Bildmontage: Redax


Man får väl känna sig hedrad av att ha blivit apostroferad av en av den prominenta oberoende socialistiska organisationen Clartés främsta banerförare, språkprofessorn Olle Josephsson. Han känner sig å ”vänsterns” vägnar angripen för att jag hade fräckheten att påpeka att kejsaren är naken (sitter i bubblan).

Clartés bild

Vad jag skrivit var mycket enkelt. Men inget är tillräckligt enkelt för att inte kunna missförstås. Sveriges migrationspolitik var skadlig för landet i många avseenden under flyktingkrisen 2015 och några år framåt. Inte minst för många flyktingar som hamnade i ohjälplig segregation, men också för svensk politik där ett nytt främlingsfientligt och högerpopulistiskt parti kunde växa sig starkt, medan alltså resten av riksdagen och ”vänstern” förfasade sig. Att detta fortfarande är obegripligt för Clarté och några till gör att de sitter kvar i sin bubbla. Det är alltså den bubblan som Robert Mathiasson nu försöker ta sig ur för att nå nya läsare. Inte som på Clartébilden alltså, utan tvärtom.

Min huvudpoäng
Nyheter Idag är en högerpopulistisk tidning (webb) som samlat många missnöjda före detta vänsterväljare bland sina läsare. Där ska han skriva krönikor, vilket jag uppmuntrade. Alltså, att det ska vara möjligt att medarbeta i tidningar utan att vara överens med tidningens allmänna grundriktning är för mig självklart. Man ska kunna tala med alla! Det var min huvudpoäng. Men den saken verkar inte intressera Clarté. Man verkar inte ens se den. Det skulle till exempel aldrig falla mig in att kritisera Olle Josephsson för hans mångåriga medarbetarskap i Svenska Dagbladet – högborgerlighetens sanna hemvist sedan snart 150 år.

Föregående artikelBörjar förstå mer av hans betydelse
Nästa artikelDe har ingenting lärt…
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

32 KOMMENTARER

 1. Knut L!
  fib.se har jag framfört att denna fejd är olycklig eftersom den handlar om vem som är anständig, vilket är en kvalitativt annan sak än frågan om vem som har fel i en viss fråga.

  Jag skulle vilja se en omfattande dialog där alla anstränger sig för att inte fastslå att andra har fel och man själv har rätt, och inte misstänkliggöra dem som granskar ens argument.

 2. Ditt resonemang stämmer bara om man anser att sakfrågorna är viktigare än någon slags godhetsidentitet – och så borde det ju rimligtvis anses vara!

 3. Bra att lyssna till olika röster! På det sättet skrämmer mig lite av det Clarté som nu alltmer tycks plocka fram skygglapparna.

  Men vi ska inte förvanska verkligheten. Misstagen i den svenska ”främlingspolitiken” är mycket äldre än från 2015. På många sätt kan rötterna sökas tillbaka till 1960-talet och den svenska statens nya syn på vår omvärld. Denna misslyckade symbios mellan allmän humanism och klassisk svensk byråkratisk socialism. Där vi här skapade ett system där vi leder in människor i ett system där framgår till stora del beror på den enskildes förmåga till att ljuga instrumentellt för att komma i åtnjutande av den svenska välfärdens smörgåsbord.

  Samtidigt en vägran att tydligt och strikt definiera asylbegreppet så människorna slipper förnedra sig in i en tillvaro där verkligheten blir förljugen.

 4. Jan Arvid G!
  Jag håller helt med dig. Men diskussionen om bubblan är ganska svår och genomkorsad av tyckande.

 5. Thälmann skrev inte i Volkischer Beobachter. Förmodligen för han inte gillade just den publikationen. Förmodligen för han avskydde fascismen så in i bänken. Så gör inte Mathiasson och hans vapendragare Littorin, Nilsson och lille Johansson.

  Ty dom är sedan lång tid en del av det högerextrema blocket. Dom var det även när dom alla satt i K:s absoluta ledning. Det visar tydligt på deras politiska fingerspitzgefühl och förankring i arbetarrörelsen. Och glädjande nog är dom små väldigt små i numerären.

