Ukrainska militärfartyg i närheten av Kertjsundet. (Bild: Russian Federal Security Service)

”Ukraina bör noga överväga en ”special operation” för att störa bron som Moskva byggt över Kertjsundet som går från Krim till Ryssland. Men det räcker inte med det. Ukraina borde bjuda in Förenta staterna och Nato att skicka en flotta beväpnade fartyg på besök till Mariupol, huvudstaden vid Azovkusten och tvinga Ryssland att skjuta på eller blockera Nato från att utöva sin rätt att besöka Ukrainas hamnar. Dessa skepp ska vara beväpnade och ha luftskydd, men vara instruerade att inte skjuta om de inte blir beskjutna.”

Så skriver man på den anrika Atlantic Councils hemsida i en längre artikel som bland annat slår fast att alla länder inklusive Nato enligt havsrätten har rätt till passage genom Kertjsundet in i Azovska sjön, vilket helt enkelt verkar felaktigt. Som jag förstått saken är Azovska sjön ett så kallat ”inre vatten”, där Ukraina och Ryssland tillsammans (genom avtal) har rätt att kontrollera trafiken. Sådana avtal finns och de kan enkelt studeras.

Dessa proper från mäktiga särintressen som denna från Atlantic Council tjänar till att skapa en konflikt om dessa vatten som hittills lösts genom avtal och förhandlingar mellan parterna Ukraina och Ryssland. Den aggressiva tonen antyder att det nu finns starka intressen i väst att trappa upp denna konflikt mellan Ryssland och Ukraina.

Föregående artikelMANDELA 100 – DIREKT FRÅN JOHANNESBURG IMORGON KL 13
Nästa artikelInteriörer från vägledarens harem i Tripoli
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

8 KOMMENTARER

 1. Jag undrar – eftersom Azovsjön är väldigt grund kan inte stora djupgående fartyg gå in där. De finge alltså nöja sig med att kryssa omkring på öppna havet utanför Krim, hytta med nävarna över relingen och skrika, om de här skrivbordsamiralerna får sin vilja igenom. Det lär knappast skrämma ryssen. Däremot kan dagdrömmeriet hos västliga ”tanke-tankar” vara skrämmande. Kanske mest för Nato-sailors som lär få en mer än näradöden-upplevelse om de försöker forcera sundet mot Azovsjön utan att be ryssarna om tillstånd till genomfart först.

 2. Knut L!
  Min fru ser Pervyj Kanal varje dag, kanalen håller hög klass och för den som har ryska som modersmål finns det mycket att hämta (och även för den som inte har det). Under en normal arbetsvecka följer jag alltid, med religiös noggrannhet, Pervyjs nyheter kl. 07.00 på morgonen, svensk tid.

  Men förra veckan var det något som inte stämde, Ukraina dök plötsligt upp i nyheterna och även i en paneldiskussion. Jag mumlade flera gånger till min hustru ”det är något som inte stämmer, något är på gång”. Syrien försvann helt från nyheterna.

  Något var på gång, och jag gissar att Bert Sundström var lika överraskad och konfunderad som jag. Steigan reagerade direkt, i princip en direkt översättning av RT. Anders Perssons reaktion var också helt förutsägbar.

  Jag åker till Ukraina nästa vecka, efter en personlig inbjudan av Borys Paton, nu 100 år gammal och den kanske ende nu levande som belönats två gånger med ”Det Socialistiska Arbetets Hjälte” (den förste var Stalin!).
  (Snobbigt!)

 3. Mats L!
  Vad vill du ha sagt med detta? Har du någon begriplig kommentar till det jag skrivit? Är inte detta amerikanska vapenskrammel oroande?

 4. Jag blev lite nyfiken på min, enligt Mats L., ”helt förutsägbara kommentar” förra måndagen, knappt ett dygn efter incidenten:

  ”Ryssland har inget att vinna på en konfrontation, men det har Ukrainas ledning: det är presidentval 31 mars och Petro Porosjenko ligger i opinionsundersökningarna klart efter Julia Tymosjenko. Ekonomin är urusel, men genom att skrämma med ’ryssen’ kan Porosjenko & Co hoppas på generositet av Väst. Nu vill Porosjenko dessutom införa undantagstillstånd i Ukraina på 30 dagar.”

