deachmen_520

Hur ska det här med Grekland sluta? De har bluffat sig in i EU, fört en oansvarig ekonomisk politik som berikat bankirer och den grekiska gräddan. Nu står de grekiska bankerna där med sina enorma fordringar på grekiska låntagare, som inte har råd att betala om deras pensioner och löner sänks. De grekiska bankerna har lånat i tyska banker, som för allt i världen inte vill efterskänka några skulder.

Att lasta över skulderna på det grekiska folket är förstås enda lösningen inom euro-systemets ram. Men nu verkar det som det också finns en annan väg. Ekonomiprofessorn Paul Krugman talar om att Grekland kan tvingas återinföra Drachmen igen, som avskaffades 2002, då man övergick till euron. På så sätt kan man devalvera internt, locka turister till landet och öka sin export.

Men kommer tyska och grekiska banker att tillåta det? Kommer EU att tillåta det? Vad händer med de andra sorgebarnen Portugal, Spanien och Irland? Kommer EU att klara  prestigeförlusten? Med stort allvar ställs plötsligt alla de frågor som viftades bort som djupt oseriösa av euroentusiasterna för några år sedan. De svenska politiker som framöver kommer att tala om att vi ska ansluta oss till euron blir lätträknade.

Artiklar i ämnet: Sydsvenskan, SvD, HD, DN, Aftonbladet, Privata affärer

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelVa fan är en ”sajdkick”?
Nästa artikelMarkus Anderssons konst oroar
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

8 KOMMENTARER

  1. Knut!
    Jag kommenterade ditt inlägg om att förstatliga bankerna för nån vecka sen. Nu tycks redan Finanskris.2 vara i faggorna. Bildt behöll sitt statsmannamässiga lugn i Aktuellt i kväll. Nu måste vi alla vara solidariska med Grekland och ställa upp med slantarna. Vi måste även stödja resten av PIIGS-länderna när de behöver vår solidaritet. Enligt Bildt. Såg att Stefan skrivit en mycket bra kommentar på sin blogg där du varit inne och kommenterat.

    Jag rekommenderar nu att du och andra varje dag följer bloggen Cornucopia och några av de bloggvänner han har, Flute, MusikCentrifugen och Vidsynt t ex. De är inte folklig vänster någon av dom, men där läser du det som endast i undantagsfall rapporteras om i svenska medier. De är få på den folkliga vänsterkanten så har en susning om vad som händer just nu. Allra minst jag själv. Vänstern önskar sig tillbaka till 2007 när svindelhjulen snurrade som värst.

  2. Jo, om drachmen mot förmodan skulle återinföras blir det ju en oerhörd prestigeförlust för EU. Men för de europeiska folken bör ett turistparadis som Grekland fungera. Så slipper vi de långa, energikrävande resorna till Thailand t.ex.

    Fast om man köper en eller två balkonglådor kanske det räcker …

    Det är väl fortfarande varmt på Grekland om sommaren? När jag var där 1981 (tog tåget från Göteborg, ca 72 timmars resa) var det väldigt varmt …

    Och det verkar som om det blir en het sommar i år igen!

  3. Ursäkta om en ”ekonom” blandar sig i diskussionen. Bli inte rädda, för vi kan säkert gemensamt bena upp en del elementa. Och Kjell, nog kan det bli väldigt varmt i Grekland! T o m alldeles för varmt, vi minns väl alla de förhärjande busk- och slybränderna (skogsbränder är väl lite mycket sagt, de dumma grekerna högg ju ner sina skogar redan på Homeros’ tid) för ett par somrar sedan. Nu är det ju mera Kalifornien som eldhärjas och där har vi ju ett gemensamt kännetecken med Grekland, de usla statsfinanserna!!!

    Fast inte vet jag om det är vetenskapligt att koppla samman de offentliga krisekonomierna med eldfängdheten i såväl Kalifornien som Grekland. Och när det gäller krislandet i Europas diagonalt motsatta hörn är det ju för det mesta fråga om rök. Vi kan lugnt luta oss tillbaka mot det gamla (och därmed säkerligen väl belagda) ordspråket: Ingen rök utan eld!

    Men i dagens så turbulenta förhållanden i naturen känns det också tryggt att kunna lita till att ekonomin är så förutsägbar. Knut pekar direkt på den svaga punkten i systemet när han talar om samarbetet mellan grekiska och tyska banker. Inte minst är ju detta lite av ”interna” bankaffärer. Gå bara tillbaka till den (för tillfället?) avsomnade ”baltiska krisen”, som ställde våra svenska (visserligen relativt små) bankimperier i bjärt belysning. En lettisk devalvering skulle allvarligt skakat SEB och kastat in Swedbank i ett mycket besvärligt läge. Faran för dessa svenskklenoder tvingade fram skarpa uttalanden från såväl Borg som Reinfeldt. Det finns all anledning att ta den tyska oron för vad som ska hända i Grekland på allvar. Och inte är våra svenska bankkoncerner utan tyska kontakter. Allt hänger ihop och alla kämpar nu förtvivlat för att slippa sitta kvar vid det europeiska finansspelets bord – ensamma med Svarte Peter på handen!

  4. Nog borde det övervägas att sätta bankerna i statligt fängelse, och staten under folkligt demokratisk kontroll. Inte skulle det bli sämre.

  5. Jo då, på många sätt skulle det säkerligen bli sämre. Och, givetvis, på flera andra områden skulle det bli bättre.

    Skulle man kunna överväga en uppdelning i infrastruktur och tjänster? Ungefär som fördelningen mellan Banverket å ena sidan med SJ och övriga transportföretag å den andra?

    När det gäller kapitalbildning har Sverige redan en relativt stor andel offentligt sparande (även om den minskat på senare tid). Frågan är väl där närmast om även det individuella sparandet till viss (eller kanske stor) del ska räknas till infrastrukturen? Med dagens ränteläge verkar den gamla hederliga madrassen väl så bra som olika bankkonton! Med den fördelen att tillgångarna skyddas från statlig kleptokrati. Minns hur Feldt inledde stölden av pensionspararnas pengar!

  6. Det där med uppdelning i infrastruktur och tjänster låter konstruktivt. Vi skickar det förslaget till Anders Borg och Thomas Östros. Om ni läser det här vore jag tacksam för ett svar. Välkomna!

  7. Mer om krisen i ”southprime”-länderna kan man höra här:

    https://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2358552&BroadcastDate=&IsBlock=

    från dagens (måndag 10/5) Studio ett. Susanne Palme och Alice Petrén får inleda med intressanta och faktatäta genomgångar av EUs stödbeslut och situationen i Portugal och Spanien kommer (efter ca 9 minuter) en diskussion mellan Nils Lundgren (f d EU-parlamentariker som partiledare för Junilistan) och Annika Ström-Melin (ledarskribent på DN och f d fibbare/Clartéaktivist). Roligt hur ekonomiprofessor Lundgren avslöjar ekonomiideologen (fast numera från annat håll än tidigare) Ström-Melin i frågan om huruvida den europeiska överklassen eftersträvar en unionsstat eller ej.

    Det är skönt att man inte bara behöver lita till Annika Lantz för att få fakta belysta i radion!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.