Regeringens schabbel efter Tsunamin förra julen dominerade totalt igår. Att Persson och Freiwalds gjorde bort sig har dom erkänt gång på gång själva. Men tror någon på allvar att Fredrik Reinfeldt skulle ha klarat provet bättre? Säkert mycket få tror det.

Men det intressanta med riksnyheterna – de med den stora publiken – är vilket urval de gör och hur de kommenterar. Urvalet styrs av en dold politisk agenda och kommentarerna blir mer och mer ointressanta, ja ofta rent korkade, som om dom inte orkar kolla fakta.

En av de få ventiler mot fördumningen i Sverige – med något inflytande över nyhetsklimatet – är Aftonbladets kultursida. Här finns åtminstone en liten motvikt mot den i övrigt plågsamt USA-styrda svenska mediavärlden. Idag har man en artikel av John Pilger som just talar om medieljuget. Han drar många avslöjande exempel och ger många tips på var man själv kan komma vidare och betydligt närmare sanningen.

Jag tycker mig se att Västvärldens mogulstyrda medier allt mer börjar kliva in i samma självcensurerande och inbäddande koloss som en gång medierna bakom järnridån som styrdes av Sovjetunionens ideologiska tvångströja. Där fanns dock ingen yttrandefrihet.

Håller ”yttrandefriheten” på att bli mogulmedias fikonlöv på samma sätt som ”mänskliga rättigheter” är Bushs ideologiska motivering för tortyr, napalm och fosforbomber?

Bakom järnridån lärde sig människor att genomskåda ljugandet och läsa mellan raderna. En marknad uppstod för illegal konst och illegala trycksaker. Så kommer det förstås snart att bli här med, ju tydligare mogulljugandet blir. Ännu är inte oberoende tidningar förbjudna. Misstänkliggörandet av allt som försöker existera oberoende av mogulmakten pågår ständigt. De flesta lever på skattepengar förresten (dock ej alla), så de hänger på en skör tråd.

Pilger berättar i sin artikel om den indiska författaren Vandana Shiva och om ”den kuvade kunskapens uppror” som pågår för fullt. När ska det nå oss? Det är kanske snart här.

Jag har i alla fall övergått till Internet för att informera mig om världsläget. Det är lite krångligare, men det finns många som hjälper till och du får kontakter. Gå med i nätverk och anslut dig till intressanta mailinglistor. Sök upp de stora oberoende nyhetsförmedlarna och verkligt undersökande reportagen på Internet. Sluta lita på Rapport och Aktuellt. Än har vi yttrandefrihet.

Föregående artikelFörsvarsmakten blev krigsmakt
Nästa artikelSvenska språket och Harold Pinter
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Tyvärr har Aftonbladets kultursida försämrats sedan medelklassvänsterns favorit Åsa Linderborg blev chef, nu finns inte Pilger, Chomsky, Myrdal m. fl aldrig eller sällan (Myrdal) med på sidan. Nu är det genusfrågor som dominerar, så kan det gå.

  2. Vad läser du för Aftonblad, Tommy? Från 2005? Senaste veckan har ju den gode JM medverkat nästan varje dag.

  3. Jag gillar inte Julen, har aldrig gjort det. Det är så mycket jäkt, folk blir stressade, får kort stubin och det blir onödiga gräl. Betydelsen av Kalle Anka klockan 3 på Julaftons eftermiddag måste vara terapeutisk: att tvinga folk att varva ner en aning innan maten och Tomten.

    Nej, tacka vet jag Nyårsafton!

    PS: När jag gjorde en sökning på ordet ”julen” för att stoppa in den här utgjutelsen, dök bl a den här 11 år gamla betraktraktelsen av Knut upp. På den tiden (2005) kunde man inte skylla på Putin och populisterna om folk inte alltid litade på Myndigheternas nyhetssändningar!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.