”Hur kan den ryska regeringen lita på Washington när Washington i en kupp störtar den valda regeringen i Ukraina och installerar en marionettregering som omedelbart öser fientligheter mot Ryssland och den ryskspråkiga befolkningen i Ukraina samt förstör sovjetiska krigsmonument till minne av Röda arméns befrielse av Ukraina från Nazityskland?

Hur kan den ryska regeringen lita på Washington när Rysslands president kallas vid alla upptänkliga namn, inklusive ’den nye Hitler’, och omotiverat anklagas för alla slags brott och personliga misslyckanden?

Washington och dess neokonservativa monster har med sin demonisering förstört förtroendet och givit Ryssland skulden till det våld i Ukraina till vilket Washington är ansvarigt. Washington har tvingat EU att införa ekonomiska sanktioner mot Ryssland, helt byggda på lögner och falska anklagelser.

Ryssarna vet detta. Man uppfattar den öppna fientligheten, de uppenbara lögnerna, den aldrig sinande råa propagandan, hycklande dubbelstandarden och önskan till krig.”

Vems sa detta? Var det en ”förvirrad svensk Putinist”, eller en gammal övervintrad Stalinist? Nej, orden härrör från Jack Matlock (USA:s Sovjet-ambassadör 1987-1991) och ett anförande han höll den 11 februari 2015 hos National Press Club i Washington – återgivna i en artikel av P C Roberts (översatta till svenska på jinge.se). Matlock beskriver i sitt tal hur president Reagan vann den sovjetiska ledningens förtroende för att få ett slut på kalla kriget och risken för ett kärnvapenkrig.

President Ronald Reagan var alltså en förrädare mot västerländska grundvärden? Ja, i svensk press är detta den enda rimliga slutsatsen. Eller …

Föregående artikelVi balanserar på hög höjd
Nästa artikelÄntligen tillbaka
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.