Viktoriansk mjukporr

För att förstå och uppskatta viktoriansk "mjukporr" behöver man nog vara aningen bevandrad i den tidens litteratur och mytologi. Det konstaterar Anders Persson efter att ha läst om en konststrid på Manchesters konstmuséum.

Kom över en bunt brittiska tidningar häromdagen. Allt som står där är varken bra eller sant, men eftersom det står så mycket skulle bara det som är “bra” fylla tre-fyra lindelofsajter varje dag.

På den kulturella fronten var en del av uppmärksamheten riktad mot Manchesters konstmuséum. Clare Gannaway, ansvarig för samtida konst, hade lyft bort en målning från 1896 av John William Waterhouse (1849-1917) “Hylas och nymferna”. Den var förlegad och i synnerhet i dessa #metoo-tider passade den inte längre.

Det blev förstås storm och vågorna av argument för och emot gick höga. Ett argument för att den inte var kvinnofientlig var att också en kvinlig viktoriansk konstnär Henrietta Rae (1859-1928) hade använt sig av motivet, som varit gängse redan på 1600-talet då det användes bland annat av Francesco Furini (1604–1646).

Henrietta Raes version av “Hylas och nymferna”

Det föreställer en episod i den grekiska mytologin där den sköne Hylas kommer ner till en liten skogssjö för att hämta vatten. Där konfronteras han med åtta nakna gudomliga nymfer, som uppenbarligen fattar tycke för honom.

Men en modern åskådare som tolkar tavlan i ljuset av den aktuella jämställdhetsdebatten missar en viktig aspekt av motivet, som var väl känt av flydda generationer: någon sekund efter att bilden är “tagen” drar nymferna ner Hylas under vattnet där han försvinner för att aldrig mer återses!

Detta var pricken över i-et i den viktorianska mjukporren. Ty inte ville de gudomliga nymferna döda den sköne ynglingen, nej de ville ha honom för sig själva. De kunde därför utnyttja sin egen gudomlighet för att också göra honom gudomlig och odödlig.

De viktorianska konstälskarna kunde därför i sin fantasi föreställa sig både det ena och det andra vad Hylas under sitt eviga liv under vattnet kom att ha för sig med de åtta nymferna.

Tavlan är nu åter upphängd på sin plats.

  5 kommentarer for “Viktoriansk mjukporr

 1. Anders Persson
  2018-02-10 kl. 8:51

  Det var i denna tidningshög som jag blev medveten om en händelse som bara SvD verkar ha ägnat någon större uppmärksamhet: hur den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman i höstas lät föra 200 prominenta kungliga saudier till ett lyxhotell där de låstes inne, dock med god mat och alla bekvämligheter. De skulle bli utsläppta om de, var och en, betalade sisådär några miljarder kronor till statskassan som kompensation för årtionden av korruption. Var det inte sådana här kidnappningar våra egna kungliga höll på med på medeltiden?

 2. 2018-02-10 kl. 11:42

  Angående Anders P:s tillägg om Saudi och utpressning, så skulle väl en sverigedemokrat muntert skrockande kunna påpeka att “dem där har ju inte hunnit längre än till 1300-talet i sin tide räkning, så det är klart att dem håller på som våra medel tida kungar!” (Notera felanvänt “dem”, samt särskrivningar – det är standard i SD-kommentarer.)

  Men allvarligt talat: förekom det inte mer bryska påtryckningar än god mat och lyxliv för att kronprinsen skulle få som han ville?

 3. Anders Persson
  2018-02-10 kl. 12:44

  Björn N!
  Gåslever, rysk kaviar och champagne i all ära, och inget ont i guldinfattade toasitsar, men efter 100 dagar börjar det bli lite tjatigt också för en saudisk prins.

  För att bli lite mer allvarlig: de brittiska tidningarna innehöll kommentarer och analyser som antydde att systemet där kunde inte hålla så länge till. Det är också min erfarenhet av historien. Deras kronprins Muhammad bin Salam vill “reformera” och “modernisera” ovanifrån – det är just i sådana lägen som det brukar gå åt h-e med hela bygget.

 4. Torgny Forsberg
  2018-02-13 kl. 9:49

  Anders P!
  Här en till artikel från WSWS; “Public outcry forces Manchester – Art Gallery to restore censored painting”.

  Interessant att censuren idag inte kommer från “hög kyrklig borgerlighet eller frikyrkofolk som ej gillar nakenhet som i vårt 60-tal när KDS var starka i den frågan, utan nu kommer det från “vänster”-folk och “liberaler”. Så kan det bli när nypuritanism går ihop med identitetspolitik.

 5. Bengt Svensson
  2018-02-15 kl. 4:07

  På tal om censur så plockades Harper Lees “To Kill a Mockingbird” (1960) och Mark Twains “The Adventures of Huckleberry Finn” (1885), två mycket populära klassiker och antirasistiska berättelser, från undervisningen i Duluth, Minnesota i dagarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.