  Vad K behöver är att göra upp fullständigt med de brunrödgardister som fortfarande är kvar i organisationen. Det behöver göras en brottsutredningsanalys över hur det kunde gå så illa i partiet. Hur den lilla herrklubben kunde få under så lång tid dra K och socialismen i smutsen. Det är ett renhållningsbad K måste gå igenom. Och av hela mitt röda hjärta önskas lycka till med badet och uppgörelsen.

 6. Bästa läsare!
  Leif Holmgrens inlägg är intressant. Med fast övertygelse ropar han på ett ”renhåpllningsbad”. Hur var det man sa om ”lössen i den röda fanans veck”? Visserligen gäller det det lilla K-partiet, men inställningen är intressant (och skrämmande). Den överensstämmer helt med attityden i Olle Josephssons, Clarés m fl resonemang. Jag hör inte hemma i de sammanhangen. Men jag talar förstås också med dem.

 7. Jag vet inte vad jag ska tänka… Nu har vänstern också delats i två läger… En säger att Sverige behöver flyktingarna. Vilket är detsamma som att säga att Sverige behöver krig. Den andra sidan säger att flyktingpolitiken skadar Sverige och är ett hot mot den svenska identiteten… Som gammal halvfinne så måste jag säga att jag skiter fullständigt i den svenska identiteten.

  Hur vore det om vi hoppade över det vi inte kan göra något åt ändå och istället funderar på hur vi på bästa sätt undviker splittring av arbetarklassen på grund av etniciteter. Det är trots allt framtidens arbetarklass som flyttar in. Mottagarna är i första rummet LO-kollektivet. Hur gör vi så att människor inte kan jobba utanför gällande fackliga avtal osv… Vad gäller klasskamp har jag minst lika stor tilltro till de nyanlända. Som sagt, fundera på den biten istället för att stånga huvudet i väggen.

  Proletärer från alla länder förena er! Något omformulerat. Visst låter det som en floskel men det är faktiskt det vi har att hantera nu…

 8. På Clartébloggen kommenterar debattföremålet självt, Robert Mathiasson.

  Hans kommentar är suverän; helt öppet visir, ett leende på läpparna och så tjoff, mitt i nyllet!

  ”Kul att det blir diskussion om mitt nya jobb som krönikör på Nyheter Idag. Bara ett förtydligande. Jag ska inte skriva texter om hur Nyheter Idag hamnar rätt i politiken. Jag ska försöka formulera en rak klasspolitik i en tidning som når ut till många fler arbetare i Sverige än vad de små vänstertidningarna gör.”

  En som kan skriva så måste helt ha hämtat sig från sin sjukskrivning efter att ha ”gått i väggen”! Bäste Robert, jag ber att få gratulera!

 9. Pierre S!
  Jag tror inte att du egentligen skiter i den ”svenska identiten” när den tolkas som de demokratiska landvinningar folket gjort de senaste 100-150 åren. Ska vi med hänsyn till religiös tolerans tillåta giftremål med underåriga? Ska vi med hänsyn till kulturell tolerans ändra våra lagar så att folk från mindre demokratiskt utvecklade länder känner sig mer hemma? Ska vi dra ner på vår kultur av ”ordning och reda” för att mer harmonisera med kulturen i korrumperade EU-länder? Vi måste vara observanta på hur de delar av Öfverheten som vill utvidga sin makt söker göra detta genom kvasi-progressiva förslag om ”ökad mångkulturell tolerans”.

 10. Pierre Stjernfeldt!
  Det här inlägget kommer globalisterna att jubla över. Det är precis så här Svenskt Näringsliv, Bilderbergergruppen och Trilateralakomissionen vill ha det.

  De nyanlända som idag kommer till Sverige bedriver ingen klasskamp, de lyssnar på Imamen och inte LO-s företrädare. Man måste skilja på 60-talets arbetskraftsinvandring och dagens ekonomiska flyktingar. Det är en helt annan kultur som kommer till Sverige idag både språkligt, religiöst och med andra sedvänjor.

 11. Ingvar M!
  Det är lögn och påståenden helt gripna ur luften du kommer med. Kan du med några exempel styrka dina lögner? Du har fel på alla punkter du tar upp. Men vad är att vänta när man så fullständigt struntar iklassanalysen. Och gladeligen kör ut SD och fascisternas lögner. Du glömde nämna Sorros men han ingår kanske i Globalisterna?

