Vår tid är nu – fantasier om 68-vänstern

Terrorister, Mao och FNL kopplas samman, killen t o m med dansk brytning (Bilder: SVT)

ör något halvår sedan skrev jag inlägget ”Fantasifullt om trotskismen” om den tyska tv-serien Babylon Berlin. Den var historiskt helt felaktig genom att den både tidigarelade och kraftigt överdrev trotskismens framväxt i Tyskland.

Nu har något liknande hänt med en mycket populär svensk tv-serie, Vår tid är nu, som nu går med sin tredje säsong. Och det här tycker jag är allvarligare.

Serien har nyss passerat det ”magiska” året 1968 och nu är vi i 1971. Christina, dotterdottern till ägaren av en klassisk restaurang i Stockholm har blivit vänsteraktivist, brutit med familjen och i gröna-vågen-stil flyttat ut på landet. Där bor hon i ett sektliknande kollektiv, som tillämpar kritik och självkritik (fast naturligtvis inte av gruppens ledare). Har några sådana sekter funnits i Sverige i verkligheten? Ja, för all del, under några vår- och sommarmånader 1968 fanns i Stockholm och Uppsala en ”rebellrörelse”, som påminde om tv-seriens grupp. En sådan ”tidsförskjutning” av verkligheten vore ingenting att hänga upp sig på.

Vad som är värre är att gruppen uppenbarligen planerar någon form av terroristattack, något som Christina börjar ana och inte vill ställa upp på.

Och nu upprepar jag min tidigare fråga: Har det funnits vänsterterrorister i Sverige? Svaret är nej, och det har näppeligen ens funnits några som sympatiserat med de terroristgrupper som härjade i Västtyskland, Italien och Japan.

För cirka 10 år sedan hade jag en mejlväxling med högerdebattören Susanna Popova, som i en kolumn i SvD haft fräckheten att kalla RAF-terroristen Ulrike Meinhof ”70-talsvänsterns idol”. När jag tämligen ilsket bad henne lägga fram bevis, så hade hon ingenting att komma med mer än att hon som tonåring på 70-talet varit på privata fester, där ”folk som hon uppfattade som vänstersympatisörer uttryckte sin beundran för Meinhof”. Det kan kanske vara sant – i vänsterns periferi kan det ha funnits enstaka förvirrade typer, men definitivt inte i den organiserade vänstern. Jag är övertygad om att alla organisationer, till och med KFML(r), omedelbart skulle ha betraktat folk som uttryckt sådana åsikter som provokatörer och uteslutit dem.

Vänstern inklusive mig själv uttryckte mycket dumheter under 70-talet. Just därför reagerar jag kraftigt på anklagelser som är direkt falska.

Jag kan påminna mig två (2) personer som hade en vacklande hållning till vänsterterrorism. Den ena vill jag inte namnge på grund av att personen lever och kan ha ändrat åsikt för länge sedan, medan den andre var bokförläggaren Bo Cavefors, som avled härom året.

  21 kommentarer for “Vår tid är nu – fantasier om 68-vänstern

 1. Tord Björk
  2019-11-29 kl. 0:14

  Jag bodde på St Paulsgatan på söder när det begav sig mot slutet av 1970-talet. På husväggen mittemot hade någon klottrat RAF. Det tog inte lång tid innan någon lagt till FELGRUPPEN i samma stil och bildat det nya ordet RAFFELGRUPPEN. Det stod kvar i decennier och knappast någon som inte sett den ursprungliga texten kunde längre veta ursprunget. En bra analys tyckte jag då och tycker fortfarande, billigt effektsökeri med farliga konsekvenser.

 2. Dennis Zackrisson
  2019-11-29 kl. 17:59

  Leif Strandberg!
  Du säger att RAF-rörelsen var “terrorister”. Vilken laglig definition (eller möjligen din egen?) använder du för denna stämpling?

 3. Leif Stranberg
  2019-11-30 kl. 10:05

  Dennis Z!
  Jag har öht inte nämnt RAF.

 4. Dennis Zackrisson
  2019-11-30 kl. 13:04

  Ursäkta, Leif!
  Naturligtvis menade jag Blekingegadeligan! Varför menar du att dom är sådana där “terrorister”?

 5. Benkt Lundgren
  2019-12-01 kl. 14:47

  Leif Strandberg! Du skriver om något “KPS(m-l) i början av 80-talet”. Det fanns dels ett KPS, som var Albanientroget, dels ett SKP(m-l), sedermera SKA, som byggde vidare på SKP från åren 1976-78. Men vad ville du säga med det?

 6. Leif Strandberg
  2019-12-01 kl. 15:39

  Jag tycker att den officiella definitionen på sakerhetspolitk.se (se inom parenteserna nedan) är rimlig. Gänget som blev kända som Blekingegadeligan.

  – hotade, skrämde, misshandlade och dödade bankpersonal, väktare/poliser (”injagade fruktan”)
  – band stora resurser hos den danska polisen och säkerhetspolisen (”tvingade offentliga organ att vidta åtgärder”)
  – överförde (på olagliga vägar) rånbyten/pengar att användas till terrordåd (”destabiliserade /…/ strukturer”)

  För mig räcker det. När det begav sig vad jag med i KFml/SKP och vi tog redan då avstånd från terrorism typ Svarta September. Blekingegadeligan avslöjades 1989 – och då var jag inte med längre – kanske inte ens SKP fanns då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.