I Syrien, öster om Raccah, samlar IS stora tankbilskonvojer för illegala transporter av stulen olja. Ryska robotar har nu börjat ge sig på dem för att strypa denna enorma inkomstkälla för IS. Hur kan det komma sig att USA, med väldens absolut mest avancerade spionsatellitsystem, inte lyckats identifiera dessa helt öppna mål?

Pål Steigan går igenom detta i en längre artikel och ger mer detaljer och referenser. Han avslutar med följande stycke (min översättning):

USA och Väst har inte bara tittat åt annat håll när IS stjäl olja och omsätter den olovligt på världsmarknaden för att få pengar till krig och terror. USA har med vett och vilja låtit denna trafik pågå. Och västliga oljebolag deltar aktivt i trafiken. Att Ryssland nu dokumenterar trafiken och bombar denna ”oljepipeline på hjul” avslöjar hur falsk den västliga retoriken är. Att norska medier inte tar tag i detta, beror bara på att de är totalt i händerna på Washington.

Även svenska medier borde kunna intressera sig för denna sak – även om Sverige inte är ett oljeland. Fast de är ju också i händerna på främmande makt.

Föregående artikelEn brun skog …
Nästa artikelSka antiimperialister ge IS sitt stöd?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

  1. Bland andra presidentfamiljen i Turkiet uppges vara inblandad enligt den här artikeln.

    När IS hoppade på ryssarna gjorde man det avgörande strategiska misstaget: till skillnad mot en massa andra stater bedriver inte Ryssland något dubbelspel där IS är tolererat i praktiken även om det angrips verbalt. Ryssland kan klippa till hårt om man känner för det, och nu känner man för det. Och nu är kineserna arga på IS också …

  2. Jag har sagt det länge att det är alldeles självklart att man inte kan bedriva handel med olja, vapen och förnödenheter i den omfattning som krävs för att hålla denna krigsmaskin igång i flera år, utan minst en bank och därmed en statsmakt i ryggen. En bank och en statsmakt kan inte bedriva verksamhet i denna omfattningen utan att de andra statsmakterna vet vem det är som gör det.

    Om ni varit uppmärksamma i nyhetsflödet har ni sett notiser om oljetankers som varit ”försvunna”, haft sina transpondrar avslagna i Medelhavet under ca 7 dagar osv. Små små notiser helt utan sammanhang, följde man den tankern så hamnade den slutligen i Houston, där oljan blandades in i de stora omlastningstankarna och blev vit-tvättad.

    Slaget emot terrorister som i princip bara är meme för mycket större och verkliga krafter i världen kan inte vinnas förrän man börjar tala klarspråk om vilka de verkliga terroristerna är, då man pekar ut nationer, banker och kapital. Först då kan striden vinnas för gott.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.