stoppa-matchen_300Tennismatchen mellan Sverige och Israel i Davis Cup borde förstås ha inställts. Idrott och politik hör nämligen ihop. Israel har stort politiskt intresse av att normalisera förbindelserna med alla stater efter sitt brutala Gazakrig. Därför är det av yttersta vikt för Israel att få alla Sveriges nationella myndigheter på sin sida i dragkampen om denna tennismatch. Mycket prestige ligger i potten. En genomförd match, helst ackompanjerade av våldsamma gatubråk, blir en framgång för Israel och ännu ett bakslag för palestinierna. Vem som vinner matchen är betydelselöst.

Medier gör stor sak av att det förmodligen kommer att bli bråk. Rapporter från förberedelser trissar upp stämningen. Vilka grupper är det som ska demonstrera? Visst lurar autnoma AFA-grupper i sina källarhål? Intervjuer med demonstrationsarrangörer som försäkrar att allt ska gå fredligt till väga förhöjer bara temperaturen. Så förbereds det som Israels vänner kommer att tjäna mest på; våldsamma gatubråk.

Men mer intressant vore dock att skärskåda vilka som inte protesterar. Var finns till exempel alla de som förra året ville bojkotta OS i Kina för landets brott mot mänskliga rättigheter? Inga skriverier om detta när det gäller Israel. Krigsförbrytelser i Israels namn ska visst mötas med respekt.

På ledarplats angriper UNT Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu för hyckleri som vågade säga sin personliga mening att Sverige ”inte ska spela mot ett krigförande land”. I fallet Israel ska idrott och politik inte blandas ihop. ”Protesterna mot tennismatchen är inpyrda med hyckleri” och så kommer det standardmässiga att protesterna ”drar i en riktning som öppnar för en tillåtande attityd mot antisemitiska yttringar”. 

När nu inte matchen stoppats, vilket alltså Ilmar Reepalu hedervärt nog försökte, återstår bara fredliga gatudemonstrationer som protest. Alla måste hjälpas åt att stoppa provokatörer som vill ha bråk, som endast gagnar Israels sak. Men blir det tillräckligt mycket folk, som skriker tillräckligt högt, kommer matchen att åtminstone störas. Det viktiga är att protestera mot den brutala staten Israel. Vi vill ju inte spela tennis med mördare.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , , ,

Föregående artikelBoken eller datorn?
Nästa artikelEtt klick kan betyda mycket
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.