Torsdagen den 23 mars år 1933 höll tidningen Simplicissimus ett redaktionsmöte i närvaro av två representanter från det nazistiska inrikesministeriet. Utgivningen av de två senast färdigställda numren av tidningen hade stoppats och en dryg vecka tidigare hade redaktionslokalerna vandaliserats av nazistiska SA-män.

beschliss
Klicka för större bild.

Under omständigheternas tryck valde hela redaktionen att underteckna vidstående uttalande. När detta var gjort tog de två nazisterna med sig Th. Th. Heine in i ett sidorum. Heine var den ende redaktionsmedlemmen av judisk börd och var en av dem som år 1896 hade startat tidningen. Under hot om fängelse och koncentrationsläger pressades Heine att skriva under en deklaration om att dra sig tillbaka från all konstnärligt och redaktionellt arbete med Simplicissimus.

Nästan på dagen åttioett år senare tränger sig ett antal män in på chefens för Ukrainas nationella TV-bolag, Aleksandr Pantelejmonov, kontor. Det är Igor Mirosjnitjenko, parlamentsledamot från den styrande koalitionen, och ett kotteri av andra nationalistiska rada-ledamöter, som med våld tvingar TV-chefen att skriva under sin egen avskedsansökan.

Övergreppet filmades av en av de stolta förövarna, lades upp på Youtube och blev blixtsnabbt masspridd över världen. Men den togs dock snabbt ner sedan våldsverkarna insett att de gjort bort sig.

Vi har nu fått vänja oss vid att se bilder och filmer med unga män beväpnade med basebollträn i en rad olika sammanhang i Ukraina. Det kan väl möjligen vara Carl Bildt som ser detta som ett uttryck för ungdomens sportintresse. Vi andra oroar oss.

Nu rekryteras personal till Ukrainas väpnade styrkor. Främst i kön att dra på sig en uniform står förmodligen de som vill byta ut sina basebollträn mot gevär. Jag har full förståelse för de Krimbor som röstat för ett samgående med Ryssland för att undvika hembesök från dessa den nya ukrainska regimens skyddskårer.

För den som vill bekanta sig med Simplicissimus finns hela utgivningen från 1896 till 1944 på en egen webbsida, inklusive de två nummer vars utgivning stoppades år 1933. Årgång 37, nummer 50 och 51.

www.satirarkivet.se hittar du bilder av följande tecknare som deltog i redaktionsmötet år 1933. Olaf Gulbransson, Eduard Thöny, Wilhelm Schultz, Erich Schilling, Th. Th. Heine och Karl Arnold.

Olaf Gulbranssons bilder är publicerade i numren omedelbart före och efter det ödesdigra redaktionsmötet och visar hur tidningens linje omedelbart ändrades. Där finns också den principförklaring till stöd för den nya politiken som publicerades i första numret när utgivningen återupptogs.


Dokumentet är hämtat från boken Olaf G., Optimal Press 2007, sid 140.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Föregående artikelJanne-Stefans och förstelärarna
Nästa artikelHjälpsamma herrn
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.