VLADIMR PUTIN SÄGER ATT LIBERALISMEN HAR “BLIVIT OBSOLET”

I en exklusiv intervju med Financial Times – inne i Kreml – hävdar Vladimir Putin att tillväxten av nationella och populistiska rörelser i Europa och Amerika beror på att liberalismen spelat ut sin roll som ideologisk kraft och blivit obsolet. Han säger vidare att den dominerande västerländska ideologin sedan slutet av andra världskriget 1945 nu utmanas av antietablissemangsledare som USA:s Trump, Ungerns Orban, Italiens Salvini och Brexitupproret i Storbritannien.

Artikel i Finacial Times >>

Den filmade intervjun >>

  3 kommentarer for “VLADIMR PUTIN SÄGER ATT LIBERALISMEN HAR “BLIVIT OBSOLET”

 1. Anders Persson
  2019-06-30 kl. 17:36

  I Al Jazeera igår var det en amerikansk gästkommentator från Washington DC som blev helt galen över denna intervju i FT och sade något i stil med att “Financial Times har slagit följe med och understött den ryska desinformationskampanjen”.

  Han blev, för ovanlighetens skull, avbruten av programledarinnan som i skarpa ordalag bad honom precisera sig. Det gjorde han knappast, även om han valde andra ord.

  Detta är ett typiskt utslag av vad Putin nämner i intervjun “hur den liberala tanken har blivit föråldrad, kommit i konflikt med de överväldigande majoriteten av befolkningen.” Hur “liberala” politiker, kommentatorer och tidningsmän tror att de kan skapa verkligheten helt efter eget tycke, i detta fall genom att trycka till FT med “desinformationsstämplen” när den förmedlar en, från den “liberala” elitens syn, avvikande bild av verkligheten.

  Jag har satt “liberal” inom citattecken som respekt mot alla förtjänstfulla Liberaler som verkat sedan 1789.

 2. Ulf Nilsson
  2019-07-01 kl. 11:29

  Just för allt bra som liberalismen gjort tidigare, ofta i samarbete med den framväxande arbetarrörelsen, så är det bättra att använda beteckningen “nyliberalismen”.

 3. Martin Gustavsson
  2019-07-01 kl. 11:41

  Liberal är en floskel. Den kan betyda vad som helst och betyder därför ingenting.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.