lindansare
Klicka för att identifiera bilden …

Stabiliteten och säkerheten för bloggare är låg. Som mina trogna besökare märkt har bloggen varit oåtkomlig mer än sex hela dygn sedan den 15 februari (d v s under 22 dygn) alltså mer än 25% av tiden. Det är mycket illa. Så har det aldrig varit tidigare. Någonting har inträffat, men vad kan ingen säga. Om det är tillfälligt eller en bestående trend vet ingen.

Mitt webbhotell City Network har varit tillmötesgående och hjälpt till så långt deras kompetens räckt till. Men de vet alltså inte vad som hänt. Det säger att det kan bero på min blogg, d v s den programmering som jag laddar upp till servern, ibland ett par tre blogginlägg per dag (endast text, bilder och lite länkar). Min blogg har relativt lite besökstrafik. Bra dagar har jag ca 500 besökare som sammanlagt öppnar ca 1000 sidor är vad jag når upp till. Inte mycket jämfört med stora bloggar med 100 000-tals besök per dygn. Ändå har systemet automatiskt släckt ner bloggen under mer än 25% av tiden de senaste 22 dygnen. Alla förstår att det måste finnas någon anledning till detta, men ingen vet vad.

Jag kan tänka mig tre olika orsaker: 1) Min blogg har dålig programmering som ställer till problem på servern. 2) Webbhotellet har tekniska problem med driften av sina servrar och systemen som de inte får bukt med. 3) Externa aktörer ställer till trassel a) för att de tycker det är roligt att visa att de kan ta sig in i systemen och sabba, eller b) för att de verkligen har för avsikt att ställa till oreda på nätet eller för någon speciell nätaktör. Nätet verkar vara en lekstuga för allsköns sabotörer från stora gangsters till små pojk- och flickspolingar.

Informationsspridning i alla former sker allt mer via nätet, medan gamla analoga informationskanaler försvinner i rask takt. Vem slog senast upp ett telefonnummer i en telefonkatalog? Snart kommer inte människor att läsa papperstidningar eller ens pappersböcker, annat än i forskningssyfte. All den information vi söker kommer att sökas på nätet från servrar utplacerade i ett enda sammankopplat nätverk runt jorden – Internet.

Vanliga bibliotek är oberoende och utspridda på många platser och kan med lite ansträngning nås av många. De kan visserligen brinna, men det händer sällan, och de kan inte stängas med en knapptryckning. Dataservrarna står visserligen i kylda brandsäkra hallar, men kan stängas av med en knapptryckning eller med att man helt sonika stänger av strömmen. Då har vi inte längre någon information, ingen nyhetförmedling, ingen medborgerlig  yttrandemöjlighet och därmed ingen frihet.

Jag irriterar mig oerhört på denna labilitet. Jag blir allt mer övertygad om att den är farlig. Och jag förundrar mig över och oroas av att ingen verkar ha koll på läget. Förr gick tågen i tid, men nu när vi kan styra allt ner till minsta molekyl med datorer, kan man ändå inte längre räkna med att tågen går i tid eller att bloggarna fungerar. Infrastrukturen måste bli något som varje nation tar full kontroll över och ansvarar för, både vad gäller tågen och It-motorvägarna. Tekniken är imponerande, men har för många svaga punkter.

Nu har denna blogg fungerat utan besvär sedan klockan 11 på förmiddagen den 5 mars, d v s drygt fyra dygn. Jag har diskuterat med supporten på City Network idag, men de kan inte garanterar att den kommer att fungera. De är bara terapeutiskt förstående och hoppas liksom jag. Sådant är vårt samhälle idag. Det känns som vi balanserar på slak lina.

Föregående artikelVisst angår oss Estlands affärer
Nästa artikelVem sa detta?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Det är vad allt går ut på, att förstöra och bygga nytt! Den härskande elit som rycker i trådarna, inte i Sverige men i USA, Japan, Ryssland och Kina ägnar sig åt att sprida rädsla. Ty med rädsla förstör man demokratier och med att bygga nytt får man som man vill genom att länka till nya vetenskapliga rön. Nej i Sverige finns redan styrmedlen inbyggda i den s k representativa demokrati vi ser idag, folket har helt enkelt inget att säga till om, inte ett knyst. Visst vissa provinsiella politiska idéer är väl godkänt. Men allt är så hårt uppknutet till den härskande valuta som styr allt i vårt samhälle. Utan den får vi svält och död i massor, så det är bäst att lyda.

  Det har länge ryktats om att USA eller rättare sagt den härskande klassen, för den är inte nationsbestämd, planerar att släcka ner Internet. Kanske dessa avbrott är en försmak om vad som komma skall! När Ryssland o Kina gjort allt mer allvar av sina hot att göra sig av med härskarvalutan fullt ut, ja då dras det i några trådar, sen är kriget igång för att förstöra, så det går att bygga nytt! Det är vad allt går ut på, glöm tjafset om vänster o höger. Det är bara till för att de intellektuella skall ha något att förströ sin viktiga ledighet med.

  Demokrati är den bästa metoden att förstöra med och diktatur är det bästa sättet att bygga nytt?

 2. Efter 13 år på Folkbibliotek som biblioteksassistent är min erfarenhet att även boken lever farligt, man gallrade bort hela magasinet på ”mitt” bibliotek ca. 10 000 böcker och nu är man i färd med att gallra ca. en tredjedel av bokutbudet p g a flytt till mindre lokaler. Lägg därtill förekomsten av CD-böcker, läsplattor och all ny teknik som personalen måste utbilda sig för att kunna serva kunderna.

  Med min folkrörelsebakgrund och folkbildarideal kände man sig ibland som en relik från 1800-talet.

  Under (G)öteborgs (S)tadsbiblioteks ombyggnad 2012-14 gallrades enormt med böcker både på huvudbiblioteket och i stadsdelsbiblioteken där
  det skulle beredas plats för deponerade böcker från GS. Misstänker att gallringen nådde samma nivåer som Malmö Stadsbiblioteks riksbekanta och hårt kritiserade på ca. 60 ton. Skickade ett brev till Göteborgs-Posten och hörde om dom kände till detta, inget svar, tystnad råder i Götet.

  Boken är även hotad av Bibliotekshögskolans uppläggning av utbildningen som sedan minst 10 år tillbaka inte har obligatorisk undervisning
  om litteratur, utan är ett tillvalsämne! Men enligt samtal med f.d arbetskamrat kan det vara en ändring på gång. Allt är möjligt i ett samhälle där bildning utgör ett hot för makteliten.

 3. Känns ändå tryggt att det finns någon liten Kjell H som begripit allt 😉

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.