palestinaNu talar alla om förödelsen och lidandet efter bombstormen mot Gaza. Vi får se grushögarna och de brända barnen efter fosforbomberna. En del fäller ärliga tårar och andra är krokodiler.

Det är ganska enkelt att skilja dem åt trots allt. Krokodilerna talar om att båda sidor begått övergrepp, medan de sörjande talar om offren i Gaza. Talet om Hamas´ kassamraketerna är ett sätt att relativisera ockupantens grymhet och en ursäkt för att dölja den stora skändligheten. Folkrättsexperten som säger att kassamraketerna är klara folkrättsbrott liksom … har fel. Hur han, med hedern i behåll, kan hävda detta är en gåta, ja närmast ordelighet i forskning. Han vet att Israel i 60 år fördrivit palestinierna, stulit deras land och utsatt dem för represalier i strid med internationella avtal och FN-resolutioner. Palestinier har alltså rätt att försvara sig – även med vapen. Fredrik Reinfeldt uttalar sig och föreslår att båda sidornas krigshandlingar ska granskas, vilket är ett utslag av samma enögdhet. En enögdhet som i Palestinafrågan är att se Israel som något annat än ockupant. Han döljer alltså något, nämligen traditionell svensk snällsionism. Den framstår som allt mer hopplöst oframkomlig. Krokodilerna har fått problem.

Världen ser nu klart att Israel är en rasistisk apartheidstat. Här och var kopplas denna politik till judendom, vilket är begripligt, men ändå fel. Alla judar är ju inte sionister. Idén om en judisk stat i Palestina är inte äldre än den svenska folkskolan och själva staten Israel är bara 60 år. I historisk mening är sionisterna ungdomar, medan judendomen är mycket gammal. Frågan borde gå att lösa. Men det handlar i grunden om olja och pengar, vilket man förstås helst vill dölja.

När nu vapnen tystnat måste vår regering upprätta förbindelsr även med Hamas och kräva att Israel bryter blockaden mot Gaza. Sverige måste också bryta alla handelsförbindelser inklusive vapensamarbetet och kräva att avtalet mellan Israel och EU inhiberas – tills Israel följer internationella överenskommelser och avtal.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , ,

Föregående artikelDagens UNT
Nästa artikelVoltaire tränger på
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.