Göran Sonnevi


Men det finns bara dom här
människorna som
finns här,
slitna, förbrukade Och det måste gå
För det går ju
inte utan människor
Även om de flesta inte fungerar så bra
är dom inte skit
Vi är inte skit

Orden är hämtade ur Göran Sonnevis diktsamling Det måste gå (1970). Ett, efter alla läsningar under åren, slitet exemplar står i mina bokhyllor. 

Jag har citerat dessa ord vid flera begravningar, de understryker den stora saknaden efter de människor vi älskar och förlorar.

Det finns inga andra människor, de vi förlorar kan inte ersättas.

Sonnevis dikt kommer osökt till mig, när jag förtvivlar och rasar över bilderna från Israels slakt av kvinnor och barn i Gaza. 

Jag har som gästföreläsare vid Birzeit University utanför Ramallah tillbringat sammanlagt sex veckor på Västbanken.

Fått många vänner där. Människor som du och jag och som försöker leva normala liv. Inga terrorister. 

Men utsatta för ockupation. Illegala bosättningar som bara växer och växer.

Världssamfundet – finns det något sådant längre, värt namnet? – låter det ske.

Rör man sig på Västbanken påminns man hela tiden om ockupationsmaktens närvaro. På huden får man de förnedrande och förtryckande uttryck den tar sig. 

Det viftas med vapen, israeliska soldater skriker ut sina order och trakasserar, provocerar och plågar. 

På universitetets vägg har bosättare med feta svarta bokstäver skrivit att blod skall flyta.

Det som sker i Gaza, sker i den logiska förlängningen av det Israel utsätter palestinierna för. En långsam etnisk rensning pågår.

Fred och förhandlingar? Kortvarigt, ”humanitärt” vapenstillestånd? Som om ett regelrätt krig pågick, mellan jämbördiga stridande. Inte utplåning.

Stoppa den etniska rensningen!

Du och jag är inte skit. Inte palestinierna heller.

Föregående artikelIlja Repin
Nästa artikelÄr Jeppe sjuk eller har han bara dålig karaktär?
Lasse Ekstrand
Född och uppvuxen i Sandviken i skuggan av järnverket. Fångades av 70-talets vänstervåg, studerade i Uppsala, gjorde akademisk karriär och undervisade i sociologi på högskolan i Gävle.

4 KOMMENTARER

 1. Men varför inte säga det rakt ut? Det Israel gör är inte ett dugg bättre än det som nazisterna stod för och utförde. En annan metod bara. Det var mycket tragiskt det som skedde med förintelsen, men inte skall dagens Israel kunna gottskriva sig det i all evighet. Och det som den helt legitima motståndsrörelsen Hamas försökte göra den 7/10 kan kanske jämföras med judarnas uppror i gettot i Warszawa i april 1943. Genom sitt angrepp på UNRWA och västländers lydiga frysning av biståndet påskyndas folkmordet. En rasistisk apartheidstat vars tillkomst var ett brott och som förtryckt palestinierna i 75 år och som USA och därmed väst gett fribrev under alla år. En stor skam.

 2. Det som sker i Palestina är inget annat än den logiska följden av upprättandet av en stat på ett annat folks bekostnad. Förtryck föder motstånd. Alla som gör motstånd mot förtryck och ockupation kallas terrorister. Men det rör sig i världens länder och inget varar för evigt. Allt stöd till Hamas!

 3. Lasse E!
  För mig så har Israel och dess vänner vunnit striden om språket som används av dom flesta kommentatorer i Radio-och TV, även här på lindelof.nu. Fortfarande används antisemitism som uttryck för jude-hat, inte mot alla andra semiter.

  Utrotning av Europas judar är ju osant, många överlevde och bor runt om i världen. Enligt N Finkelstein så dök det upp en massa överlevande judar när man krävde ersättning från Tyskland.
  Uttrycket ”Terrorstämplade HAMAS” används dagligen i våra medier. Det är ju att ta ställning för Israels motiv för snart 30.000 döda Palestinier.

  För ytterligare läsning rekommenderas ”10 myter om Israel” av Ilan Pappe.

 4. Lasse E!
  Här kommer 2 bröder som inte är skit, från 1990.

  Bröderna Landby – två fria män, 29 min

  Den gamle kraftkarlen Sixten Landby och hans bror Curt pratar minnen, poesi, filosofi och en massa annat. De reste förr omkring på tivolin och i folkparker med The Landby Show. Nu bor de i en stuga i skogen och har lämnat de fysiska kraftproven för de själsliga. ”Killa mig på Kilimanjaro” årets hitlåt. Detta klipp blir svårslaget framöver.

  https://www.svtplay.se/video/jJQnPye/broderna-landby-tva-fria-man

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.