MakserDet är märkligt att det ska vara så svårt att säga som det är. Trots att vi vet vad vår nya alliansregim med nyliberala idéer vill, så vågar dom inte säga det. Det gäller väl inte bara nyliberalalliansen förresten, även den gamla sossealliansen svajade ut i opportunism.

Det finns flera saker som man uppenbarligen inte vågar ge sig på, trots att alla vet att de i samhällets topp ser dessa saker som reliker från en svunnen tid. Man ser det som att folk inte har fattat den nya tidens verkliga rörelse och nödvändiga krav. Det har bara eliten fattat. Men det kan man inte säga, det skulle låta mycket illa. Masken är ju demokratisk.

Några exempel:

Public Service ska vara kvar, men innehållet anpassas till det nya ”medialandskapet” som det heter. Detta medialandskap ser vi i TV3, 4, 5 och allt vad de heter. Där dominerar engelska, kommersialiseringen är allt hårdare, allt mer folkfientlig och ungdomsfixerad. Pengar ska sparas på Public Service, trots att Sverige badar i pengar. Snart har vi inte längre någon Public Service bara ett stort statligt mediaföretag som påstår sig ge Public Service. Varför vågar dom inte klippa till med ett beslut att sälja ut?

Allmän värnplikt ska vi ha kvar. En mycket liten del av årskullarna gör värnplikt numera. De flesta mönstrar men gör inte värnplikt. Nu säger försvarsministern att vi ska utreda om att ta bort värnplikten i fredstid, men ha den kvar i orostider. Vilket stolpskott. Ett land med värnplikt bara i krig? Vi har redan en yrkesarmé där personalen går på välbetalda kontrakt helt inställd på utlandstjänst. Varför vågar dom inte klippa till med ett beslut om en yrkesarmé?

Sverige ska inte vara med i NATO, men av någon anledning vara med i allt som NATO ordnar. I Bryssel sitter en stab av svenska militärer sedan länge och samordnar allt med NATO. Några folkpartister har tagit på sig omaket att tala klartext, men resten hukar och kallar oss fortfarande alliansfria. Vi är redan med i NATO i alla praktiska avseeenden. Varför inte klippa till med ett beslut och att gå med?

Grundskolan är en självklarhet. Så är inte längre fallet faktiskt. Det är precis som med NATO, fast tvärt om. Vi har haft en allmän och likvärdig grundskola, men den har vi avskaffat med hundratals små beslut. Innehållet har ändrats i grund och förvandlats till något helt annat än en allmän och likvärdig grundskola, vi har gått ur den. Men alla talar om den som om den fanns, trots att vi fått en ny parallellskola av modernt mulisnitt. Varför inte klippa till med ett beslut om att avskaffa grundskolebegreppet också. Man vill ju inte ha en allmän och likvärdig grundskola.

Dessa beslut kan man inte fatta. Då förlorar man makten, vilken allians man än företräder. I det här ljuset är det inte konstigt att politiker uppbär så ringa aktning. Och det har folk fattat.

Föregående artikelPerssons piruetter II
Nästa artikelDödstråkig kultur
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.