ÖPPET BREV TILL FREDRIK REINFELDT, ORDFÖRANDE I SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET – VARFÖR BOJKOTT AV RYSK IDROTT MEN INTE ISRAELSIK?

12

Allt sedan bildandet av staten Israel har det palestinska folket fördrivits och behandlas som andra klassens medborgare. Under de senaste månaderna attackerar Israel Gaza från luften, marken och havet. Israel bombar bostäder, sjukhus, skolor, religiösa byggnader, kultur och idrottsanläggningar samt infrastruktur. Hittills har över 21 000 dött och 55 000 skadade, varav drygt 70% är kvinnor och barn. Israel har stängt av vatten och el och gjort det näst intill omöjligt att komma in med hjälpsändningar som medicin, mat, vatten och bränsle, som inom kort leder till en svältkatastrof. Samtidigt har Israel tvingat den palestinska befolkningen på flykt till södra Gaza, men även dessa områden utsätts för Israels krigshandlingar. Parallellt attacker Israels armé och dess bosättare palestinier på Västbanken.  

Trots att generalförsamlingen i FN röstat för vapenvila och säkerhetsrådet nyligen antog en resolution som skulle säkra leveranser av mat, vatten, bränsle och medicin fortsätter Israel som inget hade hänt.

OSCA – FN:s kontor för samordning av humanitära frågor på ockuperade palestinska territorium rapporterade 26.12.23: ”On 25 december, Israeli media published a video reportedly showing Israeli forces detaining hundreds of Palestinians inside Al Yarmouk football stadium in Gaza city. The video shows the detainees, including children, older people and persons with disabilities, being forced to strip to their underwear in degrading conditions.” Fotbollsarenor som fängelser får oss att minnas militärkuppen i Chile 1973.

För en månad sedan fick FIFA, samt alla nationella förbund, en skrivelse från Palestinska Fotbollsförbundet, som beskriver konsekvenserna av Israels krigshandlingar. När vi nyligen kontaktade Svenska Fotbollförbundet om hur Ni förhöll er till brevet, visste Ni inte ens om brevet. Ni fick efter påstötningar från oss leta flera gånger innan brevet hittades.  

Trots att det pågår, som en del påstår ett folkmord, har vi inte noterat någon reaktion varken från FIFA eller SvFF. Annat var det 24 februari 2022 när Ryssland attackerade Ukraina. Då dröjde det bara två dagar tills att svensk idrott tillsammans med nordiska förbunden införde sport-bojkott av Ryssland. Vi är övertygade om att det är många som funderar på varför idrottsungdomar behandlas så olika.

Vad säger Du, Fredrik Reinfeldt:  

– Varför idrotts bojkottas Ryssland men inte Israel? 
– Är de palestinska barnen mindre värda än de ukrainska?
– Vill svensk idrott bli ihågkommen som tysta och därmed medskyldiga till Israels handlingar?  

Som ett led i att bryta tystnaden om idrottens roll bjuder vi in dig till ett offentligt samtal i Göteborg. Du kan själv välja datum, på temat:

Varför idrottsbojkott av Ryssland men inte Israel?

Bengt Frejd styrelsemedlem Proletären FF

Föregående artikelNär vredens hav skulle bli fredens hav
Nästa artikelNÄR EU:S FINANSPAKT BESTÄMMER RÄNTAN OCH FINANSPOLITIKEN

12 KOMMENTARER

 1. Bengt Frejd!
  Stöder du BÅDE en idrottsbojkott mot Ryska federationen och en idrottsbojkott mot Staten Israel?

 2. Jan Arvid G!
  Din motfråga kan enbart stödja dubbelmoralens apostlar. Jag ser den som ett rent motbjudande försök att blanda bort korten och hjälpa Reinfeldt att komma undan en hopplöst svår fråga.

  Bengt Frejd ställer en självklar fråga till makten. En fråga som obarmhärtigt avslöjar, deras svinaktiga uppträdande, deras moraliska förfall och deras rent pinsamma knähundsmentalitet gentemot USA:s påbud om hur dom skall agera.

  Alla borde avkräva Reinfeldt ett svar här, även du.

  Är du intresserad av att Sverige uppträder på ett civiliserat sätt i internationella frågor Jan Arvid, eller är du mer intresserad av att Sverige sluter upp bakom folkmördarna i Israel och deras sponsorer i USA?

 3. Anders Å!
  Det är av intresse, huruvida de, som invänder mot att suveräna stater ”behandlas […] olika” vill, att de skall behandlas lika. Jag skriver gärna ut min syn på saken i min nästa kommentar, om där kommer något svar på min fråga.

