Om jag förstått saken rätt så innehåller Tidöavtalets samlingsregering liberaler. Men det kanske är en annan typ av liberaler än klassiska John Stuart Mills-sådana som i alla väder försvarar individens medborgerliga fri- och rättigheter. 

Hur förstå dessa porösa gummilagar som regeringen ställer sig bakom, fullkomligt struntande i det juridiskt tunga lagrådet? Och som ”liberalerna” bland statsråden accepterar utan knyst. Allt för makten och köttgrytorna?

Om lagarna redan hade funnits, vad hade hänt med oss som aktivt engagerade oss mot USA:s krig i Vietnam? Och vi som stödde befrielserörelsen ANC i Sydafrika? Lagen om störande av relationer till främmande makt kunde ha tillämpats. Och lagen om terroristorganisationer, ANC. 

En som skulle ha legat pyrt till var den socialdemokratiska statsminister – ljusår från den nuvarande kompasslösa partiledaren för S – som gjorde sig internationellt känd för sina fräna uttalanden, nämligen Olof Palme

Han som menade att USA:s bombningar av Hanoi julen 1972 var ett brott mot mänskligheten som kunde läggas till den rad av brottsplatser dit bland annat nazisternas dödsläger Treblinka räknas.   

Sveriges relationer med Spanien – främmande makt – störde han genom att kalla Franco ”satans mördare”. Och stalinisterna i Tjeckoslovakien för ”diktaturens kreatur”

Finns det inga gränser för vad Kristersson och kompani är beredda att göra för att blidka mannen i Turkiet – och för att bli medlem av krigförande Nato?

Var finns de protesterande journalisterna? De för medborgerliga fri- och rättigheter brinnande liberalerna? I det senare fallet, inte sitter de i regeringen.

Mitt stöd för palestiniernas kamp mot Israels ockupation av Västbanken får jag nog sluta med. Om jag inte skall drabbas av repressalier. 

Föregående artikelMitt politiska liv (del 6) – IB-affären
Nästa artikelPOESIDAGAR I LJUSDAL
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

8 KOMMENTARER

 1. Men det fanns väl liberaler före J S Mill? ’Manchesterliberalerna’ med sin ’nattväktarstat’, välmående fabrikanter i Englands nya industri-elände under tidigt 1800-tal som tyckte ’frihet’ (för dem själva) var toppen.

  Tänk om det är ’Manchesterliberalerna’ som är de sanna liberalerna (och med sin ideologi av kamp förebådade såväl Darwins kamp för tillvaron som fascismen). Mill antar jag framförde socialliberala tankar i en tid när den råa manchestervarianten inte längre fungerade, och liberaler+socialdemokrater höll sedan igång socialliberalismen från mitten av 1800-talet och drygt 100 år framåt. Sedan kom manchestergänget tillbaka efter 1970-1980, men nu maskerade som nyliberaler eller extrema marknadsliberaler, och invaderade i mer eller mindre de flesta av våra partier. – Ur den synpunkten kanske det ändå vore ett litet framsteg att gräva upp J S Mill eller Bertil Ohlin ur det politiska minnet. Eller P A Hansson, som visserligen gjorde undanmanövrar för att minska det fruktansvärda hotet från Nazi-Tyskland, men som inte helt sålde ut Sverige och dess folks intressen och rättigheter.

 2. Björn N!
  Tack för denna påminnelse om liberalernas skiftande ansikten. Jag emotser en mer utförlig artikel om detta från dig.

 3. Jag tänker också på regeringens förslag till skärpta regler för vräkning; vräkning av hyresgästen, d v s alla som bor i lägenheten, ”för brott som utförs av partner, inneboende eller vuxna hemmaboende barn”, samt tillägget av Tidöpartierna ”även barn under 18 år”.

