Vetlanda – Afghanistan (Montage: K Lindelöf)

Vetlanda sörjer. Det är helt förståeligt. Folk tänder ljus, i medierna undrar man hur det kunde hända. ”Vänliga Vetlanda.” En symbol för den svenska tryggheten, det oskuldsfulla.

Varför just här?

Men det är något som saknas bland alla reaktionerna. En sak är helt obestridlig. Den 22-åring som är misstänkt för dåden kommer från Afghanistan. Det finns ytterligare en sak som är helt obestridlig. Sverige deltar i kriget i Afghanistan sedan flera år. Är det något som är värt att nämna? Finns det inget samband? När Vetlandas kommunalråd intervjuas i TV efter dådet vore den självklara frågan – hur ser du på kriget i Afghanistan? Men icke. I stället för en debatt om Sveriges deltagande i kriget uppstår en debatt om 22-åringens nationalitet.

Men att folk flyr från krig är väl inget konstigt.

Kriget är visserligen på upphällningen. USA, Danmark, Tyskland samt en del andra Natoländer har bedrivit krig i strid med folkrätten. Men även Sverige. Och Sovjet. Alla förlorade.

Kriget i Afghanistan har förorsakat afghanerna ett kolossalt lidande. 2,7 miljoner befinner sig på flykt utomlands, många till Sverige. 1,2 miljoner är på flykt inom landet. Det råvarurika landet borde med sina naturtillgångar varit rikt och välbärgat men landet är i stället förött, fattigt, utblottat. Har Sverige som krigförande land någon skuld – till flyktingströmmarna?

Kriget har bedrivits trots att en majoritet av svenskarna har varit emot. Men det finns också en opinion som helhjärtat stödjer den svenska krigsinsatsen. Det finns också dessvärre stöd i riksdagen för kriget.

I Vetlanda tar man nu hand om varandra och visar solidaritet med de drabbade. I Afghanistan tar man också hand om de drabbade. Så gott det nu går. De skadade uppgår till hundratusentals. Åt de döda kan man ingenting göra.

Det är långt från Afghanistan till Vetlanda. Och nära.

Föregående artikelNorra Krimkanalen – ett jätteprojekt
Nästa artikelAmazon: ”Your book does not comply with our guidelines”
Peo Österholm
Peo Österholm är jorunalist och författare och aktiv i FiB/Kulturfront.

8 KOMMENTARER

 1. Anders Borg sa med ett snett leende till Kerry, eller var det till självaste Obama: ”Ni tar hand om kriget så tar vi hand om flyktingarna.” Det var kanske lite ironiskt menat, men samtidigt var det en bekräftelse på en tydlig arbetsfördelning mellan samverkande parter i ett smutsigt krig. Och dessvärre är det ju så att Sverige även deltagit i direkta operationer ”with boots on the ground” (och till råga på allt visar TV4 just nu en vidrig svensk underhållningsserie, ”Elitstyrkans hemligheter”, hur dessa boots rekryteras).

  Så långt har du rätt Österholm. Absolut. Men du kan ju inte på allvar mena att den som gick och handlade på Willys i Vetlanda, eller den som bara strosade på sitt torg ska känna någon som helst egen skuld i att han blev brutalt nedstucken med kniv. Mycket olämpligt att göra den glidning som du gör. Den göder dessutom de osannolika och avskyvärda gråterskorna som i dagarna går in till försvar för den mordmisstänkte.

  Det går att hålla två bollar i luften samtidigt. Det går att skriva 2 inlägg på bloggen. Den ena om kriget i Afghanistan, den andra om att de tusentals män från Afghanistan (eller Iran) som inte har asylskäl ska utvisas omedelbart. Hade Sverige följt Mig-verkets beslut hade 7 personer i Vetlanda inte blivit attackerade med kniv. Regeringen, och ett och annat riksdagsparti, ska skämmas. Men folket i Vetlanda bär ingen skuld.

