Vi har vunnit! sa Hitler

hitler-vann

Bild ur SvD 10 oktober 1941

I en av de mest dramatiska kapitlen i den amerikanska journalisten K. Howard Smiths bok Sista tåget från Berlin (1942) skyndar han tidigt på morgonen den 9 oktober 1941 till en hastigt sammankallad presskonferens. Adolf Hitlers presstalesman, Otto Dietrich, har just kommit tillbaka från Führerns högkvarter i öster med sensationella nyheter:

Sovjetunionen är besegrat! Röda Armén krossad!

Det återstår bara en en del upprensningsaktioner, förklarade han för den del av världspressen, d v s den del som kom från länder som Tyskland inte var i krig med.

Goebbles rasande
Alla i Tyskland jublade och tog fram familjens sista Henkell-Trocken som stått undangömd i ett skåp i väntan på den glada nyheten – alla utom propagandaministern Joseph Goebbles, som var rasande. Han visste att det var en bluff, han visste att det var för att locka japanerna att börja sitt krig emot USA. Men han visste också att besvikelsen skulle bli oerhörd i landet när sanningen gick upp folket – som den också gjorde 10-14 dagar senare.

Ett av mina icke-påbörjade historiska projekt har varit att gå igenom svenska dagstidningars ledarartiklar dagen efter denna sensationella nyhet. Vilka var det som bildligt talat knäckte champagneflaskan, vilka var det som var försiktiga och vilka skrattade Hitler mitt upp i synen? Arbetsnamnet på boken skulle vara Vi vann, sa Hitler.

Tidningsarkiv på nätet
Nu i dagarna har Svenska Dagbladet för sina prenumeranter offentliggjort sin nya arkivsajt där man kan ladda ner alla utgåvor sedan 1884!

En guldgruva som kommer att hålla mig sysselsatt. Ett av mina första nerladdningar var just 9-11 oktober 1941. Hur presenterade SvD nyheten och vad sade de i sin ledare?

På den tiden hade SvD reklam på första sidan så nyheterna kom på sidan 3.

Bild 1 i galleriet nedan visar början på reportaget efter presskonferensen.

Bild 2 är fortsättningen på sidan 17. Dock måste upphetsningen ha varit stor på redaktionen, ty en nästan exakt upprepning dyker upp på sidan 6 med en mer detaljerad beskrivning av den historiska presskonferensen.

Bild 3 Här återgavs också en frontkarta och på bild 4 eller 5.

Bild 6 Ledaren är återhållsam och påminner om att Sovjetunionen är ett stort och folkrikt land. Dess förmåga till anfall har kanske försvagats, men inte dess försvarsförmåga. Kolla speciellt slutet på ledaren, den som diskuterar konsekvenserna för Sverige.

Bild 7 Föga anade redaktionen att mindre än två månader senare, den 5 december, skulle Röda Armén inleda sin helt oväntade motoffensiv utanför Moskva.

Allt detta hände för 75 år sedan och den Svensk-ryska Vänskapsföreningen firar detta den 6 november.

... är läst 664 gånger!

  5 kommentarer for “Vi har vunnit! sa Hitler

 1. Sven-Eric Holmström skriver:

  Inte första och sista gången tyskarna tog ut segern i förskott. Hitler lät trycka upp ett antal inbjudningskort för en segerfest på Hotel Astoria i Leningrad efter stadens väntade fall. Det var i november 1941 och ett av korten påträffades i Berlin av sovjettrupperna 1945.

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Och de stora segermonumenten i Bohusgranit som skulle resas i bl a Berlin, men som fortfarande ligger kvar i Hunnebostrand. Hitler verkar ha varit helt övertygad om att han skulle segra och planerade för detta på alla plan. Kanske inte så konstigt förresten. Inte startar man krig som man inte tänker att man ska vinna.

 3. Anders Persson skriver:

  En tidning som tog ut segern i förväg var Aftonbladet, på den tiden borgerlig och nazianstucken. Första sidan den 9 oktober:

  TRIUMFRAPPORT I BERLIN
  ”Sovjet är besegrad”
  Timosjenkos arméer krossade
  60 à 70 ryska divisioner inringade

  Berlin, torsdag (AB): Fälttåget i öster är avgjort. Sovjetunionen är besegrad. De operationer, som nu återstå, komma att helt och hållet få det förlopp och den tidsbegränsning som tyska högkvarteret önskar. Englands dröm om ett tvåfrontskrig är definitivt ur världen… osv osv

  Men i GHT yppade Torgny Segerstedt tvivel:

  Ännu är inte Moskva taget. Ryssarna tyckas icke ha fått klart för sig att de äro nerkämpade, utan slåss alltjämt lika hårdnackat. De kunna icke tillgodogöra sig de tyska radioutsändningarna då de okunniga människorna icke förstå tyska. Där ser man kommunismens förbannelse.

 4. Bo Persson skriver:

  Det i särklass största ryska segermonumentet i Berlin – det i Treptowparken i sydöstra delen av staden – är byggt av svensk sten och väl värt ett besök.
  Det mesta av den svenska stenen var ju avsedd för Hitlers och Speers Germaniaprojekt. Men just Treptowstenen var reserverad för den triumfbåge som Hitler tänkt resa i Moskva så fort ”bolsjevikerna” besegrats. Det påstår åtminstone Carl Johan Vallgren i sin bok Berlin på 8 kapitel. Han menar också att Treptowmonumentet inte bara är väl värt ett besök, utan att det är ett måste för alla Berlinbesökare.

 5. Bengt Svensson skriver:

  Håller med Bo P. Jag var där för några år sedan. Inskriptionerna är på ryska på ena sidan och tyska på den andra. Av förklarliga skäl är det inte Berlin utan ryska staten som betalar för det förmodligen rätt dyra underhållet av monumenten. Det sovjetiska segermonumentet i Tiergarten var avstängt. Vet inte vem som betalar för det.

  Det tyskryska museet i Karlshorst i Berlins östra utkanter är också värt ett besök. Tyskland skrev under sin kapitulation där 8:e maj 1945. (Redan 9:e maj i Moskva).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.