Bild tagen från videon som visar hur ett israeliskt militärfordon forslar
bort kroppen av en palestinier som sköts och dödades av israeliska soldater längs
gränsen mellan Gaza och Israel, 23 februari 2020. Foto | AP

Jerusalem, Palestina – Den israeliska PR-maskinen försöker återigen att mörka och rättfärdiga arméns gärningar längs barriären mot Gaza. Gazaremsan, där två miljoner palestinier hålls i fångenskap utan tillgång till rent vatten, mat eller medicinsk utrustning, utsätts också ständigt för militära attacker från den israeliska armén. Även om det är omöjligt att bedöma vilket av de otaliga brott som staten Israel har begått som är det grymmaste så framträder en del tydligare än andra. Ett särskilt horribelt brott begicks på söndagsmorgonen den 23 februari 2020 och det fångades av en kamera. Brottet gav uttryck för en otänkbar grymhet från den israeliska militären och det visar det totala föraktet mot det palestinska folkets liv och värdighet.

Efter sammandrabbningar nära Khan Yunis på Gazaremsan som resulterade i att en ung palestinier dödades, var den israeliska armén, troligen på order av försvarsministern, en sadistisk krigsförbrytare vid namn Naftali Bennett, fast beslutna att hämta kroppen och förhindra att vännerna till den dödade unge mannen hämtade den. Den israeliska armén skickade in en bulldozer åtföljd av en stridsvagn av typen Merkava, för att hämta kroppen.

Den unge mannens vänner gjorde flera försök att rädda kroppen undan bulldozern men de lyckades inte och de blev tvungna att springa därifrån av rädsla för att de också skulle skjutas och dödas. Bulldozern hade svårigheter med att plocka upp kroppen och det gjordes flera försök samtidigt som den krossade och pressade kroppen fram och tillbaka på marken. När föraren till slut lyckades plocka upp den, var det en av tänderna på skopan som fick fäste i skjortan och lyfte på så sätt upp kroppen med fötterna hängande i luften – och på det sättet forslades kroppen bort.

Längs vägen slets delar av underkroppen bort av bulldozerns kedjor. Även om jag inte skulle föreslå någon att titta på denna skräckuppvisning så finns videon tillgänglig och den publicerades på Twitter och andra sociala medieplattformar.

I en tweet där den israeliska försvarsministern svarade på kritiken sa han att han var trött på kritik från vänsterkanten och att Hamas kvarhöll kroppar tillhörande israeliska soldater och han tillade: ”Jag ger mitt fulla stöd till armén som eliminerade terroristerna och lade beslag på kroppen.”

Beslagtagande av kroppar
Det var omkring åren 2006/2007 under ett besök hos en vän i Ramallah, som jag första gången fick höra om Israels praxis att beslagta kropparna av dödade palestinier. Vi åkte tillsammans genom staden när vi såg en procession av bilar som tutade och som viftade med både palestinska flaggor och Fatha-flaggor. Jag frågade min vän vad det var som pågick och han sa att det såg ut som om man firande frigivandet av en fånge. Men han var förbryllad eftersom han inte hade hört talas om att några fångar skulle friges den här dagen.

Min vän gick ut och frågade vad firandet handlade om och när han återvände till bilen berättade han det för mig. Israel hade just frisläppt kroppen av en palestinier som dödats för 20 år sedan, till hans familj. Det tog mig ett tag att smälta denna information och komma över chocken, men man kan aldrig riktigt återhämta sig från att veta att sådana här saker äger rum.

Zikkim är en kibbutz som ligger bara några kilometer norr om Gazaremsan vid Medelhavskusten. Mycket av det landområde där kibbutzen ligger tillhörde i själva verket människor som nu bor som flyktingar på Gazaremsan. Senaste gången jag var där åkte jag till kibbutzens gravplats, ett lugnt område med vacker utsikt över Medelhavet. På vägen dit såg jag ett annat område, inte så långt från gravplatsen men utanför dess gränser. Jag såg att det fanns små skyltar med siffror nedstuckna i marken med några meters mellanrum. När jag frågade om detta område berättade min värd att detta område hyrdes ut till armén. Armén använder det för att begrava kropparna av de palestinier som de beslutar att behålla, en del var redan döda när de togs i beslag, andra dog medan de befann sig i händerna på israeliska myndigheter. Jag fick senare veta att gravplatsen i Zikkim bara var en av många sådana provisoriska gravplatser över hela landet.

Familjen
När man ser på bilderna och läser redogörelserna om vad som ägde rum kan man inte låta bli att tänka på familjen och vännerna till den 27 år gamla Mohammed Al-Naem som, efter att han sköts av israeliska soldater, hängdes upp på en israelisk bulldozer. Det är uppenbart att de israeliska myndigheterna inte ser något behov av att behandla palestinska liv med medkänsla, värdighet eller respekt. De tror att brutalitet är ett tecken på styrka och försvarsministern och hans anhängare hävdar med stolthet att detta var en seger.

Bilderna av händelsen har orsakat en utbredd vrede och Mohammeds mamma, Mirvat, som också såg bilderna av sin sons livlösa kropp transporteras bort av bulldozern, har krävt att hans kropp omedelbart återlämnas för att begravas. Hon talade om hur det var att se sin son dödas och sedan behandlas på ett så horribelt sätt. Mohammeds fru, Hiba berättade om deras son som bara är ett år gammal och som nu kommer att växa upp utan sin pappa. Hon sa också att hon inte kommer att titta på videon, och man kan inte klandra henne för det beslutet.

Flera bilder har ritats av händelsen och man gör jämförelser mellan dödandet och den grymhet som Mohammads kropp behandlades med, och det som skedde med Rachel Corrie som blev överkörd och dödad av en israelisk bulldozer, även det på Gazaremsan.


Översättning till svenska: Kjersti Rekve

Föregående artikelSyrien återerövrar nu sitt land – men Sverige, EU och USA håller emot
Nästa artikelHULTQVIST FÖRDÖMER DÖDLIG RAKETATTACK I IRAK
Miko Peled
Miko Peled är israelisk journalist och författare. Känd för boken Generalens son. Översättare till svenska av hans artiklar på lindelof.nu är Kersti Rekve.

1 KOMMENTAR

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.