 2. ”Det finns också dessvärre stöd i riksdagen för kriget.” Ja, men vem i riksdagen? Låtom oss gå till riksdagprotokollen!

  2020–12–09 röstade riksdagen senast om fortsatt svenskt deltagande i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan.

  Reservationer från (sd) och (v), som ville ha beslutet ”Riksdagen avslår regeringens förslag”.

  JA till fortsatt svenska deltagande: alla ledamöter som tillhör riksdagspartierna (s) (m) (c) (l) (kd) (mp)
  NEJ till fortsatt svenska deltagande: alla ledamöter som tillhör riksdagspartierna (sd) (v)

  Nedan har jag sammanfattat omröstningarna 2009–2019. De är inte helt jämförbara, eftersom RSM föregicks av ISAF

  Votering 2019:
  JA: (s) (m) (c) (l) (kd) (mp)
  NEJ: (sd) (v)

  2014, 2015, 2016, 2017, 2018: som 2019

  2013:
  JA: (s) (m) (c) (l) (kd) (mp)
  NEJ: (v)
  AVSTOD: (sd)

  2012: som 2013

  2011 som 2013 plus att Annika Lillemets (mp) och Valter Mutt (mp) röstade NEJ

  2010 alla partier för ISAF, men (sd) och (v) yrkade att Sveriges deltagande skulle avslutas 2013.

  2009: Bara (v) röstade NEJ (sverigedemokraterna ej i riksdagen)

 3. Enligt en nyhet från exakt24 hade afghanen fått avslag om en turistresa till Afghanistan dagen före attacken.

  Socialtjänstens uppgift kan knappast vara att ge bidrag för en turistresa. Kan detta vara orsaken till attacken?

 4. Knivdåden i Vetlanda där gärningsmannen under ca 15 minuter till synes planlöst rände runt mellan fyra platser och knivskar 7 vuxna män är i sanning fasansfullt. Enda trösten är att inga dödsoffer krävdes, och att förövaren greps vid liv, vilket möjliggör förhör. Motivet är än så länge oklart, oavsett vad vissa vrålapor i s k sociala medier påstår. Utredningen går f n längs två spår, dels har Växjö TR beslutat om en paragraf 7-undersökning (förr kallad ”liten sinnesundersökning”), dels undersöker polisen och SÄPO om det fanns några jihadistiska motiv och om det förekommit kontakter med andra som kan ha lett till radikalisering. Där är vi nu, enligt min mening en så här långt förnuftig utredningsstrategi. Med andra ord, ”The jury is still out”, vi får vänta och se. Fortsättning lär följa.

 5. Hans M G!
  Din text låter som värsta sortens pressträff med Stefan Löfvén och Anders Ygeman, eller med någon medietränad kommunikatör på polisen: ”Vi vet ingenting, vi lovar ingenting, vi ser ingenting”. Din beskrivning av gärningen andas bagatellisering och bristande empati med offren. Du använder vackra ord ”tills synes planlöst”, ”rände runt”, ”i sanning fasansfullt”.

  Men, nej, fy fan säger jag, som gärna är en av dem du nedsättande kallar vrålapor: Den mannen som ”rände runt” i Vetlanda hade inget där att göra, (det var han som var på fel plats, vid fel tillfälle – det var inte offren som var på fel plats vid fel tillfälle som polisens presstalesman sa – han har öht inget här i landet att göra, han är en som skulle ha förpassats hem igen för länge sedan (eftersom han saknar asylskäl).

  Och apropå din fina jury som ”är ute”: Det finns en legitim jury som har rätt att vråla och den juryn är inte ute, den är på plats, och den är inte glad. Skicka hem alla som inte ska vara här! Låt folk vråla. Låt folk vara ursinniga. Låt knotarna knota!