  Nej Ingvar Mannersson, lögnerna blir inte till sanningar bara för att dom upprepas konsekvent av rasister och fascister.

  Ärligt talat så är det nog du som springer runt och glädjer reaktionära krafter med dina plumpna galenheter.

 12. Det enda globalisterna kommer att jubla över är det tjafs för eller emot som de lyckats åstadkomma med sina krig och folkfördrivningar. Vad klasskamp anbelangar så kan inte jag se att den existerar alls i landet numera… Vad jag kan se så har de rödgröna som mest röster i just invandrartäta områden.

 13. Anders Persson!
  Jag förstår inte varför du använder argument om ”religiös tolerans” emot mig. Alla har att följa svensk lag när de är här oavsett religion eller ursprung. Barnäktenskap har inget med religion att göra. Det är kulturella avvikelser som vi självklart bekämpar här.

  ”Svensk identitet” har inte ett skit med ”demokratiska landvinningar” eller välfärd att göra.

  Vad gäller välfärden så är det lika mycket arabisk identitet. Hade de fått vara i fred så hade flera av dessa länder varit både sekulära och haft ett utbyggt välfärdssystem. Både Syrien, Irak, Libyen och även Egypten hade eller var på väg att bygga upp välfärdssamhällen i samma klass som Sverige. Men våra skattepengar var med att bomba bort allt detta. Undantaget Syrien.

  Så jo jag skiter i svensk identitet men inte i de sociala landvinningarna som kapitalet nu håller på att rasera bland annat med hjälp av detta tjafs. De har verkligen lyckats.

  Jag vidhåller min ”floskel”, ”Proletärer från alla länder förena er!”

 14. Leif Holmgren!
  I Menaländerna håller man inte på med klassanalyser det är något vi i västvärlden gör eller gjorde som läst Karl Marx. Du verkar inte ha förstått att det växer fram parallellsamhällen i Sverige och vissa andra Europeiska stater. Det vi får är klansamhällen som lyssnar till Imamen och inte till de folkvalda politikerna, det tycker jag är reaktionärt.

  Fram till 70-talet gällde assimileringspolitik i Sverige och de arbetskraftsinvandrare som då kom hade inga större problem med att flyta in i samhället, det gjorde dom utan att ha gått på SFI i flera år. Dessa invandrare kunde sättas i arbete från dag ett då dom kom till Sverige. Hur ser det ut idag är välkänt 7-10 år innan dom kan få egen försörjning då ofta med lönesubventions jobb. Det stora flertalet lever livet ut på allehanda bidrag. Trasproletariat som Marx sa.

  Jo, George Soros tillhör globalisterna han är deras skyltfönster utåt. I Ungern samarbetade Soros med nazisterna och var med om att beslagta judisk egendom.

 15. Det här med att tala med alla, gäller det i alla sammanhang? Man kan ju tala med grannar, arbetskamrater m m i en tvåvägskommunikation men talar man verkligen med någon när man skriver i en tidning? Och spelar inte kontexten in? Om man låter sig publiceras i en tidning som drivs av odemokratiska krafter skriver man inte då på deras villkor? Kommer Robert Mathiasson att kritisera rasismen, islamofobi, SD, NMR m fl, eller ligger han ”lågt” där? Och var går gränsen, skall Robert bli krönikör på Nordfront (NMR) också?

 16. Leif H,
  Ja, Thälmann… det gick ju inte så bra för honom, eller hans KPD (och ännu värre gick det för Tyskland). Thälmann gjorde ju då (1929-1933) precis de sekteristiska misstag då som errare och övrig vänster gör idag. Förkastar allianser och enhetsfronter, upprepar schablonmässiga, politiskt korrekta slagord och är tondöva för folkets upplevda behov – för att inte tala om hur blinda de är för läget för nationen. Ja, då blev det ju till slut så att de röda arbetarmassorna i Rote Frontkämpferbund till slut ledsnade på allt detta och gick med i SA. Med en slugare politik hade Thälman och hans miljonstarka sympatisörer lierat sig med närstående, lyssnat på vad folk sa och brytt sig om nationen. Nu knep Hitler allt detta. Du kan läsa mer i Massenpsychologie des Faschismus från 1933. Reich var själv KPD-medlem.

