VILKEN AGENDA HAR “KLIMATUPPRORET”?

“Några grupper “klimatprotestanter” vill att det ska förklaras ‘undantagstillstånd mot klimatkrisen’. Men vad vill de? Den kapitalistiksa rovdriften på människor och natur har skapat kriser som hotar fundamentet för mänsklig civilisation.”

Läs hela Steigans artikel på steigan.no >>

  2 kommentarer for “VILKEN AGENDA HAR “KLIMATUPPRORET”?

  1. Bertil Carlman skriver:

    Steigan skriver: “Det går ikke an å snakke seriøst om artsutryddelse, forgifting av miljøet, energikrise eller klima uten at man setter søkelyset på den mekanismen som har drevet fram den største rovdriften på jordas ressurser i menneskehetens historie, nemlig den profittdrevne kapitalakkumulasjonen.” En bra sammanfattning, och som jag ser det en politiskt vetenskaplig sammanfattning. Men vilka/hur många accepterar den?

  2. Tord Björk skriver:

    1989 bröt finska solidaritetsrörelsen i samarbete med indiska aktivister med Brundtlandkommissionens ideologi om samarbete med storföretagen genom “win win”-strategier inom ramen för vad som kallades hållbar utveckling. 1990 ordnades den första större klimaträttvisemanifestation som jag känner till. Indiska aktivister gick i täten på ett demonstrationståg från Helsingfors till Åbo i protest mot ett motorvägsbygge. 1991–94 organiserade dessa finnar och Miljöförbundet, numera Jordens Vänner, klimataktionsdagar i 70 länder på 500 platser med budskapet det är seger i din lokala konflikt om avskogning och utsläpp som kan leda till lösning på klimatproblemen. Ett budskap i konflikt med Riokonferensens budskap om allians med storföretagen.

    Men miljölobbyismen och Brundtlandideologin tog överhanden inte minst med stort stöd från många i Norge. Sedan 2007 har Via Campesina och Jordens Vänner försökt bryta med denna politik, men kollektiv kamp diskuteras tyvärr mindre än mediaflum idag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.