et var hösten 1966, när jag, som nyanländ från Göteborg, bekantade mig med Kårhuset vid Holländargatan i Stockholm. Då blev jag också förevisad ”Myrdalssoffan”. Jag minns den som en ganska vanlig, men ovanligt stor soffa i någon obestämd färg.

Den var inte uppkallad efter Jan Myrdal, utan efter hans föräldrar Alva och Gunnar som 1934 kommit ut med boken Kris i befolkningsfrågan där de varnade för att svenska befolkningen skulle minska och att därför fler barn borde födas.

Soffan i Kårhuset, som legat i källaren till restaurangen (DN 3.9 1978), hade just kommit på plats och snart blivit en populär plats för kramar, hångel och kanske en hel del mer under och efter fester på kåren. Jolos dotter Vibeke Olsson har berättat hur hennes föräldrar i sin ungdom träffades på kårhuset i Stockholm och satt rätt snart, som så många andra i Myrdalssoffan och kramades.

Soffan beskrivs av Yvonne Hirdman i hennes självbiografi Medan jag var ung (2015) som ”lång och grön”. I ett reportage i DN 13 juli 1968 heter det dock att den är ”jättelik”, vilket stämmer med ett av de sällsynta fotografier som tagits av den, i DN 16.9 1943 och SvD 23.1 1966.

Fotografier av vad som påstås vara ”myrdalsoffan”. Men var den så stor?

Söndagen 7 mars 1971 härjades Kårhuset av en svår brand. Enligt SvD dagen efter hade soffan blivit skadad, men man trodde att en ”pietetsfull restaurering” skulle återställa den i ”användbart skick”. Men när Kårhuset flyttades till Frescati och övertogs av ”Glädjehuset” lär soffan, enligt ett reportage i DN 24 september 1982, ha fått maka på sig för att ge plats åt ett roulettebord.

Så var är den nu? Soffan som gav sitt blygsamma, men symboliskt viktiga bidrag till att öka Sveriges folkmängd?

Föregående artikelJag var emot, men nu är jag för EU
Nästa artikelSTORBRITANNIEN LED SVÅRT NEDERLAG I EN FN-OMRÖSTNING OM CHAGOSÖARNA

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.