Den elaka katten Måns och hans hantlangare Bill och Bull utklädda till poliser i Gösta Knutssons Pelle Svanslös på nya äventyr från 1940. Samtliga böcker om Pelle Svanslös, utom den sista, illustrerades av Lucie Lundberg (1908-1983).

Sverige lade ner mycket arbete och pengar på att få en plats i Förenta Nationernas säkerhetsråd. Man kan fråga sig till vilken nytta, när vår statsminister och vår utrikesminister inte ens har ryggrad att stå upp för organisationens stadga vid omröstningarna.

Under omröstningen om Rysslands resolution i säkerhetsrådet den 14 april, som helt riktigt konstaterade att angreppet mot Syrien var ett brott mot FN-stadgan, valde Sverige att följa de angripande staternas exempel och rösta nej till resolutionen. Lojaliteten med dem man vill ha vänskapliga och undersåtliga relationer till fick segra över rättsmedvetandet.

Gösta Knutssons populära barnböcker hade en underton av allvar när de började komma ut under andra världskriget. Tydligast märks det i den tredje boken Pelle Svanslös i Amerika som kom ut 1941 och där Pelle Svanslös på sin resa får möta GangsterGänget som har valspråket ”GG, GG vårt allt”.

Gösta Knutsson kunde givetvis inte ana att dagens internationella gangstergäng inte skulle ha sitt ursprung i Tyskland, utan just i det land dit han lät Pelle Svanslös göra sin resa.

Föregående artikelROGER WATERS (PINK FLOYD): DON´T BOMB SYRIA!
Nästa artikelAftonbladets propaganda varnar för propaganda
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

1 KOMMENTAR

  1. Och ändå lovade Wallströmskan att ta stormakterna i örat under den kafferast hon avsåg införa för att bryta dödläget inom säkerhetsrådet… hon är naturligtvis en fullständig katastrof för vårt land och de ganska goda traditioner vi upprätthållit förr i världen. Så ser Socialdemokratin ut i dag. Elände, elände! Men om man tänker efter är det ju den linjen som knäsattes 1914.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.