 4. Jan Arvid G!
  Tror du på likhet inför lagen?
  Här har vi en artikel som påpekar uppenbar olikhet inför lagen. Då väljer du att misstänkliggöra författaren.

  Jag finner större anledning att misstänkliggöra dig som reagerar på det här viset. Det är enligt mig av betydligt större intresse huruvida de som invänder mot dom som påpekar olikhet inför lagen, vill ha likhet inför lagen.

 5. Förvirrad debatt, det här! Den utspelar sig på sajtens sidolinje ”Missa inte” där inlägg från andra publikationer läggs ut och får stå för sig själva. Att tro att styrelsemedlemmen i den ärevördiga fotbollsföreningen Proletären läser det som skrivs här är inte sannolikt utan andra åtgärder. Därför är det inte ägnat att förvåna när svar uteblir. Vad frågan har med ”likhet inför lagen” att göra är också svårbegripligt. Bojkotter brukar inte regleras i nationella lagar.

  Med detta sagt tycker inte jag att idrottsbojkotter hör hemma i komplicerade nationella sammanhang, som det mångfacetterade kriget i Ukraina med mycket ursprung i de regionala motsättningarna i södra delen av landet med en stor andel rysktalande befolkning. Så min ståndpunkt är: Gärna olika bojkott- och isoleringsåtgärder mot Israel med grund i deras under många år genomförda apartheidpolitik i landet och dess omgivningar men att särbehandla Ryssland av uppgivna utrikespolitiska skäl är och förblir helt förkastligt.

 6. Anders Å!
  Du skriver ”misstänkliggöra”. Vilken är den misstanke jag skapar om författaren, menar du?

 7. Dennis Z!
  Eftersom hela texten av Bengt Frejd (samma som i Göteborg-Posten) läggs ut här, utan länk till. eller omnämnade av, textens första publiceringsställe, drager jag, som läsare, slutsatsen, att redaktör Knut L varit i kontakt med BF om publicering av hans öppna brev.

 8. Det finns ju inga lagar som reglerar det här, utan det är idrottens egna organisationer som beslutar om vem som får vara med. Problemet blir ju att bojkottas den ene så ifrågasätts andras deltagande i en spiral.

  Mahatma Ghandi sa att med ”öga för öga” kommer hela världen att bli blind. I fyra olympiader i följd 1976, 1980, 1984, 1988 var det bojkotter från olika länder som uteblev. Det gick alltså 20 år från 1972 till 1992 innan hela världen kunde samlas i den olympiska gemenskapen i Barcelona. Det började 1972 med att afrikanska länder uteblev i protest mot att Nya Zeeland fick delta, dom hade spelat rugby mot apartheid-Sydafrika. Och rugby fanns inte ens med på OS-programmet.

 9. Jan Arvid G!
  Författaren påpekar maktens motbjudande brist på konsekvent rättstänkande och din ryggmärgsreaktion blir då att genast ifrågasätta författarens eget rättstänkande och konsekvens.

  Varför det? Det kan ju bara uppfattas som ett försök att skydda makten.

 10. Jag har inte varit i kontakt med BF om att publicera hela texten. Utgick ifrån att han tyckte den skulle spridas. Om han läst diskussionen här vet jag inte, men den kan väl fortgå på ett bra sätt utan honom också.

 11. Som passionerad älskare av fotboll så kollade jag upp vilka matcher som går av stapeln idag. Till min stora överraskning skall Palestina spela landskamp idag 18:30 mot Förenade Arabemiraten i Asiatiska cupens gruppspel där även Hong Kong och Iran finns med.

  Den 14/1 vann Iran med 4-1 över Palestina. Min första tanke var hur detta var möjligt under dom
  förhållanden som är i Gaza och på Västbanken. Skall se om jag kan se matchen på datorn och återkomma om jag ser något som sticker ut.

 12. Nu har jag sett matchen på datorn och den avlöpte väl på samma sätt som dom flesta landskamper.
  Det hölls en TYST minut innan matchen, men uppfattade inte anledningen. Troligast p g a kriget i GAZA.

  Kollade lite på Wikipedia om Palestinas herrlandslag. Dess historia skiljer sig inte från Palestinas.

  Kollade laguppställningen och det var som jag misstänkte att majoriteten av Palestinas spelare tillhör arabiska klubbar. Skulle förvåna om det utövas något ligaspel i Palestina. P hade en tunisisk tränare och en reservmålvakt tillhörande Landskrona BOIS. Matchen slutade 1-1. Och den spelades utanför Doha, Qatar.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.