar av gårdagens vänster kan hamna som försvarare av maffiakapitalism och där det som drev oss, rätten till nationellt självbestämmande och motstånd mot brott mot folkrätten inte lämnat efter sig ett enda spår och som nu vänts till att stödja en aggressiv stormakts brott mot folkrätten.

  Den närmaste historiska parallellen man kan dra är Nils Flyg och SKP:s stöd till Molotov Ribbentrop pakten.”

 4. Bo Persson skriver:

  Ändå väl intressant att notera att man kan vara överens om att Sverige inte skall gå med i Nato och samtidigt ha så olika uppfattning om den ryska ukrainapolitiken.

  Är det ett anfallskrig som ryssarna driver i Ukraina eller är det försvarskrig? Borde det för den delen inte vara en fråga för FiB/K att ta ställning till, eller åtminstone diskutera? Hur det nu skulle kunna gå till när vi inte ens har någon medlemssajt.

 5. Anders Persson skriver:

  Rysslands annektering av Krim är ett solklart brott mot folkrätten och det nationella självbestämmandet. Om detta råder ingen juridisk oklarhet. Hade världspolitiken i övrigt varit söndagsskoleaktig och hade i synnerhet USA och Israel skött sig enligt de mellanstatliga, juridiska spelreglerna så hade jag oreserverat stött alla aktioner emot Ryssland.

  Men nu är världen inte söndagsskoleaktig och när större försyndare av mellanstatliga relationer än Ryssland klarar sig undan straff och repressalier, så kan jag inte se varför det ska bli sådant väsen om Krimsaken Tjuven som ropade ”Ta fast tjuven!” eller hur det heter.

  Och …
  De som till äventyrs vill läsa mer om Peter Larsson kan slå upp Jan Myrdals Skriftställningarna VII:74 och XIII:163. Jag har inte böckerna men skulle vara intresserad av att veta vad som står där. Hösten 1977 stödde jag Peter Larsson (då hög funktionär i Fib/K) i hans mellanhavanden med den upproriska avdelningen i Norrköping. Peter sades, enligt dokumentation i mitt arkiv, vara ”stöddig” och ”överoptimistisk” vilket var helt sant, men i mitt tycke underordnade problem.

 6. Kalle Gustavsson skriver:

  Avsnitten där Peter Larsson är nämnd i JM:s skriftställningar finns här:
  https://runeberg.org/skrifts/7/0074.html
  https://runeberg.org/skrifts/13/0163.html

 7. Bo Persson skriver:

  I sitt brev på tråden härintill menar Anders Björnsson att Ukrainakriget är ett inbördeskrig och det inte alls i något slags “proxy”-mening.

  Detta tycker jag är ytterligare ett argument för att detta krigs karaktär skall diskuteras inom FiB/K, samtidigt som det är ytterligare ett argument för att enhetsfronten mot ett svenskt Nato-medlemskap skall förhålla sig neutral till det.

 8. Jan Wiklund skriver:

  Kalle!
  Länkarna går ingenstans.

  Jag känner inte personen ifråga, men jag minns med obehag 70-talets vänstersekter och deras kastande av skit på alla som inte var till 101 % eniga med dem själva om allt. Uppenbarligen lever en del kvar i detta.

 9. Knut Lindelöf skriver:

  Jan!
  Lustigt, länkarna funkade när jag la ut dem, men inte nu. Kanske Runeberg har fått problem?

 10. Kjell Martinsson skriver:

  Jo, visst fungerar länkarna … men det “spökar” ju rätt rejält i den digitala världen ibland. (Hur ska det bli i en ev. framtid med den s.k. DAB-radion?) E x v förra veckan var det åtminstone tre längre avbrott i ett förmiddagsprogram i SR P1. Man beklagade givetvis, lade ut lämplig pausmusik … och efter en stund så gick tråden – till något produktionsbolag – igång igen.

  Det finns nog bara en sak att tillägga: det är tur att man inte är konspiratorisk.

 11. Ulla-Britt Niklasson Göteborgska skriver:

  Var finns alla fascister som var med förra gången det begav sig??

  Häromkvällen visades en dokumentärfilm från början av andra världskriget just om länderna Ukraina, Lettland, Littauen – här visades hur judar bolsjeviker och kommunister mördades och slaktades av fascisterna – barn och föräldrar skildes åt och kastades åt sidan!

  Kommunism och socialism är ett rött skynke för fascisterna – samma fascister som då har dragit på stövlarna igen!

  Vid baltutlämningen kom fascisterna i båtar till Sverige iklädda
  naziuniformer!

  Säkert kan ni se filmen igen – ni som misstror, förklara vad som inte
  är sanning!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.