  Jag undrar om de sneglat på de sionistiska kolonisatörerna i Palestina, som spränger palestiniers hus på löpande band, om någon anhörig till husets släkt misstänks för ”terrorism”. Även känt som väpnat motstånd mot en ockupationsmakt, skyddat under internationell lag. Det är ju ett överflöd av sionister, eller åtminstone sionist-apologeter, i regeringen. Frågan är väl snarare om NÅGON i regeringen sympatiserar med ”araberna” i Palestina. Eller riksdagen överhuvudtaget, utanför V och kanske MP.

  Jag har i och för sig redan skurit ner mitt intag av nyheter från Palestina till ett minimum, och min aktivism går på sparlåga, för min mentala hälsas skull, men om jag inte redan själv raderat mitt konto Fejsbook och blivit bannlyst från LinkedIn så skulle jag väl också riskera repressalier, värre än du Lasse E; jag erkänner inte ens kolonialprojektet, det är illegitimt och en skam för mänskligheten sedan sjuttiofem år, och jag gör ingen hemlighet av att jag delar den uppfattningen och verkar så gott jag kan för kampen emot den. #BDS t.ex.

 4. Onekligen hade det varit intressant att höra hur Palme hade uttryckt sig om Putin och Rysslands invasion i Ukraina.

 5. Jag rekommenderar läsning av Jan Guillous krönika i söndagens AB (12/3). Där svingar han färlan över regimens pinsamma fjäskande för Turkiet och Ungern. Den texten är enligt våra nya lagar uppenbart brottslig då den påverkar, alt. stör Sveriges förhållande till främmande makt. Liksom även Olle Svennings artikel i samma tidning 7:e mars. Få se vilka rättsliga åtgärder de två har att vänta. Eller vågar åklageriet sig inte på dessa välkända författare? I så fall olika måttstockar vid bedömningen av brottsliga gärningar. Ska bli intressant att följa fortsättningen…

 6. Ett tillägg: Under dagens presskonferens i Ankara bekräftade president Erdogan att han till Ulf Kristersson överlämnat en lista på 120 förmenta terrorister som ska levereras till Turkiet. (Sannolikt med såväl personnummer som adress, detta med tanke på det utökade samarbetet mellan Säpo och dess turkiska motsvarighet.) Något Sverige så här långt inte gjort.

  Enligt – än så länge – rådande lagstiftning kan utlämning ej ske 1. om det är fråga om svenska medborgare; 2. om de påstådda brotten ej är straffbara även i Sverige. Såvitt jag vet är majoriteten av de av Erdogan utpekade svenska medborgare, t ex. Amineh Kakabaveh (f d kompanichef i PYD), Nooshi Dadgostar, Kurdo Baksi med dottern Nalin Pekgul. I en bisats hävdade Erdogan under presskonferensen att ”det svenska parlamentet är infiltrerat av terrorister”.

  Då vare sig PYD eller dess civila gren YPG ej är klassade som terroristorganisationer, de drog det tyngsta lasset i krossandet av IS (med stöd från USA), vilket – än så länge – gör dem till allierade i terrorbekämpningen. De med s.k. ”kopplingar” till PKK ligger däremot sämre till, i synnerhet om de bara har permanenta uppehållstillstånd som ska återkallas enligt Tidö-avtalet.

  Det står nu tämligen klart att frågan om utlämning av de 120 utpekade kurderna är den stora stötestenen för svensk Nato-anslutning. Hur ska då Kristersson, Billström och Strömmer nu agera? Bita ihop och införa retroaktiv lagstiftning dvs. upphäva beviljade medborgarskap och permanenta uppehållstillstånd, låta gripa dem alla i och för avtransport till Turkiet? Eller sätta ned foten med budskapet att detta kommer aldrig att ske?

  I det senare fallet är det relativt sannolikt att Sverige undgår Nato-anslutning. I vart fall om inte Turkiet byter president och regering i maj. Den svenska regimens ohämmade fjäskande inför Erdogan inger mig dock onda aningar inför vad som komma skall.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.