Väst frestar på ryssarnas tålamod

Av Björn von Sydow, ordförande i styrelsen för Totalförsvarets forskningsinstitut, kan man i dagens (9 maj) SVT Nyheter lära att coronakrisen har destabiliserat Europa framför allt och öppnat nya möjligheter för makthavarna i Moskva Det befäster behovet av viss stormakt om den är vänlig”, sa Sydow. “Man måste ha en stormaktsnärvaro på något sätt, en vänligt inställd stormakt måste i längden finnas i ryggen för Sverige och Finland.”

Ryssarna är inte dumma. Inte heller är de blinda och döva. I flera år har de kunnat följa hur både EU, NATO och USA “destabiliserat” sig själva utan någon assistans utifrån. Arbetet på detta har åstadkommits bland annat genom att Väst i stort och smått skyllt på Ryssland (på senare tid också Kina). Coronaviruset gör varken till eller ifrån.

Varför spottar ledande representanter för den västerländska eliten ständigt ur sig sådana här plattityder? Den vanliga tolkningen är att de vill underhålla den virulenta russofobin, på sistone också sinofobin. Men jag misstänker ännu ett syfte – att psyka ryssarna, inte bara ledningen i Kreml utan hela folket.

Ökande frustration
Under mina besök i Ryssland 2016–18 märkte jag bland mina ryska kollegor en långsamt ökande irritation, frustration, över att deras land i tid och otid fick bära hundhuvudet för allt som Väst uppfattade som problem. Till och med vädret fick ryssarna skulden för, i synnerhet deras president (se vinjettbilden).

När jag för två år sedan hade nöjet att resa runt i Ukraina kom jag en dag att dela tågkupé med en brittisk NATO-major. Mitt intryck var att detta var en klok karl som jobbat sig upp från ingenting i det engelska klassamhället, utan att ens behöva lägga sig till med någon snobbig accent utan talade sin dialekt. Jag skrev om det och det är en detalj i vårt samtal jag vill påminna om.

När vi närmade oss slutet på resan kom vi in på storpolitik. “Ni i armén måste ju få utrikespolitiska briefingar, vad går de ut på?” frågade jag lite oskyldigt. “Jo, största hotet är Ryssland efter vad som hänt på Krim och Donets-Lugansk.”

Västs agerande
Något som majoren sedan sade (jag minns inte vad det var) fick mig att fråga honom, halvt retoriskt: “Har Väst reagerat klokt mot Ryssland efter 2014?” Till min förvåningen instämde majoren: “På det sätt som vi agerat har vi lockat fram, uppmuntrat, de sämsta sidorna i Ryssland: chauvinism, militarism, auktoritärt styre.”

I den fortsatta diskussionen visade det sig att vi nått fram till samma slutsats; Väst hade hetsat och diskriminerat Ryssland med sanktioner m m, utan att egentligen i övrigt ha något kraftfullt i händerna. Ytterst skulle Nato inte våga eller kunna inleda ett krig mot Ryssland. Så varför krigshetsa?

“Säga vad man vill om ryssarna”, sade majoren, “men de är inte dumma. So the whole thing does not make sense.”

Men kanske gör det ändå det, i något perverterat avseende. Ett av Rysslands starka kort har varit deras utrikesdiplomati. Man har inte låtit sig provoceras. Om det skulle lyckas deras motståndare att rubba deras taktiska lugn, skulle mycket kunna stå att vinna. Ryssland skulle börja agera impulsivt, känslomässigt, otaktiskt med stora chanser att göra misstag.

Ryssarnas  tålamod
Jag har läst om det där i schack. Jag tror det var Emanuel Lasker som i någon av sina schackböcker påminde sina läsare om att deras motståndare på andra sidan brädet när allt kommer omkring är  vanliga människor. Kan man, på olika subtila sätt, få honom eller henne att bli nervös, känna  sig trängd osv. ökar möjligheterna att denne också gör mindre goda drag.

Ryssarna är kanske de främsta i världen i schack, och utrikespolitiken under Sergej Lavrov har just kännetänkas av den behärskning en god schackspelar ska ådagalägga. Men alla ryssar har inte utbildats av Lavrov och hans folk. När de via utländska medier ständigt översköljs av grundlösa anklagelser mot sitt land och folk, vore det underligt om inte deras tålamod tröt så småningom. Trycket mot Lavrov och ryska UD att “svara med samma mynt” skulle kunna öka. Ultranationalistiska grupper skulle kunna kräva att “Rysslands ära” kräver det ena eller det andra.

När opinionen känner att deras lands “ära” står på spel är vi ute på farliga vägar. . .

