Regeringen_Hammarskjold
I förgrunden statsminister (och krigsminister) Hjalmar Hammarskjöld t v och utrikesminister Knut Wallenberg t h. (Bild: Wikipedia)

Köpte häromdagen, på det fina Uppsalaantikvariatet Röda Rummet, en gammal klassiker, Jolos bok om 1:a världskriget Den okände soldaten från 1963. Läser på sidorna 208-211 (utdrag och sammandrag):

Sverige var [1914] unikt i jämförelse med Danmark och Norge genom att här inte fanns någon reaktion mot till exempel tyskarnas överfall på Belgien, mot en tysk ubåts sänkning av amerikanska passagerarfartyget ”Lusitania” eller tyskarnas avrättning av sjuksköterskan Edith Cavell som hjälpt fångar fly.

Officiellt var Sverige neutralt, men kriget var inte mer än två veckor gammalt då man meddelade Tyskland att man ämnade inta en mot Tyskland välvillig neutralitet. Detta avsteg  från neutraliteten kände svensken inte till eller ens riksdagsledamöterna. Den svenska utrikespolitiken drevs av statsminister Hjalmar Hammarskjöld och utrikesministern Knut A. Wallenberg på en hög nivå.

Denna försäkran om välvillig neutralitet gentemot Tyskland var en svensk present. Tyskarna hade inte begärt en sådan deklaration och inte heller hotat Sverige. Det var ett rent svenskt initiativ. Wallenberg och Hammarskjöld var inte speciellt ”tyskvänliga”, de bara trodde att Tyskland skulle vinna det krig som sensommaren 1914 artade sig att bli kort och det gällde att från början stå väl med segraren.

Gustav V:s tyska hustru, drottning Victoria, förbjöd en rad kvinnoföreningar att hålla en fredsdemonstration i Stockholm medan ”hennes tyska folk” blödde på alla fronter.

Från och med krigets början bistod svenska utrikesdepartement den tyska krigsmakten med att utomlands befordra tyska chiffertelegram, mer än 20 om dagen. Svenska UD hade också brutit de ryska koderna och kunde nu förse tyskarna också med denna information.

Sverige ville inte ge ett löfte till London att; till Sverige importerade livsmedel, via brittiska farvatten, inte skulle nå Tyskland. En del av den svenska hungersnöden 1917 blev alltså ett svenskt bidrag till de tyska krigsansträngningarna.

Under en tid 1915 var en falang inom det tyska utrikesministeriet intresserad av att få med Sverige i kriget, och egendomliga allianser slöts på Stockholms restauranger mellan ultrahögermän och socialdemokrater som just i en tysk seger såg segern också för Europas största och stabilaste arbetarparti, de tyska Socialdemokraterna. Sverige skulle bli den ledande makten i Norden och få tillbaka Åland.

Vad har USA idag lovat Sverige för dess tjänstvillighet? Åland tillbaka? Ålänningarna skulle nog göra motstånd eftersom ett införlivande i Sverige skulle beröva dem handeln med skattefri sprit.

Föregående artikelFältskärns berättelser
Nästa artikelEn schysst IT Operations Manager

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.