I en exklusiv intervju med Financial Times – inne i Kreml – hävdar Vladimir Putin att tillväxten av nationella och populistiska rörelser i Europa och Amerika beror på att liberalismen spelat ut sin roll som ideologisk kraft och blivit obsolet. Han säger vidare att den dominerande västerländska ideologin sedan slutet av andra världskriget 1945 nu utmanas av antietablissemangsledare som USA:s Trump, Ungerns Orban, Italiens Salvini och Brexitupproret i Storbritannien.

Artikel i Finacial Times >>

Den filmade intervjun >>

Föregående artikelFantasifullt om trotskismen
Nästa artikelStalin i Stockholm (10) – Hjalmar Branting gör skandal

4 KOMMENTARER

 1. I Al Jazeera igår var det en amerikansk gästkommentator från Washington DC som blev helt galen över denna intervju i FT och sade något i stil med att ”Financial Times har slagit följe med och understött den ryska desinformationskampanjen”.

  Han blev, för ovanlighetens skull, avbruten av programledarinnan som i skarpa ordalag bad honom precisera sig. Det gjorde han knappast, även om han valde andra ord.

  Detta är ett typiskt utslag av vad Putin nämner i intervjun ”hur den liberala tanken har blivit föråldrad, kommit i konflikt med de överväldigande majoriteten av befolkningen.” Hur ”liberala” politiker, kommentatorer och tidningsmän tror att de kan skapa verkligheten helt efter eget tycke, i detta fall genom att trycka till FT med ”desinformationsstämplen” när den förmedlar en, från den ”liberala” elitens syn, avvikande bild av verkligheten.

  Jag har satt ”liberal” inom citattecken som respekt mot alla förtjänstfulla Liberaler som verkat sedan 1789.

 2. Just för allt bra som liberalismen gjort tidigare, ofta i samarbete med den framväxande arbetarrörelsen, så är det bättra att använda beteckningen ”nyliberalismen”.

 3. Liberal är en floskel. Den kan betyda vad som helst och betyder därför ingenting.

 4. När barnbarnen är här sitter de ofta och kikar på någon film på nätet. Häromdagen hajade jag till, var det inte ryska de pratade i det program de såg?

  Ve och fasa, har nu Putin och alla hans ryska troll börjat rikta in sig på barnen?

  Det visade sig dock vara en för mig okänd ”Nastya Vlog” – baserad i Florida!

  Den kretsar kring en flicka, och presenterar hennes äventyr med sin far i olika sammanhang. Nastya kan också ses låtsas spela i olika yrken eller roller och sjunga med i daghemssånger.

  Kanalen började, som ett dotterbolag till en primär kanal, med namnet ”Like Nastya”. Nastyas familj äger också en annan kanal med namnet ”Stacy Toys”. Från och med maj 2019 har den över 24,9 miljoner prenumeranter och 10 miljarder visningar, och är den 47:e mest beskådade kanalen på YouTube, också den mest populära kanalen i Ryssland.

  Kanske är det ett pedagogiskt grepp för att popularisera ryska språket?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.