smarta-elnat
Smarta elnät…

SvD Näringsliv är en av mina absoluta favorittidningar. Ni skriver välbehövligt och intresseväckande om maktförhållande och samhällsstruktur.

Men jag saknar något väsentligt: Vad tillverkar företagen egentligen?

Ända sedan jag som riksdagsledamot och följde med Näringsutskottet på besök hos olika branscher undrade jag över att själva produktionen verkade närmast ointressant. Man betonade antal anställda, produktivitetsutveckling o s v.

birgitta-hambraeus
Birgitta Hambraeus, riksdagsman för Centerpartiet i 27 år fram till 1998, numera partipolitiskt obunden. Hon är mycket engagerad i energi-, miljö- och fredsfrågor.

Energikommissionen tycks inte veta att ABB, världsledande i kraftöverföring, är inriktat på det elnät som behövs för den förnybara elen. ABB har lösningen på de påstådda hinder för sol och vind vid den nyss ingångna energiöverenskommelsen.

Det är naturligtvis bra att SvD uppmärksammar de bisarra miljonbeloppen till ABB:s toppar. Tidigare har spekulationerna om styckning av ABB belysts. Men varför är inte sensationen, som bara framskymtar i SvD Nä sid 15 den 20 september, huvudtema för artikeln:

… mikrokraftnät ökar i betydelse. Kraftgenerering i bostäder och industrier spås spela en central roll … den tyska omställningen till kraftförsörjning genom förnybar energi är ett kärnområde i ABB:s ’Next Level ’ strategi.

Jag frågade Erik Oja, ABB:s Sverige-chef för Power Grid, och fick ett intressant svar om smarta elnät. Han berättar att de informerat om flera av ABBs satsningar för att underlätta förnybar energi. Till exempel en utbildning i Ludvika för journalister om hur ABB:s lösningar kan möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät. På Almedalsveckan visade de tillsammans med Vattenfall hur deras teknik kan integrera vindkraft mer effektivt. Och i höst kommer de tillsammans med Fortum visa smarta energilösningar i Norra Djurgårdsstaden. De har haft flera tusen besökare till dessa projekt från mer än 50 länder! De fortsätter skriva artiklar om ABB:s lösningar för ”ett mer hållbart samhälle där energikällor som vind och våg blir en naturlig del och där vi får allt fler som både är konsumenter och samtidigt producenter av energi, som exempelvis en villa med solceller på taket innebär.”

Kommer SvD Näringsliv att uppmärksamma sensationerna som skapas av det världsledande ABB Power Grid i Ludvika och Västerås?

Föregående artikelKommer Putin hit?
Nästa artikelMellan Hitler och Stalin (1); Vad är myt och verklighet om Estlands historia?
Birgitta Hambraeus
Birgitta Hambraeus, är en svensk politiker, som var centerpartistisk riksdagsledamot för Kopparbergs läns valkrets 1971–1998. Hon var aktiv i kampen mot kärnkraft inför folkomröstningen 1980 och mycket kritisk mot senare regeringars politik i freds- och miljöfrågor.

2 KOMMENTARER

  1. En del företag kanske uppmärksammar att olja och kärnkraft och andra extraktiva energikällor håller på att bli för dyra (tyvärr kostar den att ladda ner, men abstract är fri och läsvärd). Poängen är i alla fall att nu när solenergin har nått stordriftsstadiet är den billigare än olja. De energibolag som inte hakar på riskerar att bli lämnade efter.

    Tyvärr har denna insikt knappast nått politiken. Där räknas solenergi alltsomoftast in under rubriken ”miljöflum”.

  2. Det är märkligt att media inte rapportera om detta glädjande faktum att vi nu kan få den energi vi behöver utan att förstöra miljön eller påverka klimatet. Vi matas i stället med argument från de döende energikällornas företrädare, som bromsar omställningen. Låt oss bilda opinion och påverka media! Hur gör vi?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.