Vem ska man tro på?

you-can-steal

På svenska: Du kan stjäla våra röster men inte våra röster 🙂

Det pågår en vild debatt i USA om tidigare (och kommande) valfusk. En av mina engelska favorittidskrifter är Private Eye, en politisk “skvallertidning”. Bland dess specialiteter är att ställa påståenden emot varandra, påståenden vid olika (icke alltför åtskilda) tillfällen av samma politiker, kolumnist eller ledarskribent. Jag kom att tänka på detta när jag läste DNs och SvDs lite olika kommentarer till Donald Trumps senaste utspel, att valet kommer att vara “riggat”.

Först DN: TRUMP KAN SKADA DEN AMERIKANSKA DEMOKRATIN och REPUBLIKANSKA JURISTER: DONALD TRUMP HAR FEL

“Republikanska jurister säger att det är omöjligt att valet den 8 november är riggat, tvärs emot partiets presidentkandidat Donald Trumps upprepade påståenden de senaste dagarna.

“Självklart händer storskaliga valbedrägerier på och före valdagen. Varför förnekar republikanska ledare vad som händer? Så naivt!” skrev Trump på Twitter på måndagen.

Chris Ashby, advokat för den republikanska kampanjen, säger att Trumps anklagelser, som inte stöds av några bevis, kan underblåsa oroligheter och är ”ogrundade” och ”farliga”.

Och så öppnar jag SvD och läser Janerik Larssons TILL TRUMPS FÖRSVAR:

Till slut några ord till Trumps försvar. Just nu ifrågasätter han det amerikanska valsystemet och hävdar att det är ”fixat” till hans nackdel. Det är säkert inte sant, men man ska i vårt ordentliga land vara medveten om att de 50 delstaternas sätt att hantera valen på är allt annat än klanderfria.

Man kan säga mycket om detta, men just det faktum att USA är en federation där centralmakten – den federala staten – inte direkt kontrollerar valprocessen ger utrymme för både det ena och det andra.

Att det förekommer valfusk i USA är en sanning lika gammal som republiken.

Jag vet inte om det är en myt men det har många gånger hävdats att det var ”återuppståndna döda” i Illinois som gav John F Kennedy segern över Richard Nixon.

Så vem ska man tro på? DN skriver för “alla”, Larsson för en mer kvalificerad grupp av företagare, entreprenörer och näringslivsintresserade, som hellre vill veta hur det är än att matas med propaganda.

... är läst 332 gånger!

  2 kommentarer for “Vem ska man tro på?

 1. Dennis Nilsson skriver:

  Man slutar att läsa svenska MSM-medier, och nyttjar istället mänsklighetens största bibliotek, Internet, för att hålla sig underrättad. Det är där alla oberoende media finns.

  Vilka som äger SvD och Bonniers är ingen nyhet.

 2. Anders Persson skriver:

  En bekant, en intellektuell vän av svenskt näringsliv och liberalt livsmönster skickade mig denna artikel av Nick Cohen i New York Times.

  Artikeln går ut på att, fast Hillary Clinton ligger bra till bland välutbildade, ligger hon dåligt till bland lägre utbildade. Både Nick Cohen och min liberale vän var oroliga för detta, eftersom det kan föra Donald Trump till makten.

  Jag fann då ett tillfälle att demonstrera lite marxism. Jag skrev en e-post till min bekant:

  “Tack för artikeln. Den var mycket intressant och värdefull. Den bekräftar också vad någon (klok) marxist har sagt (kanske Kalle själv) nämligen att bourgeoisien måste utbilda arbetarklassen, inte bara i dess (arbetarklassens) intresse, utan också i sitt eget (dvs bourgeoisens). Ty buorgeoisiens makt vilar på en stark och klok arbetarklass. Den del av den amerikanska kulturen som präglas av “dumhet” kan nu ta överhanden, p g a brister i utbildningsväsendet, den som vi i Sverige sedan länge kopierat.”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.