... är läst 1377 gånger!

(Visited 8 times, 1 visits today)

  12 kommentarer for “Väst frestar på ryssarnas tålamod

 1. Bengt Svensson skriver:

  Rubrik just nu högst upp på Reuters: “Biden to hammer Trump’s ‘tough talk, weak action’ on China, top adviser says (B ska attackera T för att prata tufft och agera svagt mot Kina säger topprådgivare).

  Texten fortsätter:
  (Reuters) – President Donald Trump has seized on Americans’ growing animosity toward China over the coronavirus outbreak to underpin his reelection pitch, arguing he will hit Beijing harder than anyone. (T har tagit fasta på amerikaners ökande fientlighet mot Kina … framhåller att han kommer att slå till mot Kina hårdare än någon annan).

  Som sagt, jag ser inte mycket hopp för detta land. Eller för de som ställt sig under dess “beskydd”.

 2. Gösta Lilja skriver:

  Vi har ju också ESC-finalen där det ryska bidraget buades ut av publiken. EBU hade emellertid inspelade applåder i reserv för att dölja kritiken mot Ryssland. Själva rösträkningen visar på skillnaden mellan folkviljan och illviljan. (8dagar)

  Den kollektiva bestraffningen av ryska idrottsmän inte att förglömma. Prispallarna i t ex längdskidåkning har ju under ett decennium abonnerats av astmapatienter. Rysslands andel av medaljerna i all idrott har varit och är jämförelsevis ganska blygsam. Att Vada i russofobi upp över öronen är en fara också för andra och i förlängningen också ett hot mot fred och säkerhet.

  Ja, det här var två funderingar. Det finns naturligtvis många fler. Kuppen i Kiev t ex.

 3. Bertil Carlman skriver:

  Anders funderar ”När opinionen känner att deras lands ‘ära’ står på spel är vi ute på farliga vägar…”. Det gäller opinionen i Ryssland. Men hur är det med opinionen i Sverige? Den borde vi kanske ha lättare att pejla. I vilka frågor och hur länge fungerar taktiken ”Det spelar ingen roll om det är lögn bara lögnen upprepas tillräckligt ofta”? Även i Sverige torde det finnas motsvarighet till den brittiske Nato-majoren och inte bara bland de som å yrkets vägnar sysslar med Ryssland. I min närmaste omgivning fungerar russofobin tyvärr ganska bra; mest av tradition tror jag.

  Svenskars förtroende för folkhälsomyndigheten är stort, det har vi nu sett. Men hur är det med andra myndigheter och institutioner, partier med mera? Mitt hopp står tyvärr till djävligheter. Det lilla viruset har kraftigt rört om i den stora globala grytan. Senaste meddelandet till mig från Swedbank säger att värdeutvecklingen på mitt fondsparande på ett år varit -18,48 %. Men jag är bara en tusendels sandkorn i den globala grytan och ”värdeutvecklingen” lär framöver allt hårdare klämma åt även svenska medborgare. Kommer de att skylla på ryssen eller invandrarna eller politikerna/vissa politiker. Eller kommer de att mer och mer inse att vi inte lever i ett hållbart samhällssystem?

 4. Bertil Carlman skriver:

  Bäste Bengt S,
  vad menar du med ”Som sagt, jag ser inte mycket hopp för detta land. Eller för de som ställt sig under dess ‘beskydd’”? Är inte hoppet nu närmare än det var när USA till exempel förde krig mot Vietnam? Då vi gick på gatorna och ropade ”Stoppa USA-imperialismen”! Nog är väl detta ondskans imperium närmare ett slut och en övergång till ett normalt, fredligt samhälle?

  Men det är klart, du kanske känner oro inför själva övergången. Det gör inte jag, jag är för gammal för att få uppleva den, tror jag.

 5. Mats Larsson skriver:

  Sverige har aldrig varit mer närvarande i ryska statliga TV:s paneldiskussioner sedan Corona-viruset slog till på allvar i Ryssland. Just nu rycker Ryssland fram som nummer 2 i världen efter USA i antalet Corona-fall. Det är väl bara en fråga om timmar innan Ryssland går förbi Spanien.

  Ukraina har halkat långt efter i antalet fall, vilket föranleder rysk TV att dagligen påpeka att Ukraina ljuger om antalet fall.

  Jag använder WHO:s hemsida för antalet fall i olika länder.

  Till sist en kommentar till Gösta Lilja om rysk doping: mina nära kontakter med ryska dopingexperter gör att jag drar slutsatsen att det ryska antidopingsystemet är bortom räddning. Korruptionen har trängt för djupt.

