Julia och Sergej Skripal

all debatt krig mordförsöket i Salisbury har man glömt bort Sergej Skripals dotter, Julia. Att också hon drabbades kan tyda på att det inte heller var något dåd av brittisk säkerhetstjänst.

Men först ytterligare ett skäl varför ryssarna knappast kan ha legat bakom attentatet.

Ingen ”avhoppare”
Sergej Skripal kom inte över till Storbritannien på illegala vägar, flyende ryska säkerhetstjänsten. Han var alltså ingen ”avhoppare”. Han utväxlades i laga ordning i juli 2010 i utbyte mot de tio ryssar som levt i USA som ”illegalister”, bland dem den berömda Anna Chapman eller Anna Vasil’evna Kushchenko.

Sådana här utväxlingar är inte ovanliga och det ligger i alla länders intresse att de går smidigt och inte får ”dåligt rykte”. Därför skulle det vara enormt korkat av ryska säkerhetstjänsten att på ett demonstrativt mörda Skripal, d v s på ett sätt som inte uteslöt rysk inblandning.

Bortsett från allt annat diplomatiskt trassel har ju dådet försvårat utväxlingar i framtiden, om inte annat så vem vill bli utväxlad om vederbörande riskerar att bli mördad en tid efter?

Om Skripal nu, mot all förmodan, utgjorde ett hot, så finns det ju dessutom enklare sätt att bli av med honom: en bilolycka eller att bli knuffad framför en lastbil, metro- eller järnvägståg. Ni har väl inte glömt fallet (!) med Carl-Fredrik Algeron 1987?

Dottern ofrivillig vägvisare?
Så till dottern, Julia Skripal. Hon lever alltså fri och obesvärad i Moskva som rysk medborgare och kan utan problem besöka sin fader i England. Om nu ryska eller brittiska säkerhetstjänsterna vill göra sig av med Skripal, varför inkludera denna helt oskyldiga – och onyttiga – dotter? Om det är en brittisk provokation hade det mer än väl räckt med Sergej Skripal själv, omständigheterna skulle vara tillräckligt uppseendeväckande.

Jo, Julia Skripal spelade förmodligen en viktig roll i sammanhanget – nämligen att som ofrivillig vägvisare visa var Sergej Skripal befann sig. Ty därom svävade uppenbarligen gärningsmännen i okunnighet!

Den f d spionen lever under skyddad identitet. MI6 har ordnat det, kanske med nytt namn. Men hans dotter rör sig öppet med sitt egentliga namn.

Gärningsmännen bör alltså sökas i kretsar som dels hade intresse av att försämra relationerna mellan Ryssland och Storbritannien – dels inte visste var Sergej Skripal höll hus. Men de hade inga problem att veta var Julia höll hus eller rörde sig.

Inga underrättelseproffs
Det var ingen konst att skugga Julia, troligen redan från Moskva eller åtminstone från Heathrow. Hon ledde ovetande gärningsmännen till hennes far. Att sedan också hon blev förgiftad, tyder på att gärningsmännen inte var några proffs. Dessutom överlevde ju bägge!

Allt detta pekar emot en grupp som redan dragit på sig misstankar, den ryska oligarkmaffian i Storbritannien. Den stöder Tories, hatar Putin och hoppas att med hjälp av västliga aktioner destabilisera regeringen i Kreml och därmed Ryssland. Syftet är att komma tillbaka till glansdagarna under Jeltsin, då också västliga intressen hade fritt fram att behandla Ryssland som en koloni, dess naturtillgångar och folk.

Föregående artikelKonsten att verkställa dödsstraff
Nästa artikelDe mörkaste midnattstimmarna under medeltiden

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.