  Det var inte svårt för någon att förutsäga denna kommentar, eftersom den stämmer med fakta. Hade jag känt till att Bert Sundström m fl gjort nummer av ”Putins, liksom Porosjenkos fallande popularitet” hade jag kunnat lägga till att medan Porosjenko ligger på 10% ligger Putin på 60%. Julia Timosjenko ligger på 20%, Macron på 25% och Theresa May på 32%.

  Det skulle också vara bra om Mats L i fortsättningen delgav oss sina föraningar efter att han har sett på Pervyj Kanals morgonsändning.

 5. ”Något var på gång, och jag gissar att Bert Sundström var lika överraskad och konfunderad som jag. Steigan reagerade direkt, i princip en direkt översättning av RT. Anders Perssons reaktion var också helt förutsägbar.”? Inte heller jag fattar vad som menas med detta, särskilt nu när jag läst många andra inlägg i frågan, inlägg som klart pekar på att Porosjenko trodde sig göra ett smart drag – men sköt sig i foten. Och det är ju alltid kul när imperiets vasaller gör det.

 6. Mats Larsson har kanske rätt om han menar att Steigan eventuellt citerar RT utan eftertanke. I en artikel som han skrev för ett tag sedan (jag lyckas inte hitta den) tog Steigan upp anklagelser mot honom för att vara Putinvän. Han gick då noggrant igenom det och förklarade att han väl visste att Putin kunde räknas som en kapitalistisk oligark. Men i stort sett är världsläget numer sådant att eftersom ”västimperiet” är på fall och desperat så har Ryssland och Kina, med flera stater, oftare att vinna på sanningen, men att det naturligtvis måste kollas. Utifrån min (lilla) kritiska förmåga sett är steigan.no en mycket trovärdig blogg.

  Och vilka stater är det som ständigt bjuder in till förhandlingar? Vilka stater är det som jämt kommer med anklagelser vilka de inte lyckas ge någon trovärdighet (Utom för sådana som Bert Sundström)? Och om man använder sin analytiska förmåga, som Anders P. gör när han går igenom popularitetssiffror för olika statschefer, är det ju inte svårt att förstå vem som har mest att vinna på en provokation i Azovska sjön. Fast just det är ju inget bevis, naturligtvis.

 7. Knut L!
  Menar du alltså att det ingick i avtalet att den starkare parten hade rätt att först ordna en folkomröstning på den svagare partens territorium (Putin har själv sagt att Ryssland genomförde folkomröstningen på Krim, jag har noggrant gått igenom hans presskonferens i Helsingfors med rysktalande vänner), därefter annektera den svagare partens territorium, för att slutligen bygga en bro tvärs över Kertjsundet?

  Ryssland är synnerligen svårförutsägbart. För en dryg månad sedan hade jag och min fru flera besökare från Ryssland hemma på en drink. Vi kom in på Skripal-fallet och en av ryssarna, centralt placerad i Moskva och med stort kontaktnät, utbrast: ”Jag har pratat med många, men vi begriper inte Putins utspel i Vladivostok” (utspelet där han pekade ut de två
  ”turisterna”). Till och med M. Simonjan på RT var ju minst sagt skeptisk när hon intervjuade
  dem.

  Av ”Putinisterna” (Steigan, Romelsjö, SL, något mindre KL&AP) är faktiskt Björn Nistad den mest intressanta att läsa.

 8. Mats L!
  För drygt halvannan månad sedan satt också jag, men i St Petersburg, med en rysk bekant med nationellt och internationellt kontaktnät, och diskuterade Skripal-fallet. Inte heller vi kunde förstå Putins utspel i Vladivokstok. Men detta upptog bara ett par minuter av vårt långa samtal varav hälften handlade om världsläget.

  Vad hade dina ryska besökare i övrigt att säga i Skripal-fallet? T ex varför skulle Ryssland ha velat döda Skripal? Varför sköttes det så amatörmässigt? Varför gick Sergej och Julia omkring med giftet på fingrarna, från det nersmetade dörrhandtaget, ganska länge innan de blev sjuka? Varför får ingen träffa dem, inte ens brittiska sensationstidningar? Är det för att de inte vill säga det som förväntas av dem? Etc, etc. Jag är säker på att din, i Moskva ”centralt placerade” besökare, hade några funderingar.

  En äldre ukrainsk kollega, på besök i Stockholm, försäkrade mig, inte bara att Julia Timosjenko är betald av Putin utan halva ukrainska regeringen!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.