Kom över en bunt brittiska tidningar häromdagen. Allt som står där är varken bra eller sant, men eftersom det står så mycket skulle bara det som är ”bra” fylla tre-fyra lindelofsajter varje dag.

På den kulturella fronten var en del av uppmärksamheten riktad mot Manchesters konstmuséum. Clare Gannaway, ansvarig för samtida konst, hade lyft bort en målning från 1896 av John William Waterhouse (1849-1917) ”Hylas och nymferna”. Den var förlegad och i synnerhet i dessa #metoo-tider passade den inte längre.

Det blev förstås storm och vågorna av argument för och emot gick höga. Ett argument för att den inte var kvinnofientlig var att också en kvinlig viktoriansk konstnär Henrietta Rae (1859-1928) hade använt sig av motivet, som varit gängse redan på 1600-talet då det användes bland annat av Francesco Furini (1604–1646).

Henrietta Raes version av ”Hylas och nymferna”

Det föreställer en episod i den grekiska mytologin där den sköne Hylas kommer ner till en liten skogssjö för att hämta vatten. Där konfronteras han med åtta nakna gudomliga nymfer, som uppenbarligen fattar tycke för honom.

Men en modern åskådare som tolkar tavlan i ljuset av den aktuella jämställdhetsdebatten missar en viktig aspekt av motivet, som var väl känt av flydda generationer: någon sekund efter att bilden är ”tagen” drar nymferna ner Hylas under vattnet där han försvinner för att aldrig mer återses!

Detta var pricken över i-et i den viktorianska mjukporren. Ty inte ville de gudomliga nymferna döda den sköne ynglingen, nej de ville ha honom för sig själva. De kunde därför utnyttja sin egen gudomlighet för att också göra honom gudomlig och odödlig.

De viktorianska konstälskarna kunde därför i sin fantasi föreställa sig både det ena och det andra vad Hylas under sitt eviga liv under vattnet kom att ha för sig med de åtta nymferna.

Tavlan är nu åter upphängd på sin plats.

Föregående artikelCleo och Patriarken på Mälsåker
Nästa artikelNATIONELLET FOKUS

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.