 6. Leif S!
  Även om jag är av samma åsikt som du i frågan om gärningsmannens vistelse här i landet tycker jag inte att din ton inbjuder till fortsatt meningsutbyte. Och det borde vi verkligen kunna ha i de här frågorna. Hans M G är av uppfattningen att ”motivet är än så länge oklart”, vilket ju var det som enligt polisen ”prioriterades högst” i de första rapporterna. Sedan upphörde information om detta och gärningen var plötsligt inte ett ”eventuellt terroristbrott” utan kort och gott ”mordförsök”.

  Våra huvudströmsmedia säger inget av betydelse. Det krävs en aktiv frilansjournalist, Joakim Lamotte, för att vi ska få reda på att ett (eller flera?) av offren säger att gärningsmannen utropade ”Allahu Akhbar” i samband med dådet. Något polisförhör hade då inte ens hållits med den skadade! Däremot har åklagaren förordat om en s k ”liten psykutredning”, vilken har att avgöra om den större psykiatriska utvärderingen ska göras. Verkar som att myndigheternas sikte är inställt på att gärningsmannen inte är riktigt klok!

  Och det kanske han inte är. Att han däremot inte har något här att göra är dock klart! Han är här p g a den av Sveriges förra regering med stöd av Centern i riksdagen genomtvingade s k ”gymnaiselagen”. En lagstiftning som enligt lagrådet ”passerat gränsen för begriplig lag”. Med berått mod står nu Stefan Löfven och Anne Lööf med blod på sina händer. Om halvtannat år kan vi dock rösta bort dessa ”vrängare”. Håll det i minnet!

 7. Dennis Z!
  Tack för din kommentar. Nej, min ton var verkligen inte den allra finaste, kanske. Men jag är spyless på alla uttalanden på pressträffar och liknande som säger åt folk att ”inte vara rädda” ”inte låta hatet ta över” och annat trams.

  I min värld betyder yttrandefrihet att folk har rätt att ge uttryck för det som känns rätt och riktigt. Och vrålet har sin plats idag.

  Jag struntar blankt i vad GM skrek eller inte skrek. Det var inte min poäng. Jag vet bara att han INTE ska vara här. Och att denna illgärning sällar sig till ett antal motsvarande från Kiruna i norr via Västerås till Malmö i söder.

  Dennis, i sakfrågan är vi alltså överens, om än inte i frågan om taktik.

 8. ”Bagatellisering”? ”Bristande empati”? Jaha, det är så det brukar låta på somliga håll när någon som jag uttrycker en – låt vara relativ – tillfredsställelse över frånvaro av dödsfall och att förövaren haffades levande. Samt att åklagare och polis nu kan genomföra en ordentlig utredning. Många förhör med brottsoffren och ett stort antal vittnen ska hållas, beslagtagen dator och telefon ska finkammas jämte ev övrig dokumentation. Här gäller Brottsbalken och Rättegångsbalken i Svea Rikes Lag, inte den folkdomstol på nätet Leif tycks hålla så högt.

  Då förundersökningssekretess råder fram till dess åtal väcks, vidhåller jag med viss emfas att vi utomstående inget vet om motivet till de gräsliga överfallen. Det kan vara en akut haschpsykos, ett planerat jihadistdåd eller en kombination därav.

  Brottsoffren och deras närstående är med all sannolikhet traumatiserade, de lär behöva olika terapeutiska insatser framöver. Något jag hoppas den småländska sjukvården klarar av att tillhandahålla.

  Asylprocessen går i tre steg; vid avslag hos Migrationsverket kan man överklaga i två steg, till Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen. Såvitt jag förstår hade gärningsmannen fått avslag i två instanser och väntade på prövningstillstånd i högsta instans. Alltså var frågan om asylskäl inte slutligt avgjord. Även vid slutlig avslag med beslut om utvisning kan s k verkställighetshinder föreligga, t ex för äkta kristna konvertiter och dito HBTQ-personer, i synnerhet till Afghanistan där risken att bli dödad är mycket stor.

  Till sist Leif, kan Du vara viss om att jag är minst lika sorgsen och förbannad som Du över knivdåden i Vetlanda, även om jag visar det på annat sätt!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.