Palestinska flyktingar 1948 (Foto: Wikipedia)

Internationella kvinnodagen 8 mars och runt om i världen, inte minst i Sverige, firas att kvinnor efter lång kamp fått rätten att leva och medverka i demokratiska samhällen på samma villkor som männen. Men vem befriar Palestinas kvinnor – som lever under dubbelt förtryck?Det gamla palestinska bondesamhället är i grunden patriarkalt. Det finns, framför allt i den äldre befolkningen, en utbredd ”förståelse” för kvinnors underordning – och i en enkät nyligen svarade 63% av männen och 50% av kvinnorna ja på frågan om kvinnor bör tolerera våld ”för att hålla ihop familjen”.

Försök från den palestinska myndigheten att införa en modern lagstiftning har stupat på den israeliska ockupationen, som istället vilar på en blandning av militärorder och gamla diskriminerande lagar från den brittiska mandattiden.Till skillnad från de judiska israeler som bor i illegala så kallade bosättningar på ockuperad palestinsk mark, omfattas palestinierna i samma områden inte av det moderna Israels lagar – någonting helt förödande för de palestinska kvinnornas frigörelse.

Kvinnorna i Palestina arbetar i stor utsträckning i jordbrukssektorn eller inom hemmet. Mindre än 5% av dem äger den mark de faktiskt arbetar på, och de är ofta utlämnade till maken och dennes familj för sin försörjning. Enligt en rapport av ”Borgen Project” – som granskar fattigdom och levnadsförhållanden runt om i världen – utsätts nästan 40%, i det avspärrade Gaza 50%, av de palestinska kvinnorna för någon form av våld av sina män, och 23% rapporterar våld på sina arbetsplatser.

Kvinnor och barn är också de som drabbas hårdast av olika israeliska militäraktioner mot den palestinska befolkningen. Speciellt i Gaza skapar brist på el och rent vatten, bostäder, skolor och mycket annat en helt ohållbar situation. Ett samhälle med över 46% arbetslöshet, och där fyra av fem familjer är beroende av livsmedelsbistånd, är en perfekt grund för våld och övergrepp inom familjerna. Rädslan för nya israeliska angrepp ökar stressen och en stor del av Gazas befolkning, inte minst barnen, lider av post-traumatisk stress.

Coronapandemin, som drabbar både Västbanken och Gaza med ytterligare avspärrningar, utöver de israeliska, har sannerligen inte förbättrat situationen. Enligt den palestinska statistiska centralbyrån har 74% av de palestinska flickorna och 79% av pojkarna under pandemin utsatts för psykiskt våld. Siffrorna för fysiskt våld är 62% respektive 68%. Antalet barnäktenskap har ökat dramatiskt.

Vem befriar Palestinas kvinnor? Vem ser till att ockupationen av Palestina och blockaden av Gaza upphör? Intresset bland de styrande i vårt land är näst intill obefintligt. Men när våra ledande politiker på Internationella kvinnodagen stolt förklarar sig vara för kvinnors frigörelse, och säger sig bedriva feministisk utrikespolitik, bör vi komma ihåg att de genom sin passivitet och brist på engagemang bär ett tungt ansvar för att situationen för kvinnorna i Palestina tillåts fortsätta.

Föregående artikelAmazon: ”Your book does not comply with our guidelines”
Nästa artikelSmaklösheten tycks nu utan gräns
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är läkare, palestinaaktivist och skribent bosatt i Borås.

1 KOMMENTAR

  1. Idag fick jag reda på av min särbo (kinesiska), att i Kina får alla kvinnor en halv dag ledigt p g a internationella kvinnodagen. I Sverige?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.