Linslusen Vilks

vilks-linslus_520

Bildmontage

Det var en riktigt bra krönika av Jan Guillou i Aftonbladet igår. Han lyckas sätta rätt proportioner på Vilks tilltag i det politiska sammnhanget. Han avslutar med följande:

“Huvudsaken i Lars Vilks projekt är alltså att han gett sig på människor som är så svaga att de inte kan försvara sig med ord, yttrandefrihet hit eller dit. Och detta kallar han hycklande för att testa yttrandefrihetens gränser. Det var en politisk strategi som uppfanns i Danmark. Yttrandefrihetens gränser ska alltid testas på muslimer. Trots att vi sedan länge är väl medvetna om att där finns inga gränser.

Det är alltså ett fegt projekt.

För ville Lars Vilks testa yttrandefrihetens och konstens gränser i det demokratiska samhället borde han till exempel börja håna bögrörelsen. Eller rita skojiga teckningar där kända kulturjournalister framställs som pedofiler.

Han skulle då varken bli stångad på universitet eller mordhotad per telefon. Men han skulle slitas i stycken av en förintande kampanj på kultur- och ledarsidor eftersom han angripit motsatsen till ´muslimerna´, nämligen de mest röststarka och välformulerade.

Lars Vilks yttrandefrihet vore lika stor i ett sådant sammanhang som i hans strävan att håna de maktlösa. Men det är inte yttrandefriheten som är problemet, det är den politiska moralen.”

Ja, så ligger det till. Lars Vilks är en feg linslus.

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

... är läst 434 gånger!

(Visited 1 times, 1 visits today)

  2 kommentarer for “Linslusen Vilks

 1. Dennis Zackrisson skriver:

  Guillou kretsar kring problemet och hamnar, i likhet med Knut, alldeles rätt … nästan! Dvs, det är klart att Vilks är feg och det är klart att det nu handlar om att dra upp gränser mot muslimer. Men yttrandefriheten är väl ändå viktig att försvara?

  Javisst, men Vilks yttrandefrihet är ju inte hotad på något sätt. Det är ju tvärtom så att just försvaret av denna är det verkliga problemet. Det finns ju ingen annan än staten som KAN hota Vilks yttrandefrihet, t ex genom att rikta ett tryckfrihetsåtal mot hans bögporrfilmvisning! Det utreds bättre av konstvetaren Robert Stasinski än av Jan Guillou. Lyssna på första inlägget i dagens OBS (1 minut in i radiolänken och Stasinski får tala i ca 6 minuter)

  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=503

  Och att Thomas Mattsson på Expressen försöker reta PO Yrsa Stenius, genom att publicera namn och bild på misstänkta brandbombare av lika misstänkt “muslimsk” härstamning, är ett annat kvalificerat angrepp på yttrandefriheten! Men Guillou som redan, med Stenius’ hjälp, invecklats i tryckfrihetsrättsliga förpostfäktningar med Expressen kanske känner sig förhindrad att göra just den uppenbbara kopplingen! Dock är han inte feg utan säger i en randanmärkning till den av Knut ovan länkade krönikan vad han tycker om detta fräcka tilltag; att “redaktionsledningen på Expressen måste fått fnatt”, vilket nog är en alltför välvillig tolkning!

  Synd att inte FiB/K längre hör till yttrande- och tryckfrihetens främsta försvarare!

 2. […] Sociala problem, Politik, Val 2010 ab123 dn svd12 ex Läs också annarkia lena hampus k&å Knut pamflett röda-m jonas ilsemarie zaramis t Etiketter:BSS, Främlingsfientliga, Nazianstuckna, […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.