  Den som tror att väst är mest kritisk mot vad som pågår i Ryssland, har inte insikt i vad ryssar i Ryssland med verklig insikt säger mellan skål och vägg.

 6. Anders Persson skriver:

  Länder med stor folkmängd får ju mer fall i absoluta mått. Men måste därför se på antalet fall i relation till folkmängden.

  Medan Ryssland enl WHO har 1607 fall per miljon invånare har USA 4186, UK 3425, Italien 3661, Spanien 4880, Tyskland 2088, Frankrike 2662, Sverige 2678 och Vitryssland 2622.

  Jo, Ukraina har “halkat efter” och säger sig ha 359 fall/milj invånare. Eftersom nu ryska medier säger att Ukraina ljuger ska vi nu tro att de talar sant – ty ryska medier ljuger ju alltid. Eller…?

 7. Mats Larsson skriver:

  En god vän i Ryssland skrev nyligen till mig att han och hans omgivning inte litade på myndigheternas statistik. Fråga en ukrainare och man får ett liknande svar.

  Jag tror inte alls att ryska medier alltid ljuger. Den mycket seriöse Vladimir Pozner, t ex, ges ordentligt utrymme i rysk statlig TV. För ett par år sedan, när man sände hans serie om de skandinaviska länderna, började programmet med interiörscener från Lasse Didings hotell Gästis med Leninbadet, scener jag aldrig sett i svensk TV. Vill minnas att även Jan Myrdals bibliotek skymtade förbi.

 8. Redax skriver:

  En som kallar sig Janne, men vill vara anonym, skriver:

  Mats Larsson!
  Hur kan Ryssland gå förbi Spanien i Corona? Ryssland har 2.300 döda, Spanien 27.000. Smittade har Spanien 271.200 medan Ryssland har 252.200, samtidigt som Ryssland har drygt 3 gånger så många invånare.

  Varför hittar du på saker som man enkelt kan kolla upp vara felaktigt om ditt syfte inte är att desinformera?

 9. Dennis Zackrisson skriver:

  Du har helt rätt, Anders P. Men vi ska inte glömma att allting har sin tid, vilket vår kloke general i kriget mot denna pandemi ofta påpekat. Dödligheten kan inte något så när klart bedömas förrän möjligtvis om ett år. Immuniteten är också en fråga vi än så länge inte vet så mycket om. Det vi har här är ju bara prognoser. Talet om en “andra våg” är f n också bara spekulationer.

  Viktigast nu torde vara att skapa en front mot dessa tungomålstalande munskyddsfanatiker i alla länder (Sverige och DN med Wolodarski inräknat) som propagerar för detta livsfarliga maskeringsverktyg!

 10. Bertil Carlman skriver:

  För mig påminner Mats Larssons kommentarer väldig mycket om Bert Sundströms på SVT.

 11. Mats Larsson skriver:

  Mina kommentarer bygger på att jag ser rysk TV och regelbundet kommunicerar med ryska vänner. Om detta sedan uppfattas som att de påminner om Bert Sundströms på SVT kan jag inte ta ansvar för.

  Bertil Carlman, jag skulle tro att Knut gärna förmedlar dina egna, personliga upplevelser av Ryssland. Vem vet, de kanske inte påminner om Bert Sundströms.

  Den ryska filmen “Elena” gick på svenska biografer för 8-9 år sedan, då jag såg den. I måndags sändes den på SVT och finns nu tillgänglig på SVT Play. Rekommenderas för den som vill ha en annan bild av Ryssland än den som tydligen förmedlas av mig och Bert Sundström.

 12. Vi ser Putins och Lavrovs tålamod med USA. En som har försökt påverka dem till annat är en amerikansk kommentator som många läser, Paul Craig Roberts.

  I Syrien kom Ryssland till undsättning med attackflyg och bombade sönder underjordiska bunkrar som ISIS använde. När det var gjort återvände deras attackplan till Ryssland.

  Paul Craig Roberts oktober 2016: “Genom att samarbeta med Washington om Syrien gick Ryssland i en fälla … Om Ryssland hade avslutat jobbet skulle Syrien ha rensats från fientliga styrkor … [Ryssland gjorde ett] strategiskt fel”.

  Detta från en som var biträdande finansminister hos Reagan och var biträdande redaktör och kolumnist hos Wall Street Journal. Naturligtvis lästes detta i Ryssland. Han försökte påverka Moskva. Han försökte också påverka oss andra som beundrade Lavrovs oändliga tålamod med John Kerry. Skumt tycker jag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.