Väst skapade IS

Plötsligt rullade en oändlig konvoj av nya Toyotabilar med svarta välbeväpnade krigare fram.

Plötsligt rullade 100 nya Toyotabilar med svarta välbeväpnade krigare fram genom öknen.

Den norske bloggaren Pål Steigan gör idag en noggrann sammanfattning av hur IS skapats av USA/Turkiet och oljediktaturena med CIA som konsulter och smörjmedel. Det handlade om enorma resurser i en jättelik operation som genomfördes 2012 efter Libyenkriget. Mängder av exakta referenser ges och det är ovedersägligt att IS är en skapelse av väst för att bryta sönder Irak och Syrien.

Det här blir helt avgörande för hur vi i Europa ska se på det krig som nu pågår. Väst skapade IS som först lydigt tjänade sina herrar genom att slå sönder herrarnas motståndare i Levanten; Irak och Syrien (Iran rår de inte riktigt på). Men så växer de till rena  monster som nu hotar Europas storstäder med olika självmordsdåd. Paris är ju bara ett i raden av en lång serie sedan 2012, men som bara legat under synranden för västmedia.

Visserligen är det inte säkert att CIA haft fingrarna med i just dådet fredagen den trettonde i Paris, men otvivelaktigt bär USA ansvaret för att vi befinner oss i detta nya krig, som direkt drabbar civilbefolkningen i Europa.

Europas länder borde självklart sluta alliera sig med USA i deras låtsaskrig mot IS.

Läs Steigans genomgång.

... är läst 232 gånger!

  6 kommentarer for “Väst skapade IS

 1. Anders Romelsjö skriver:

  Ja, det är en mycket bra artikel. En ingående analys av kriget i Syrien ges i en artikel av Kanadafödda journalisten Eva Bartlett, en artikel som både Pål Steigan och jag återgivit. Den slår hål på föreställningen att Syrien-kriget är ett inbördeskrig. Hennes långa artikel har många referenser.

 2. Jan Wiklund skriver:

  Ack ja, världen är full av “min fiendes fiende är min vän”-logik. Man kan bara tänka på kommunister i Tyskland ca 1930 som samarbetade med nazister för att jävlas med socialdemokrater. Eller bretonska nationalister som samarbetade med tyska ockupanter för att jävlas med franska politiker. Man tycker att någon borde lära sig nån gång att det sällan lönar sig.

  För övrigt var det väl så den nuvarande vågen av islamistiskt våldsförhärligande började – med CIAs stöd till islamistkrigare i Afghanistan på 80-talet. Innan dess sysslade ju islamister mest med ömsesidig hjälp och socialförsäkringar.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Ulf Hammarström skriver i tråden efter fb-länken:

  Steigan är bra men han är fullständigt ute och cyklar här. Han är inte i närheten av att bevisa att USA medvetet stött IS, ännu mindre att de var med och skapade dem. Den första länken handlar t ex inte alls om något sådant. Den beskriver CIA:s inblandning i vapenleveranser till “rebeller”. Ja, och? Det vet väl alla att USA stödjer syriska upprorsmän. Nu var det ju inte det saken gällde. Och så fortsätter det.

  En hänvisning till dokument där CIA “varnar” för IS framställs som bevis för att USA såg det som “positivt”. Och så vidare. Det är samma gamla tokerier igen och igen och igen.

  Missuppfattningar, förvrängningar och vilda spekulationer suggererar – för den som inte orkar sätta sig in i sakernas tillstånd – fram en bild av att USA medvetet skapade IS. Vi måste släppa den myten. Det tjänar inget till att förvränga verkligheten så till den milda grad.

  Kommentaren är intressant, för den visar tydligt på en oförsonlig motsättning mellan två olika “vänsteruppfattningar”. Alltså å ena sidan en “vänster” som fördömer alla utländska insatser (vapenleveranser, jihadkrigare från våra storstadsghetton mm) mot al-Assad-regimen och å andra sidan och en “vänster” som ser Syrienkriget som ett folkligt uppror och ett befrielsekrig från Bashar al-Assads familjedespoti.

  Så uppstår bråket om vad man ska kalla jätteoperationen 2012 … En självklar okontroversiell vapenleverans till syriska rebeller, (Ulf H) eller att USA (med allierade) genom gjätteoperationen 2012 bygger upp en ny krigsstyrka, alltså ISIS, ISIL, IS (syriska rebeller), med dessa vapen. (Steigan)

  Här finns en riktig motsättning. Den ena “vänstersidan” tycker att alla rebeller ska ha så mycket vapen som möjligt, medan den andra “vänstersidan” vill stoppa vapenleveranserna till IS. Därför anser Ulf H att Steigan här är “fullständigt ute och cyklar”.

  Efter att ha djupläst igen i länkarna har jag kommit fram till att det är så jag tänker att det ligger till. För mig är grundfrågan: Hur ska detta krig stoppas nu? Förresten samma fråga som dominerar G20-mötet i Antalya i Turkiet i nu denna stund.

 4. ERIK skriver:

  Illustration till Jan Wiklunds kommentar ovan

 5. Galileo Galilei skriver:

  PBS-dokumentären “House of Saud” från år 2005 är i högsta grad aktuell.

  Här får vi veta en hel del av histiorien om hur kungafamiljen Saud kom till makten, hur de bär sig åt att behålla makten, och varför de finansierar en extrem militant version av islam.

  P.S Kolla in och/eller ladda ned dokumentären omgående. Den brukar tas bort av “copyright-skäl” av YouTube.

 6. […] Lindelöf länkar till Steigan som skriver om vem som står bakom förbrytelserna i Paris och har i sin tur många länkar. […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.