Varför undersöka det självklara?

rapport

Vem kan förvånas över denna sensation?

Idag har jag lyssnat en del på radio och sett rapport på TV. Två gånger har jag studsat till och skrattat högt, men faktiskt efteråt blivit ordentligt konfunderad.

På lunchekot var rubriken “Unga våldsoffer mår sämre som vuxna”. Forskare har i en ny kartläggning kommit fram till att “barn som blir offer för våld och sexövergrepp mår sämre än andra som vuxna. Och även män är offer.” Kan någon förvåna sig över detta resultat?

I SVT1 rapport var en annan undersökning förstanyhet. Den omspände flera europeiska länder och många tusen patienter och sjuksköterskor. Där hade man kommit fram till att “Få sjuksköterskor med hög arbetsbelastning ökar risken för att patienter dör”. Kan någon förvåna sig över detta resultat?

Vad är det för mening med sådana undersökningar? Varför ska man undersöka saker man faktiskt redan vet med fullständig säkerhet? Eller kan det möjligen ha funnits några små kreativa forskarskallar här som tänkt att det kanske inte är skadligt för barn med lite vålds- och sexövergrepp eller att hög arbetsbelastning och stress bland sjuksköterskor egentligen inte har någon betydelse för det samlade vårdresultatet och därför på allvar velat undersöka det. Det är den enda förklaring jag kan finna faktiskt.

Jag ser det som ett tecken på ett mycket konstigt samhälle som satsar resurser på att utreda så uppenbart självklara orsakssamband.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

  2 kommentarer for “Varför undersöka det självklara?

  1. Pål Karlsson
    2014-02-27 kl. 19:53

    Detta påminner mig om Anderz Harnings fruktansvärt roliga drapa i DN någon gång på 70- eller 80-talet över forskare som studerat hur snabbt personer i olika åldrar tar sig över ett övergångsställe, och kommit fram till att gamla människor ofta går långsammare än unga.

  2. 2014-02-28 kl. 11:08

    Det är inte tillräckligt självklart! Uppenbarligen anser regering/landsting att det inte gör något att skära ner på sjuksköterskorna. Alltså måste det bevisas med siffror fast alla vet det intuitivt.

    Men visst är det sjukt att man måste upprepa självklarheter. Att nedskärningspolitik leder till elände, att aggressiv utrikespolitik leder till motstånd, att utsläpp av skit i atmosfären leder till en förändrad natur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.