De två tidigare ordförandena för Föreningen Afghanistansolidaritet, Lars-Gunnar Liljestrand och Stefan Lindgren, har författat en vitbok om Sveriges deltagande i Afghanistankriget 2002–2021 (i samarbete med alliansfriheten.se). Den fyller ett skriande behov och kan bli riktningsgivande för vad regering och riksdag nu måste åstadkomma, en i verklig mening oberoende värdering av Sveriges deltagande i detta krig.

Tidigare försvarsministern, riksdagens talman och teologen Thage G Peterson skriver bland annat följande i ett förord:

Thage G Peterson

”Jag har från början varit emot Sveriges deltagande i kriget och har varit förbluffad över den okunskap om Afghanistans historia som de ansvariga politikerna har visat. Landet har varit känt som imperiernas kyrkogård och man har besegrat utländska interventioner i krig efter krig sedan första hälften av 1800-talet. Så länge en enda utländsk soldat finns på afghansk mark så länge kommer afghanerna att bekämpa den med vapen i hand. Detta var ingen nyhet utan den bistra erfarenhet som både brittiska och ryska ledare tidigare upplevt.

Motståndet mot Sveriges deltagande i kriget har varit brett, och det har gått över partigränserna och samlat personer ur skilda läger. År 2007 manifesterade vi oss i ett stort upprop som samlade över 7.000 undertecknare med parollen Tag hem trupperna. Bland initiativtagarna fanns Hans Alfredsson, Eva Moberg, politiker från alla partier, grundare av Svenska Afghanistankommittén och fredsaktivister.

Vi hade rätt då och har haft rätt under hela kriget – svenska soldater hade inget i Afghanistan att göra.

Vi känner dock ingen skadeglädje över att vi hade rätt och krigsförespråkarna fel. Vi känner bara sorg över att kriget fått pågå så länge som det gjort med förödelse, dödande och lemlästande som följd.

Nu gäller det att för framtiden dra de rätta lärdomarna av kriget. Det borde leda till att alla kommer till sans och inser att Sverige inte skall fortsätta delta i stormaktsledda krigsäventyr.”

Vitboken finns att läsa här : VITBOK AFGHANISTANKRIGET 2002 2021.

Föregående artikelFrån Phnom Penh till Kabul
Nästa artikelUtflykt i sensommaren
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.