Vi har ögonen på er!
Riksdagen fungerar glädjande nog.

Enligt SVT kommer SD och V tillsammans att begära en så kallad vilandeförklaring, vilket innebär att behandlingen i riksdagen av Värdlandsavtalet kommer att uppskjutas ett år. Det här är mycket glädjande och oväntat.

Vilandeförklaring är en form av minoritetsskydd i regeringsformen. Om 5/6 (83,33%) av riksdagens ledamöter röstar emot en sådan går den inte igenom. Men V och SD har tillsammans 69 mandat (19,77%) vilket bör räcka – om ingen går emot partilinjen. Övriga partier har bara 80,23%. Det bör räcka.

De politiska följderna av detta kan bli omfattande. Först och främst är det en seger för dem som kämpat på gator och torg mot detta avtal. Nu ska frågan tröskas ännu ett år, vilket bara kan öka chanserna att riksdagen helt avvisar detta avtal. Det är redan nu ett svidande nederlag för regeringen med Hultqvist, Löfvén och Wallström i spetsen.

Det är förstås en politisk anomali att V och SD agerar gemensamt i riksdagen. Men det är helt nödvändigt för V att göra som de gör – om de menar allvar med sin kritik av Nato och svensk säkerhetspolitik. Att SD kommer till detta beslut är inget att förvåna sig över. De är ju opportunister och känner således att vinden blåser i denna riktning. Men deras bevekelsegrunder är förstås helt ovidkommande. Vi ska vara tacksamma för att 69 riksdagsledamöter agerar på detta kloka vis. Det är en seger för demokratin.

Men som sagt, striden är inte över…

 

Föregående artikelSamling på Sergels torg mot Värdlandsavtalet
Nästa artikelSvensk neutralitet 225 år
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Tystnaden nu på förmiddagen i våra massmedia är öronbedövande. Borde det inte vara ett nyhetsvärde i att V+SD=sant? Det påminner mig om ett skämt jag hörde i Ryssland: ”När de visar Tjajkovskijs ’Svansjön’ på TV då är vi illa ute!”

  Bakgrunden var att under sovjettiden vid ”oväntade” eller ”oönskade” nyheter, som t ex vid ”kuppförsöket” i augusti 1991, visade den statliga televisionen denna berömda balett i stället för nyheter.

  Undras vad SVT skulle visa? ”Vi på Saltkråkan” i repris?

 2. Visst är det en ovälkommen nyhet för eliten. Widar Andersson är inte glad alls och kallar det för en sorgesam antivästlig allians som bottnar i att både SD och V gillar Putin och avskyr EU och USA. Att delar av Sveriges folkvalda politiker tydliggör en säkerhetspolitisk spricka är nog inget som Löfvén, Wallström et consortes är särskilt förtjusta i. Utåt bör Sverige agera i endräkt är nog tanken. Och alldeles snart är det dags för den franska dokumentären om fascisterna i Ukraina i SVT. Det var länge oklart om den skulle få sändas. Nu sänds den med efterföljande studikommentarer där jag gissar att osakligheterna i dokumentären kommer att läggas till rätta för oss.

 3. Vilken lättnad! Så glädjande! Måtte nu vilandeförklaringen verkligen få
  tillräckligt stöd!

  Tack, Björn Backengård, för tipsen från dig den 16 maj på denna blogg.
  Brukbara både före och efter 25-26 maj.

 4. Ja det är ju ännu inte helt klart att vilandeförklaringen kommer att accepteras som giltig av juristerna.

  Men jag hoppas verkligen att den går igenom.

  Vi har börjat bygga ett rejält nätverk i denna fråga de senaste halvåret och nu är vi laddade att börja kampanja.

 5. Onekligen en lättnad om vilandförklaringen går igenom. Men det bör den göra då V på korrekt utgått från de krav som gäller i sin anmälan till KU.

  SD har hakat på och behöver bara trycka på knappen. Dock vill jag säga att det hedrar dom att de inte vill ha ett värdlandsavtal och ännu mindre anslutning till Nato.

  Under ett år, om det blir så, kommer mycket att kunna hända. Det finns splittring i S och även i Mp vilket ger möjligheter till och med att vända på steken.

  Det är möjligt att fler enskilda ledamöter ansluter sig till vilandeförklaringen när den möjligheten nu ges. Partpiskorna har vint under lång tid och den här oväntade händelsen kommer att sätta saker i rörelse, som kan leda till ett NEJ till ett värdlandsavtal.

  Men då gäller det att mobilisera ytterligare, men det ska väl gå!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.