 17. “Proletärer från alla länder förena er!” är naturligtvis ingen floskel. Men hur skall du använda parollen Pierre? Hur använder du den Pierre? Jag har den liksom i bakhuvudet när jag gör något som kan öka förståelsen för och vikten av politiska skeenden. Som när jag till exempel skrev artikeln ”Vänta med kritiken…” den sista mars. Hurdå? Anders Persson skriver ”Jag tror inte att du [Pierre] egentligen skiter i den ’svenska identiteten’ när den tolkas som de demokratiska landvinningar folket gjort de senaste 100–150 åren.” I min artikel påpekar jag att en av dessa landvinningar är att statsministern satte sin lit till Folkhälsomyndigheten som i sin tur satte sin lit till det svenska folket (proletariatet). Är inte det en landvinning som just idag är värd att påpeka, och som faktiskt påpekas jorden över? Är inte det något typiskt bra svenskt, en del av den svenska identiteten? Och det är ett steg, om än litet, på vägen fram till att proletärerna i alla länder skall kunna förenas.

  När jag på 1960- och 1970-talen deltog i förstamajtåg var min favoritparoll ”Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet”. Men den solidariteten måste man/vi kämpa för, och den kampen innebär mycket ofta små, små steg. Ett sådant steg har Robert Mathiasson nu tagit, och det är bra. Men jag fortsätter att t ex läsa Proletären. Den ger mig bland annat god information om Latinamerika och det svenska folkets pågående kamp mot överheten. K:s förre ordförande Anders Carlsson har många gedigna kunskaper och skriver många bra artiklar i tidningen.

  Men oenigheten då Pierre? Oenigheten om t ex den nationella frågan? Ja det är ju en del av klasskampen, den kamp som förhoppningsvis för oss närmare ”föreningen” och ”kampenheten”.

 18. Global Politics skriver Ulf Karlström 7/5 att ”Ett upprop, med cirka 150 undertecknande akademiker, studenter och kulturarbetare, protesterade mot att SD:s partisekreterare Richard Jomshof skulle få föreläsa om partiets mediastrategi på en institution för journalistik vid Göteborgs universitet. Alla andra partier hade eller skulle hålla en föreläsning vid institutionen.”

  Vänstern ska aldrig ropa på censur, inskränkningar av yttrandefriheten. Jag kommer att läsa vad Robert Mathiasson skriver, oavsett i vilken publikation det är. Holmgren menar att man inte ska medverka i vad han stämplar som fascistiska media. Men kan man medverka i DN, SvD? Tidningar, inte minst DN, som ivrigt försvarar USA krig, sanktioner och deltar i krigsförberedande propaganda. Allt i ett globaliserade finanskapitalets intressen. Det är dessa krafter och deras media som är dagens fascism. Verkligheten har visat hur totalt misslyckad Holmgrens sätt att bekämpa rasism, fascism är.

 19. Det talas om KPD och Thälmann och bristen på enhetsfront och sekterism. Bara att hålla med om att KPDs linje fram till 1935 var sekteristisk. Men förstår jag er rätt när ni förespråkar enhetsfront MED fascismen, inte EMOT?

  Var KPDs stora brist att de inte sökte enhetsfront med Hitler? Onekligen hade ju många arbetare enats på det sättet om KPD och NSDAP hade slagit ihop sina påsar. Och inom ”nazist-vänstern” bakom Strasser och Röhm fanns det gott om klasskampsretorik. Är det det Robert Mathiesson menar när han utlovar att skriva om klasskampen?

  Gäller socialismen och kampen för arbetarklassen bara etniska svenskar? I så fall så finns det stora möjligheter till en bred enhetsfront mellan ”kommunister” och olika riktningar inom nationalsocialismen. Räkna inte in mig bara i den fronten.

 20. Bertil Carlman!
  Jag ser parollen som att arbetarklassen måste enas oavsett nationalitet. Jag anser också att i en perfekt värld så vandrar det inte in fler människor än de som behövs eller samhället ”orkar med”… I en perfekt värld finns för övrigt inga flyktingar.

