Stalin intresserar i både öst och väst. Stephan Kotkins senaste tegelstensbok mot bakgrund av ryska reportage och tidningsartiklar. Den lilla bysten går att köpa i små tunnelbaneaffärer i Moskva och St Petersburg.

Gorbatjov var under sin tid vid styret i Kreml 1985–91 väldigt uppskattad i väst och man sörjde när han 1992 tvingades från makten. Ännu i dag talar man om honom som mannen som hade kunnat göra något bra av Sovjetunionen.

På den tiden det begav sig var jag lite brydd över just Gorbatjov. Att han var populär i Väst gick inte att ta miste på. Men ju längre österut man tittade desto mindre populär framstod han. Bland exil-balter som jag av olika anledningar hade lite kontakter med och vars skrifter, på svenska, jag då och då läste, fann jag en stor skepsis.

Av rapporterna inifrån den ryska delen av Sovjetunionen var man ännu mer kritisk. Folk tyckte han pratade för mycket och gjorde för lite.

Jag såg det som ett svårförklarligt problem att den sovjetiske ledare som hyllades så i väst var så impopulär på hemmaplan. Det kunde inte hålla i längden – och det gjorde det inte heller.

Stalin ännu populär bland ryssarna
Samma problem, fast omvänt har vi med Josef Stalin (1878-1953). Denne ledare av Sovjetunionen som blivit kölhalad, söndermosad och nedsablad av den västerländska opinionen ända sedan 1930-talet (dessförinnan var han knappast känd) har varit och, vilket är ännu mer paradoxalt, är fortfarande enormt populär i Ryssland.

Man kunde förvänta sig att en ledare som direkt eller indirekt påstås bära ansvaret för tiotals, eller hundratals miljoner medborgares död, skulle vara för evigt dömd till förbannelse av sitt eget folk. Men tvärtom, han är idag, och har sedan länge varit, den mest populäre ledaren ryssarna kan föreställa sig – med Putin på andra plats (inte heller han speciellt poppis i Väst). Brezjnev kom på 15:e plats och Gorbatjov på 20:e.

Om detta kan man spekulera mycket – och det finns det inte plats för här.

Stalin populär omslagspojke
Bland de många tidskrifterna i Ryssland finns det många med historisk inriktning. En av dem ISTORIK (Historikern) hade i förfjol, när jag kunde undersöka saken, omslagsbilder som till 1/3 (tio av 33) var relaterade till revolutionsåret 1917 och sovjettiden. Fyra av dessa omslag visade Stalin, mot bara två av Lenin.

Lika många, d v s tio, hänförde sig till artiklar om tsartiden och fem om Rysslands forntid, under ”ruserna”.

Omslagsidorna i mitt lilla ryska sudokuhäfte, inköpt våren 2018

På omslagssidorna av mitt häfte med Sudokuproblem fanns en salig blandning av reklam: en för ett annat historiskt magasin, Magisk Historia, om ”Farliga hemligheter bakom spegeln” och en typisk medelklassannons i magasinet Sommarens Korsord ¹, men mest av allt en jättebild av Stalin i reklamen för magasinet Sekret Historia (Hemlig Historia).

Ryssarnas beundran av Stalin beror inte på indoktrinering, att allt som skrivs är positivt. Så vitt jag förstått är det fritt fram att skriva kritiskt om honom. Underrubriken i artikel i Hemlig Historia lyder ”Den viktigaste tyrannen i Rysslands historia?”

Stalin säljer i Väst
Men ryssarna är inte ensamma om att vara fascinerade av stalingestalten. Lika förvånande är den ström av böcker som publiceras i Väst om ”den kanske viktigaste tyrannen i Rysslands historia”. Den senaste är Stephen Kotkins biografi i tre band! Första bandet är på 950 sidor varav över 200 upptas av fotnötter!

Dessförinnan har vi Simon Sebag Montefiores biografi från 2004, på svenska 2017 Stalin – Den röde tsaren och hans hov. Den är ”bara” på drygt 700 sidor varav endast 30 är fotnötter. Boken omfattar dessutom Stalins hela liv.

Men vilka läser dessa böcker? De kräver bakgrundskunskaper i rysk, sovjetisk och kommunistisk historia, vilket inte är allom givet. De kräver dessutom stort tålamod och uppmärksamhet för att ta in och smälta alla fakta. Ofta ser man inte den stalinistiska skogen för alla pittoreska träd.

Varför dessa tegelstenar om Stalin?
Jag kan tänka mig tre skäl varför digra luntor om Stalin har en marknad i Väst:

  1. Människor som inte vet något om Ryssland, kommunismen eller politik, kan ändå gotta sig i alla grymma detaljer och känna att nu har man återupptäckt ”djävulen”, den som kyrkan låtit rinna mellan fingrarna.
  2. De som har en aning om politik och ekonomi kan nu ännu en gång få bekräftat att alla försök till socialism, kommunism eller jämlikhetspolitik oundvikligen leder till slavarbetarläger, massmord och elände.
  3. Eftersom nu ryssarna av någon underlig anledning känner stolthet över Stalin ingår det i den västerländska propagandan att svartmåla honom så mycket som överhuvudtaget är möjligt för att ytterligare beröva ryssarna deras självkänsla.

Jag är i besittning av sex böcker om Stalin. De är alla skrivna av icke-ryssar och icke-kommunister. Den äldsta är från 1931, den yngsta, Kotkins del 1, från 2015. Två är som sagt på 950 och drygt 700 sidor, två på 500 och 600 sidor, två på 150 och 200 sidor.

När jag får tid någon gång ska jag göra en jämförande studie, främst för att finna ut om min känsla är riktig, att de extra hundratals eller tusentals sidorna inte ger så mycket mer. Författarna till mastodontverken förmår inte öka förståelsen av sitt ämne, eftersom de på grund av allt faktainsamlande inte haft tid att begrunda vad de håller på med.

Not.
1. Den uppmärksamme iakttagaren kan se att ”korsord” på ryska också kan heta ”KPOCCBOP[D]OB”, dvs ”Crossword”.

Föregående artikelTill minne av Amos Oz: En sionistisk ”duvas” skarpa klor
Nästa artikelBör man – och kan man – diskutera Stalin?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.