Varför berättar ingen om de perfekta VM-arrangemangen?

Pussy Riot in på plan mitt i VM-finalen

FIFA, arrangören av sommarens VM-fotboll i Ryssland uttryckte sin stora belåtenhet med arrangörslandet Ryssland. Allt hade klaffat perfekt.

Finns det någon som sett denna nyhet vidarebefordras till svenska folket. Jag såg en liten – mycket liten – notis i Svenska Dagbladet. Men i övrigt.

Kunde man tänka sig André Pops i TV-studion ta upp de perfekta arrangemangen. Nej, det är inte möjligt i svensk TV. Då skulle han riskera att bli hängd som ”Putinkramare”. Ryssland sökte naturligtvis inte fotbolls-VM för fotbollens skull. Det gjordes för att gynna Putin, det förstår väl var och en.

När det gäller Ryssland gäller en oskriven regel. Ingen positiv reklam för Ryssland. Därifrån finns nämligen inget positivt att berätta. Före VM tog faktiskt Sveriges Radios Kulturredaktion upp fotbolls-VM. Man påtalade att nu skulle Ryssland anordna VM men programmet handlade inte alls om fotboll utan det var det gamla vanliga – Pussy Riot, författare och journalister som förföljs. Man tog helt enkelt bara tag i tillfället som gavs. Alla tillfällen måste tas till vara för att svärta ner detta förfärliga land.

Ett svenskt medium som utser en ny korrespondent i Moskva gör inte detta för att denna skall berätta om liv och leverne i Ryssland utan för att plocka fram det negativa. Sådant finns det gott om i Ryssland att berätta. Allt negativt är välkommet. Problemet är att det finns inget positivt. På samma sätt som att när man sänder en reporter till Kuba eller liknande självständiga länder görs detta inte för att berätta om livet där utan för att plocka fram det negativa. Något annat är knappast möjligt. Det handlar i grunden om att Ryssland bedriver en självständig politik i alltför många avseenden, inte minst när det gäller ekonomi.

Det gäller inte bara Ryssland. Den reporter som gör ett positivt reportage i ett självständigt land, med en självständig ekonomi utanför västerländsk kontroll (typ Iran, Nordkorea, Kuba, Venezuela), riskerar sin karriär.

... är läst 228 gånger!

  3 kommentarer for “Varför berättar ingen om de perfekta VM-arrangemangen?

 1. Anders Persson skriver:

  Bert Sundström hade ett roligt inlägg för några dagar sedan. Å ena sidan framgår det av reportaget att utlänningar har varit hemskt nöjda med besöket i Ryssland och uppskattat det ryska folkets vänlighet. De har också lockats resa till andra städer än de givna turistmålen St Petersburg och Moskva (Samara, Ekatarinburg osv).

  Myndigheterna i Väst, tagna på sängen av detta, kommer att kanske tvingas till en propagandakampanj för att övertyga de återvändande att de förts bakom ljuset av Potemkinkulliser och specialutbildade agenter.

  SVT vore inte SVT om de inte också vände allt upp och ner. Den skäggige mannen är en rysk MR-aktivist som menar att ryssarna genom besökarna fått lära sig att Västländerna inte alls är några aggressiva krigshetsande stater, utan högst fredliga. Att de utländska besökande skulle dra samma slutsats om Ryssland och ryssarna verkar honom och Bert Sundström helt främmande.

 2. Anders Persson skriver:

  “Varför berättar ingen om de perfekta VM-arrangemangen?” Jo, här är två britter som gör det. Fick det från en av mina ryska vänner. Men se upp med farsan på videon. Kanske inte helt opartisk. Han bor i Ryssland och kan tala ryska. Förmodligen omgift.

 3. Hans Andersson skriver:

  Anders P!
  Här och där kommer positiva reaktioner, inte minst hyllar FIFA det ryska arrangemanget som varandes bästa VM turneringen någonsin.

  Shower och liknande artisteri högsta kvalitet och ett hemmalag som överraskad rejält. Viktigt för hela turneringen.

  Folk från alla håll och kanter i världen gav uttryck för gästfriheten i Ryssland. Sociala projekt med ungdomar med olika funktionssvårigheter inbjudna till matcher.

  Att det från många håll inte minst SVT hela tiden fanns en fullständig förvriden försiktighet var väntat, totalmissen var att använda sig av Bert Sundström som övervakande sheriff.

  Frankrikes förbundskapten Deschamp: ”I never seen or lived through such a World cup”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.