  Imperialismen och deras krig tvingar iväg stora folkgrupper från deras hem. Både p g a krigen och kapitalistisk utplundring… De tar vägen någonstans. Vad är naturligare än att de hamnar i västländerna…
  Oljebolagen och bankerna bombar ju inte gärna sina hemländer.

  Som svar på det pratar nu stora delar av det som en gång var vänster om att stänga gränserna. Jag läser om hur Mathiasson, Littorin m.fl. gärna talar om hur brottsligheten breder ut sig i invandrartäta områden. Precis på samma sätt som borgerligheten bredde ut sig om brottsligheten i arbetarkvarteren förr.

  Man skapar en motsättning mellan ”utländsk” och ”svensk” (vad det nu är) arbetarklass. De skapar omedvetet eller medvetet en klassklyfta inom arbetarklass.

  Vad jag menar är att det är framtidens arbetarklass som vandrar in. Vare sig vi gillar det eller inte. Att som vänster göra sig till fiende med dessa är som att såga av grenen man sitter på. Det där med att de inte deltar i klasskampen är ju lite luddigt. Det gör ju ingen annan heller för närvarande. För övrigt är inte Johansson och Svensson och allt vad de heter redan i minoritet i arbetarklassen?

  Kämpa för att fackliga avtal följs. Sätt arbetsplatser som inte följer dessa avtal i blockad. Det är vad både vänstern och fackföreningsrörelsen bör inrikta sig på. Huruvida mångkultur är något bra eller dåligt är egalt i sammanhanget. Uppgiften blir att överbrygga den motsättningen. Att ena arbetarklassen oavsett ursprung och kultur…

  För övrigt skrev jag en insändare i Proletären för några veckor sedan i ämnet… Rubriken är något missvisande. Det handlar inte bara om att högutbildade är en resurs som ska utnyttjas. Det gäller främst arbetare.

 21. Du är misstänksam Sven Andersson.

  Du litar inte på att Robert M har omdöme. Det är klart att han, precis som du och jag Sven, ett tu tre kan begå ett allvarligt misstag; så är det att leva. Men Sven, vi bör nog vänta med vår kritik till dess att vi ser misstaget. Är det inte spännande Sven?

 22. Pierre S!
  Jag har just tittat på dina naturfoton (jag klickade på ditt namn). Speciellt gillade jag fotot med rödmire (Anagallis arvensis) och en blomfluga. Visste du att filmen Röda Nejlikan också handlar om rödmire. På en målning i filmen bär en dam en ring med en ”Röd Nejlika” på. Det är rödmire. Namnet på detta ganska vanliga ”ogräs” är dåligt känt. Blomman är mycket vacker.

 23. Sven Andersson!
  Jag tror inte att Robban har några onda avsikter för att han valt att skriva för nättidningen Nyheter Idag, som själva ser sig som libertianer, inte att förväxla med liberaler. Robban har på ett klarsynt sätt själv belyst sitt ställningstagande.

  Om Robban kommer att hålla en låg profil gentemot SD ser jag inte som något stort problem, om han nu skulle göra det. Även Nyheter Idag har haft flertal kritiska artiklar om SD och dess företrädare. Nyheter Idag har flera krönikörer som har en bakgrund inom vänsteretablissemanget exempelvis Markus Allard, det finns fler.

  Att Robban skulle börja på Radio Nordfront (NMR) ser jag som uteslutet. Det finns förvisso en ledande person inom Radio Nordfront som har sina rötter i Rättvisepartiet Socialisterna. Men KP står ju ganska långt ifrån RS ideologiskt.

  Det gemensamma är väl att dom firar första maj tillsammans vilket dom har gemensamt med nazisterna.

 24. Olle Josephsson har nu slutsvarat på Clartébloggen.

  Men det jag skrivit här ovan som svar på hans angrepp har han inte svarat på. Det finner jag lite märkligt. Men, det är frivilligt.

