”Några grupper ”klimatprotestanter” vill att det ska förklaras ’undantagstillstånd mot klimatkrisen’. Men vad vill de? Den kapitalistiksa rovdriften på människor och natur har skapat kriser som hotar fundamentet för mänsklig civilisation.”

Läs hela Steigans artikel på steigan.no >>

Föregående artikelJättekonferens i Beijing för asiatisk kulturdialog – som Väst inte förstår
Nästa artikelGRETAHAJPEN ÄR SKOGSTOKIG

4 KOMMENTARER

 1. Steigan skriver: ”Det går ikke an å snakke seriøst om artsutryddelse, forgifting av miljøet, energikrise eller klima uten at man setter søkelyset på den mekanismen som har drevet fram den største rovdriften på jordas ressurser i menneskehetens historie, nemlig den profittdrevne kapitalakkumulasjonen.” En bra sammanfattning, och som jag ser det en politiskt vetenskaplig sammanfattning. Men vilka/hur många accepterar den?

 2. 1989 bröt finska solidaritetsrörelsen i samarbete med indiska aktivister med Brundtlandkommissionens ideologi om samarbete med storföretagen genom “win win”-strategier inom ramen för vad som kallades hållbar utveckling. 1990 ordnades den första större klimaträttvisemanifestation som jag känner till. Indiska aktivister gick i täten på ett demonstrationståg från Helsingfors till Åbo i protest mot ett motorvägsbygge. 1991–94 organiserade dessa finnar och Miljöförbundet, numera Jordens Vänner, klimataktionsdagar i 70 länder på 500 platser med budskapet det är seger i din lokala konflikt om avskogning och utsläpp som kan leda till lösning på klimatproblemen. Ett budskap i konflikt med Riokonferensens budskap om allians med storföretagen.

  Men miljölobbyismen och Brundtlandideologin tog överhanden inte minst med stort stöd från många i Norge. Sedan 2007 har Via Campesina och Jordens Vänner försökt bryta med denna politik, men kollektiv kamp diskuteras tyvärr mindre än mediaflum idag.

 3. Klimatupproret? Men herregud, klimatet styrs av solens strålar, vilka kan ha olika intensitet från tid till annan. Ska klimatupproret ändra solens styrka i det att påverka jordens medeltemperatur? En s k don Quiot–ambition! Ska klimatupproret ändra havsvattenströmmar i det att ändra klimatet. Ska klimatupproret styra jordaxelns lutning (vilken kan förändras naturligt) i det att klimatet blir hållbart? Ska klimatupproret styra jordens förändrade bana runt solen i det att uppnå hållbart klimat. Klimatologi har många faktorer att ta hänsyn till vad gäller klimatologiska förändringar. Nej, inga människor kan göra uppror mot klimatet, eftersom människor inte kan styra externa faktorer eller havsströmmar.

 4. ”Klimatupproret” verkar bestå av individer som tycks tro att vi människor är allsmäktiga!

  Att rå på naturens krafter kommer att dröja många eoner till. Det är lång väg att vandra, och det finns mycket att lära.

  Det ”Klimatupproret” borde bekymra sig för är den klimatkatastrof som ägde rum ca 13.000 år sedan, som orsakade under 1.000 år, ca 15-30 grader lägre temperatur över hela planeten, med följden att de flesta djur över 44 kg dog ut av svält. Denna klimatkatastrof orsakades av en asteroid som, innan den träffade jordytan, splittrades i flera mindre delar, som träffade jordytan, som en kulspruta. Det i sin tur orsakade stora stoftmoln, (i klass med vad ett tredje världskrig med kärnvapen skulle åstadkomma), som kylde snabbt ned planeten, och orsakade en istid.

  Vad som orsakade denna klimatkatastrof har varit omtvistat länge, och har kanske varit bland de största mysterierierna i planetens historia, nu vet vi dock svaret. Och då borde vi människor ha en beredskap för att kunna klara av det, när det sker igen.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.