Foto från stämman 1977 av Odd Uhrbom, tryckt på baksidan av FiB/K 10/1977
Foto från stämman 1977 av Odd Uhrbom, tryckt på baksidan av FiB/K 10/1977

Då handlade det om samma sak, men i spegelbild: medan man idag får kritik om man kritiserar USA:s, NATO:s och EU:s imperialistiska agerande, utan att samtidigt stå bakom en trovärdig analys av det ryska samhället, så gällde tvisten i slutet på 1970-talet om man fick kritisera Sovjetunionens imperialistiska agerande utan att samtidigt stå bakom en trovärdig analys av det sovjetiska samhället (1).

Följande text är mitt svar till ett inlägg av Mats Parner och hans namnen Mats Lundström i ”Fibbaren” hösten 1977. Jag har inte tillgång till deras första inlägg, men läsaren bör av sammanhanget få en kläm på vad det hade handlat om.

Anders Persson svarar Mats Lundström och Mats Parner (2)

Såvitt jag förstår saken ligger det utanför FiB/K:s möjligheter att avgöra om någon stat är eller har varit ”socialistisk”, ”liberal” eller ”reaktionär”. Vad vi kan göra är att utifrån vår definition av ”imperialistisk handling” ta ställning till vissa historiska händelser. Detta tycker jag är en styrka.

Med vår definition blir självfallet Sovjetunionens angrepp på Finland 1939 och annekteringen av de baltiska staterna 1940 imperialistiska handlingar (3).

Om Tjeckoslovakien skriver Mats&Mats att det förlorade sitt nationella oberoende långt tidigare än 1968.

– Men varför var det då nödvändigt för Sovjet att ockupera landet 1968?

Mats&Mats skriver att alla som stöder parollen ”Sovjet ut ur Tjeckoslovakien” också måste binda sig för någon teori om Sovjetunionens utveckling sedan 1917. Detta för att ”bedriva en trovärdig(?) antiimperialistisk politik”.

Vidare skriver de att ”ett fördömande av Tjeckoslovakien 1968 skorrar obönhörligen falskt om man ser mellan fingrarna med tidigare övergrepp – t ex invasionen av Ungern 1956.”

Som väl var tillämpade DFFG (De Förenade FNL grupperna) på sin tid aldrig en sådan sekteristisk syn i sitt anti-imperialistisk a arbete. Bland alla de hundratusentals människor som demonstrerade för ”USA ut ur Vietnam” eller bland de miljoner som skrev på listor med samma innehåll var det få som var klara över USA:s roll i Sydkorea, USA:s roll i Palestina, USA:s roll i Latinamerika eller Europa (4).

– Skorrade deras protester också falskt?

Anders Persson
FiB/K i Norrköping


Fotnötter:

1) I den ”råa” gatuagitationen brukade vi fråga tveksamma själar vad de skulle göra under en mörk natt, i en skum gränd, om en svart skugga av en grovt byggd man kom emot dem med något som liknade en kniv i handen. Skulle de, innan de bestämde sig vad de skulle göra, först noga undersöka om mannen hade onda avsikter, var på rymmen från en psykisk behandling och om det verkligen var en kniv han hade i handen.

2) Ur ”Fibbaren” hösten 1977. Jag har inte deras inlägg, men av mitt svar att döma och vad jag minns från den tiden kritiserade de FiB/K:s anti-imperialistiska politik från ”vänster” eller vad många skulle kalla ”trotskistisk” synvinkel.

3) Ordfront, Oktoberförlaget och dess fortsättning Askelin&Hägglund gav kring 1980 möjligheter för estniska exil-författare som Andres Küng och Ülo Ignats att publicera sig i ett politiskt läge då många förlag valde att ”ligga lågt” emot Sovjetunionen. Nuvarande ledarskribenten på UNT, Håkan Holmberg, skymtar också bland författarna i utgivningslistorna på dessa mer eller mindre ”maoistiska” förlag. I vad mån FiB/K också öppnade sina spalter har jag inte haft möjlighet att undersöka.

4) Om jag inte minns fel var det runt 1974 som Moderata Ungdomsförbundet i Malmö deltog i en Vietnamdemonstration. Det var en avspegling av den USA-vänliga opinion som, just för att de gillade USA, ville att de skulle lämna landet. Detta oväntade steg har faktiskt blivit föremål för en vetenskaplig avhandling. Var inte de ett viktigt tillskott till enhetsfronten?

 

Föregående artikelStig-Björn Ljunggren: Vi lever i förkrigstid
Nästa artikelLivspusslet i Gaza

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.