  Jag skall ändå kommentera vad han skriver om ”de senaste 50 årens svenska invandringspolitik”, om att den varit framgångsrik. Han slår med detta in en vidöppen dörr. Han utgår på ett försåtligt sätt från att Mathiasson och även jag är motståndare till invandring eller att ge flyktingar asyl i största allmänhet, alltså att det hos oss finns en främlingsfientlig eller rasistisk grundhållning. Det är inte första gången Clartéister försöker brunsmeta mig. Men det är som sagt bara korkat och uttryck för irritationen över att inte alla gamla vänner följer Clartés utpekande av färdriktning.

  Och till sist, att Olle Josephsson inte tror man kommer att kunna övertyga nya läsare via Nya Tider eller Nyheter Idag är just ett uttryck för att han ser alla arbetarrörelseflyktingar som hopplöst förlorade. Själv sitter han säkert riskfritt förskansad i sin lilla bubbla.

 25. Olle Josephssons ”slutsvar” på Clarté-bloggen är bedrövligt! Det är inte bara det att han är oense. Han vill dessutom tysta diskussionen. Och det är ju förklarligt när man inte har några argument.

  Samtidigt med publiceringen av hans eget ”slutsvar” fick de in ett inlägg från mig där jag försökte föra diskussionen vidare och ställa ytterligare frågor. Men det såg man naturligtvis till att slänga direkt i papperskorgen och sälla sig till dödgrävarna av yttrandefriheten. Här ska det vara tyst i klassen. Jag kommer osökt att tänka på den lilla knappen Ordfront tryckte upp i reklamsyfte för sin egen verksamhet med mottot: ”Talar när andra tiger! – Tiger när andra talar!”

 26. Onda avsikter… nej men snarare ett uttryck för den skräck alldeles för många vänstermänniskor känner över SDs framfart… Något som har tagit sig flera uttryck.

  Vad bubblan anbelangar så verkar det väl snarast som om var och en väljer sin egen lilla bubbla att tro på.

  Själv satsar jag på framtidens arbetarklass som bor och flyttar in i Sveriges förorter. Det är där framtidens klasskamp kommer att stå. Ju fortare vi inser det desto bättre.

  De läser inte Nyheter Idag

 27. Pierre S!
  Står inte ”klasskampen” där redan i dag? Vad med skjutningarna? Vad med rånen av ”rikingarnas” ungar och deras nya fina mobiler?

  Och var kommer ”framtidens arbetarklass” ifrån? Jag menar, den uppstår väl inte ur ingenting? Innan de ”flyttar in i Sveriges förorter” menar jag. Och varför väljer dom just förorterna?

  Och hur vet du att de ”inte läser” Nyheter Idag? Vilka undersökningar finns om det?

  Insikter är nog bra. Framför allt om de föregår ens åsikter.

 28. Bertil Carlman!
  Tack för det fina omdömet om mina bilder. Jo jag har ett svagt minne om att röda nejlikan i själva verket är rödmire. Blomflugan på bilden heter något så fantastiskt som Silverpudrad steppblomfluga…

 29. Dennis Z!
  Förstår inte frågan… Självklart kommer de någonstans ifrån… Asien, Afrika, Latinamerika, forna öststaterna osv…

  Att de inte läser Nyheter Idag var bara ett antagande… Förlåt att det inte framgick…

  Som sagt nu talar jag om den absoluta majoritet som liksom resten av befolkningen inte ägnar sig åt kriminalitet utan som tjänar sitt dagliga bröd genom hederligt arbete. Jag tror att de tycker lika illa om kriminalitet som de flesta av oss. Kriminaliteten har alltid varit högre i fattigområdena… Ju längre väg till en drägligare tillvaro desto fler som är benägna att ta genvägar.

  Som sagt förr var det borgerligheten som förfasade sig över brottsligheten i arbetarområdena. Nu är det delar av vänstern som tydligen förfasar sig över kriminaliteten i förorterna… Jag tror att den biten kommer att förvärras så länge vi inte får stopp på krigspolitiken. Den är verkligen skadlig för Sverige.

 30. Pierre S!
  Nu förstår jag. Du menar att det inte längre finns några svenskar i arbetarklassen. Det vore intressant med någon typ av källa för din uppfattning.

  Menar du också att borgerligheten (hur du nu definierar den?) inte längre förfasar sig över brottsligheten i arbetarområdena? Men de kanske förfasar sig över det som i alla fall drabbar dem själva eller deras barn?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.